Mortal Kombat

Kirjoittanut: Livegamers

06.05.2011

Mortal Kombatin loistoa ollaan odoteltu kakkososan jälkeen. Enää ei pelleillä taistelutyyleillä, aseilla tai supersankareilla. Nyt isketään oikeasti nyrkillä päin näköä. Pelisarja on palannut juurilleen.
NetherRealmin kehittämä ja Warner Brosin julkaisema yhdeksäs Mortal Kombat sisältää hurjan määrän uudistuksia, piilotettuja asioita, hahmoja sekä erittäin raakoja tapoja aiheuttaa vahinkoa vastustajalle. Mutta toisaalta se on aina ollut Mortal Kombat -sarjan valttikortti, eikä pelisarja sovellukaan heikkohermoisille. Tämän takia muun muassa Australiassa peliä ei tule myyntiin lainkaan.

Jotain vanhaa… paljon uutta!

Ehkäpä myyntikielto Australiassa johtuu siitä, että taistelussa saatu vahinko näytetään erittäin yksityiskohtaisesti. Muun muassa kylkiluut, jalat, posket ja kädet ovat niin täynnä haavoja, että lihan alla olevan luun voi nähdä. Tämän lisäksi vastustajalle voi tehdä todella raakoja X-Ray-hyökkäyksiä, joissa nähdään hidastettuna kuinka luut särkyvät.

Mukana on paljon vanhaa isoin uudistuksin. Esimerkiksi tuttuja pelisarjan kenttiä on hurja määrä, ja taistelijoitakin on peräti 28 kappaletta. Viimeisimmän tiedon mukaan lisää hahmoja on odotettavissa DLC-pakettina.

Taistelutyyli mukailee pelin ensimmäisiä osia pelialueen ollessa nyt myös täysin kaksiulotteinen, joten veteraanit tuntevat olonsa jälleen kotoisaksi. Vakio näppäinasettelu poikkeaa hieman aiemmista osista, mutta sen voi vaihtaa vastaamaan edeltäviä osia. Ohjaus on tietyillä hahmoilla hieman kankean tuntuista, mutta tästä on syyttäminen loistavaa hahmobalanssia.

Tag, you’re it!

Pelin graafinen anti on ensiluokkaista. Hahmot on mallinnettu upeasti, ja niiden animaatiot ovat sujuvia. Myös vastustajalle tehty vahinko näytetään erittäin yksityiskohtaisesti – erityisesti lopetusliikkeissä. Äänet ovat myös iso osa taistelua ja tällä kertaa niihin on panostettu. Luun murskautumisen voi oikeasti kuulla.

Yhdeksäs osa tuo ensimmäistä kertaa mukaan myös tarinatilan, joten vanha ”lue läjä tekstiä” -tyylinen tarinankerronta loistaa onneksi poissaolollaan. Pelimoottorina toimii Unreal Engine, jolla myös kaikki tarinatilan välispiikit on tehty. Toisinaan pieniä epätarkkuuksia on huomattavissa, mutta muutoin graafisessa ilmeessä ei ole moitteen sijaa. Tarinatilan lisäksi mukana on harjoitustila perustaistelulle, lopetusliikkeille, tag team -toiminnalle sekä niin kutsuttu tutoriaali.

Xbox Liven puolella pelimuotoina ovat perus 1 vs 1, Tag Team sekä King of the Hill. Näistä jälkimmäisin muistuttaa Xbox Liven Party-tilaa, jossa maksimissaan kahdeksan henkeä voi ottaa mittaa toisistaan vuorollaan. Voittaja jää aina puolustamaan titteliään, jolloin seuraava vuorossa oleva siirtyy koettamaan onneaan muiden voidessa kannustaa tai buuata taisteluparin suorituksille. Taistelua katsotaan niin sanotussa elokuvateatterissa, jossa avatar-hahmot voivat heitellä muun muassa tomaatteja elokuvakankaalle.

Tag Team taas on 2 vs 2 -hengessä käytävää taistelua, joka on toteutettu ehkäpä jopa paremmin kuin Marvel vs. Capcom 3:ssa. Tag-taisteluissa jokaisella taistelijaparilla on omat tag-combot ja erikoisliikkeet, joita voi suorittaa vastustajan turmioksi. Yksinpelitilassakin Tag Teamia voi pelata maksimissaan neljän hengen voimin.

Flawless Victory.

Mukana on myös paljon muuta sisältöä, kuten esimerkiksi edellisistä osista tuttu Krypta, jossa voi avata hahmon lopetusliikkeitä, vaihtoehtoisia asusteita, kolikoita, musiikkiraitoja tai konseptitaidetta. Mortal Kombat sisältää myös kokonaan uuden pelimuodon – Challenge Towerin. Pelaajan on edettävä 300 haasteen läpi, ja ne koostuvat alati muuttuvista taistelusäännöistä. Mukaan on laitettu myös kolikkopeleistä tuttuja Test Your Might -tyylisiä tehtäviä, joissa pelaajan on iskettävä läjä tiiliä murskaksi.

Pelimekaniikkaa on hieman viilailtu, ja onkin hieno huomata, että taistelumekaniikkaan on panostettu paljon työtunteja. Mukana on hämäykset, syöksyt, ilmajugglet, supervaikeat combot, liikelistat, erinomainen hahmobalanssi sekä uusi voimamittari, jolla aktivoidaan combo-breakereitä, terästetään erikoisliikkeitä ja tehdään aiemmin mainittu X-Ray-hyökkäys.

Mortal Kombatin yhdeksäs osa on äärimmäisen brutaali, yllättävä ja tuttu, ja samalla myös täysin uusi kokemus. Sitä voi suositella ehdottomasti kaikille taistelupelien ystäville – jopa niille, jotka eivät ole aiemmista MK-sarjan peleistä pitäneet. Miinuksia voidaan antaa X-Ray-hyökkäyksen hieman liiallisesta käytöstä ja verkkoviiveestä, mutta muilta osin peli on täyttä rautaa.