MotoGP 15

Kirjoittanut: Livegamers

08.01.2016

MotoGP 15 tarjoaa vauhdin huumaa moottoripyörillä. Peli haastaa kaiken tasoiset kuskit tosissaan vaikeimmalla tasolla.
Historian havinasta nykyhetkeen

Sarjan kultakausi oli vanhoilla konsoleilla, eli ensimmäisellä Xboxilla,Capcomin ja THQ:n yhteistyössä kyhäilty MotoGP. Sarja keräsikin huippuarvosanoja, esimerkiksi vuoden 2005 MotoGP 3 sai keskiarvokseen 8,9. Capcom luopui oikeuksistaan sarjaan vuonna 2011, eikä MotoGP-nimikettä julkaistu lainkaan vuonna 2012. Vuonna 2013 Milestone nappasi oikeudet ja toi sarjan takaisin. Paluu ei ollut turha, käytössä oli uusi pelimoottori, joka mahdollisti teknisiä uudistuksia ja uutta grafiikkaa. Sittemmin saapui MotoGP vuosimallia 2014. Peli alkoi olla jo näyttävä ja ajettavuuskin alkoi olla kohdillaan. Muutenkin pelissä alkoi olla ison maailman tuntua kun päräytti kisapaikalle. Tämänvuotinen painos ei hirmuisesti eroa viimevuotisesta, mutta joitain uudistuksia toki mahtuu mukaan. Itsestäänselvää on tietysti päivittynyt grafiikka. MotoGP 14 ei ollut siltikään mikään myyntimenestys, ja peli olikin nopeasti alelaareissa.

Ensikosketus

Käynnissä on kausimoodi, jossa parhaiden joukkoon pääseminen tuntuu, kisassa kuin kisassa, olevan silkka mahdottomuus. Hankalimmalla vaikeustasolla peli on silkkaa tuskaa, mikä erottaa tosipelaajat niistä silloin tällöin konsoli päälle -pelaajista. Kaasun ja jarrun kanssa tasapainottelu on todella vaikeaa. Pienen edun antaa se, että Project Cars pakotti harjoittelemaan kaasun ja jarrun käyttöä ihan vauvanaskelista lähtien. MotoGP 15 ei ole aloittelijaystävällisin peli markkinoilla. Onneksi peli myös antaa vähän anteeksi, esimerkiksi hiekalle ajautuminen sivuluisussa ei heitä pyörää heti kallelleen, kuten oikeassa elämässä – pystyssäkin voi pysyä. Pelissä on toki monien pelien tavoin apuja, jotka saa laitettua päälle valikoista, jos kyllästyy nopeasti esimerkiksi kaatumisiin. Pikkuhiljaa kehityttyään voi ottaa apuja pois päältä vaikka yksi kerrallaan.

Pelimuodot ja ominaisuudet

Pelimuodot MotoGP15:ssa eivät ole muuttuneet sitten vuoden 2014; on vanhaa tuttua, mutta myös vähän uutta. MotoGP:n oleellisinta pelimuotoa, kausitilaa on muuteltu viime vuodesta, vihdoin pelaaja voi luoda oman tallinsa ja kustomoida sen mieluisekseen. Lisäksi kauden aikana ansaitaan GP-pisteitä, joilla lunastetaan muun muassa uusia pyörämalleja ja pintoja koristeeksi ajokkeihin. Pelaaja aloittaa pohjalta ja taistelee kohti kärkeä. Menestyksen myötä uusia tallipaikkoja tarjotaan hyvin. Matkan varrella yritetään nousta rankingissa ylöspäin. Pelaaja saa myös suoritettavia tehtäviä, jotka ovat haasteellisia, mutta mahdollisia. Yleensä pelaaja palkitaan vasta, kun on päässyt kärkikolmikkoon ja MotoGP pitää suoritusta välillä tyydyttävänä, jos on pystynyt kaahaamaan pyörällään vaikkapa 15 parhaan sakkiin. Ennen jokaista kisaa talli kertoo, mitä tulevalta kisalta voi odottaa. Nämä ovat niitä suoritettavia tehtäviä, joissa onnistumisesta palkitaan. Kuten nykyään jokaisessa autopelissä, on virittäminen arkipäivää myös MotoGP:ssä, jossa pyöräänsä voi tuunailla haluamaansa suuntaan. Myös tekoälymekaanikko huolehtii pyörän virittämisestä, mikäli itsellä ei ole aikaa tai tietämystä.

Mukana on myös mahdollisuus pelata uusiksi viime vuoden MotoGP-kauden tapahtumia ja tähtihetkiä edellisvuoden tapaan. Pelaaja voi ottaa uusiksi klassisia kisatapahtumia myös hieman kauempaa menneisyydestä. Täysin uutena kisamuotona on Beat The Time, jossa pelaajan tulee päihittää ennalta-asetettu aikaennätys tietyllä pyörällä ja radalla. Tämä tuokin peli-iltoihin runsaasti lisää iloa, kun siinä kaadetaan ukkoporukalla karhua ja ajetaan prätkillä. Tottakai mukana ovat myös peruspelimuodot, eli yksittäiset GP-kisat ja harjoittelu.

Moninpeli paha pettymys

Valitettavaa on se, että vieläkään verkosta ei löydy kaahareita. Moottoripyöräily ei selkeästi ole yhtä kovassa suosiossa kuin autopelit. Moninpeliin saa kahdentoista pelaajan kisat käyntiin säällä kuin säällä. Voi joko ajaa yksittäisiä Grand Prix -kisoja tai halutessaan myös aloittaa mestaruussarjan porukalla. Tämä on selkeää parannusta edellisvuoteen, jolloin vaihtoehtoina olivat vain yksittäiskilpailut. Suunta on oikea, mutta pelaajat puuttuvat. Lähinnä ärsyttää vain itseään, kun haluaisi päästä näyttämään kehittyneet taitonsa pitkän juoksun jälkeen online-mittelöissä, mutta näin muutaman kuukauden jälkeen ei vieläkään löydy pelejä onlinesta.

Ei heikkohermoisille

MotoGP 15 ei todellakaan ole kaikille. Se on vaikea opeteltava, etenkin jos on tottunut hieman arcademaisempiiin ajopeleihin. Silti sen hankaluudessa on oma viehätyksensä. Vaikeustasoa voi onneksi säädellä melko vapaasti niin, että jokainen löytää ajamiseen itselleen sopivan tasapainon, ja jokainen pystyy säästämään hermojaan. MotoGP 15 ei ole mahdoton opittava. Kun kisoja alkaa olla kymmeniä ja kymmeniä takana, alkaa ajettavuus olla siedettävällä tasolla, ja alkaa myös itse löytämään oikeat ajolinjat. Tästä johtuen peli tulee ajan kanssa vain miellyttävämmäksi kokemukseksi. Myös kisojen pituuksia pystyy säätämään lyhyistä kolmen kierroksen kilpailuista täyspitkiin mittelöihin.

MotoGP 15 on siitä miellyttävä yllätys, että sen voisi kuvitella jopa tuovan uusia pelaajia pelisarjan pariin. Kun peliä on pelannut tarpeeksi kaikki ajoavut tapissa, niitä voi napsia helposti yksitellen pois päältä. Peli on miellyttävä kokemus – varsinkin jos saa kaveriporukan kasaan ja alkaa ajamaan pientä liigantynkää, nousee peli aivan uudelle tasolle. Grafiikaltaan peli ei yllä missään tapauksessa kärkikahinoihin kauneimpien pelien rinnalle, muttei silti ole rumaa katseltavaa. Kauneus onkin katsojan silmässä. Kuvanpäivitys on esimerkiksi hyvällä tasolla ja ruudun pätkimiseltä vältytään.

Äänimaailma on tuttuun tapaan erinomainen: pyörät kuulostavat mahtavalta, ja myös valikkomusiikin päättäjät ovat olleet ihan hyvin hereillä. Eniten ihastusta sisimmässäni aiheuttivat livepätkät jokaisesta kaupungista ennen kisaa. Mieli tekee heti päästä paikan päälle joskus katsomaan kyseistä lajia ja ihmettelemään Valentino Rossin erinomaisia taitoja. Pelillä on täysi MotoGP-lisenssi, joten kaikki 25 oikeaa kuskia löytyvät pelistä, ja talleja löytyy 16 kappaletta.

Heikkouksiakin löytyy, kuten joka pelistä, mutta tässä ne ovat minimissä. Tosin, kun yksinpelissä kausia on takana, ja on nähnyt sen yksi tai kaksi koneen kaatumista, alkaa pitkällä juoksulla ärsyttää, että tekoälystä on tehty voittamaton. Silti MotoGP 15 on ehdottomasti lajinsa eliittiä. Prätkillä ajo on mukavaa vaihtelua autopeleihin. Toivonkin, että pelaajat saavat tästä kiinni ja online-pelaaminenkin alkaa nostamaan päätään tämän tuotoksen kanssa.

Yhteenveto MotoGP 15

MotoGP 15 on hyvä peli ja tuo mukavaa vaihtelua autopeleihin. Grafiikassa on parannettavaa, kun miettii, mihin nykykonsolit pystyvät. Äänimaailma on mahtava, varsinkin kunnon kuulokkeilla. Pelimuodot ovat perusvarmat; aikaa vastaan ajaminen kaveriporukalla ja uramoodi takaavat, että pelissä riittää pelattavaa. Pettymys tietysti on moninpeli, onlinesta kun ei löydä matseja vaikka kuinka hakee. Eniten vielä harmittaa, että nykyään on mahdollistettu myös online-kaudet.

Suosittelen kyseistä peliä varsinkin moottoripyöräilyä harrastaville. Pelistä saa kyllä kattavan paketin infoa MotoGP-maailmasta, ja nyt sitä onkin kiinnostusta vähän kyseisestä lajista. MotoGP 2015 on erinomainen simulaattori ratamoottoripyörähulluille ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen moottoriurheilusta tykkääjille.