MXGP2: The Official Motocross Videogame

Kirjoittanut: Livegamers

08.06.2016

Kukapa ei olisi halunnut joskus ajaa kurapyörällä kunnon crossiradalla? Italialainen pelinkehittäjä Milestone on tämän jo muutaman kerran mahdollistanut virtuaalisen päristelyn ystäville. Ensimmäiset yritykset MXGP- sekä MX vs ATV -pelien parissa olisi pitänyt tuoda pelinkehittäjälle ainakin rutkasti kokemusta.
Milestone on konkari kaksipyöräisten moottoriurheilun tuomisessa eri pelialustoille. Se on kehittänyt muun muassa SBK-, WRC- sekä MotoGP-pelisarjoja. Jopa ”The Doctor” Valentino Rossi on antanut nimensä kehitysstudion uusimmalle MotoGP-pelille, jonka on määrä ilmestyä kesäkuussa.

Studio on ilmeisen vakavissaan Motocross-sarjan kanssa ja uskoo siihen, että sen kannattajakunnassa on myös pelaajia, eikä vain ajajia. Peliin on nimittäin lisensoitu koko 2015 MXGP- sekä MX2-kauden tallit, ajajat, ratalokaatiot, sponsorit, pyörät sekä osavalmistajat. Tämä on varmasti maksanut suuren osan kehitysbudjetista. Peli sisältää online-tilan, sisäratoja sekä 18 kappaletta virallisia Motocross-ratoja.

Ainekset hyvälle kuramotoilulle siis on. Vaan miten kehitysurakassa ollaan onnistuttu?

Kurapärinää!

MXGP 2 esittelee uusina pelimuotoina MXoN- sekä Stadium-pelimuodot. Ensimmäisessä pelaaja edustaa omaa maataan muita maita vastaan. Jälkimmäisessä ajellaankin sitten vaikkapa jalkapallo- tai pesäpallostadikalla isojen valonheittimien keskellä.

Online-puoli löytyy myös, joka on perus toisiaan vastaan ajelua. Milestone ei ole koskaan ollut parhaimmillaan online-peleissä. Servereiden laatu on parhaimmillaankin keskitasoa. Yhteysvirheitä on paljon ja lagia löytyy valitettavan usein. Testihetkellä myös peliseuraa oli ikävän vähän tarjolla.

Stadionolosuhteet ovat hienot ja radat vaativia sekä teknisiä. Niitä voi ajaa Time Trial-, Championship- sekä GP-tiloissa.

Itse ajaminen ja pelaaminen on hauskaa. Kypäräkamera on hienoa katseltavaa, mutta vauhdintuntua kaipaisi lisää. Edellisestä osasta poiketen pyörää voi nyt suoristaa tai kallistaa ilmalennon aikana, joka on erittäin hyvä lisä. Kaipaamaan jää ehkä temppuilua, joka on jätetty pelistä kokonaan pois. Pyörän selässä ei siis voi kikkailla missään pelimuodossa.


Uratilaa voi ajaa joko oikealla kuljettajalla tai sitten itse kehitetyllä. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa on hankittava sponsorit, tiimi sekä manageri. Uran pelaaminen ei oikein sytytä sen enempää kuin muussakaan vastaavassa pelissä. Mitä paremmin ajaa, sen useampi talli ja sponsori on suorituksistasi kiinnostunut. Vähän tylsää, mutta pelin tarjoama pienimuotoinen mikromanagerointi on ihan nastaa puuhaa ja tietysti isoista hypyistä nauttii aina.

Pyörän ja ukon kustomointi on toteutettu hienosti. Mukana on kaikki MXGP-sponssit, joten puettavaa ja tarrattavaa riittää. Pyörän kustomoinnin osalta homma on tehty tarkasti. Pyörien osat nimittäin sopivat vain niihin malleihin joihin se oikeassakin elämässä sopii.

Kisateknikon paikka auki

Pelin valikkorakenne on yllättävän raskas. Joka paikkaan mentäessä lataillaan uskomattoman kauan. Oman ukon luominen sekä kustomointien valitseminen on tuskaisaa odottelua. Ominaisuuteen on kyllä panostettu, sillä lähes jokaista ukon ja pyörän osaa voi muokata. Silti olisi ollut tärkeää saada valikot jouheaksi. Jo pelkkä peliin pääsy tai uuden radan valitseminen merkitsee pitkää latausaikaa.

Äänet tuntuvat olevan joka pyörässä lähes samankaltaiset. Musiikkina toimii mitätön hissirokki, mutta toisaalta eipä tänne olla musiikkia tultu kuuntelemaan. Kaiken kaikkiaan äänet ovat vähän latteaa sorttia, mutta toimivaa. 7.1-äänijärjestelmän kanssa ei juuri tilantunnetta ole, edes stadioneilla.

Ulkoasu on melko vaatimatonta tasoa. Väripaletti ja tekstuurien taso on edellisen konsolisukupolven tasoa. Pienet asiat kuten ratanauhat, puut, mainokset, sekä yleisö on aika staattisen oloista ja tuntuu kakkosluokan toteutukselta. Onneksi pääasia, eli ajaminen tuntuu hyvältä.

Yhteenveto

Krossipyörä tottelee ohjausta pienen totuttelun jälkeen yllättävänkin hienosti. Mikäli peli on tuore tuttavuus, kannattaa tutustua pelissä oleviin Tutorial-ohjeisiin, joissa ajamista opetetaan seikkaperäisesti. MXGP 2 on ehdottomasti askel parempaan Milestonen matkalla kaksipyöräisten AAA-pelinkehittäjän maineeseen. Kohderyhmä pelillä on kuitenkin enemmän Länsi-Euroopassa kuin täällä Suomessa. Sen näkee muun muassa online-pelaajien puutteesta.

Mikäli Motocross aihealueena kiinnostaa, peliä kannattaa ehdottomasti harkita kokoelmansa lisäksi. Hauskaa ajaminen on, vaikkei sitä olisi koskaan seurannutkaan. Fysiikat toimivat ja luovat uskottavan crossi-immersion. On ikävä, että pelaamista joutuu tökerön valikkorakenteen sekä pitkien latausaikojen vuoksi odottelemaan. Graafisen annin vaatimattomuus ei ole este pelaamiselle, mutta kyllä siihen olisi toivonut enemmän panostettavan.

Mikäli kuran lentäminen ei haittaa ja pidät isoista hypyistä ja hevosvoimista, kannattaa pelin hankintaa harkita.