N++

Kirjoittanut: Livegamers

24.08.2015

N++ sisältöä:
– 2360 kenttää
– 60 väriteemaa
– Yli 6 tunnin edestä musiikkia
– 3 pelimuotoa
– Co-op ja moninpeli
– Kenttäeditori ja yhteisötoiminnot

N++ -pelin tausta on varsin mielenkiintoinen. Sen kehittäjätiimi (Metanet Software Inc) koostuu vain kolmesta henkilöstä, joista kaksi on suunnittelijoita ja pelkästään yksi toimii koodivelhona. Operaatio paperilta julkaisukuntoon vei aikaa yli kaksi vuotta. Uskoa lopputuotteeseen on täytynyt löytyä paljon.

Ihan uutta ja ihmeellistä ei tämä kaikki kuitenkaan ole tiimille, sillä N++ on jo pelisarjan kolmas osa. Ensimmäisen osan, N-pelin, vuoden 2004 julkaisusta on aikaa ehtinyt kulua yli kymmenen vuotta. N+ ilmestyi vuonna 2008.

Henkilöstö päätyi arkistoimaan monenlaista tietoa N++:n kehityksen ajalta. Muun muassa kofeiinia nautittiin hurjat 6570 kupillista, ja kehityksen aikana koodirivejä naputeltiin peräti 166092 kappaletta.

Elementtejä on istutettu älytön määrä. Numeraalisesti peli on vaikuttava! Mutta onko se riittävä perustelu pelin hankinnalle?

Way of the Ninja++

N++ on sivusta kuvattu Ninja-seikkailu, jossa ilman suurempia selittelyjä pelaaja heitetään Science Fictionia muistuttavaan maailmaan, jossa piikikkäät lattiapinnat tappavat pelkästä kosketuksesta ja murhanhimoiset robotit uhkaavat kaikkea elollista. Koska ninjat ovat persoja kaikelle kiiltävälle, on sinne tänne ripoteltu kultaa, jotta matkanteko ei olisi missään vaiheessa liian vaivatonta.

Tavoitteena on siis kerätä kaikki kulta kentistä niin nopeasti kuin mahdollista. Paras suoritus tilastoituu leaderboardiin, jossa voi paremmuudestaan kilpailla vaikkapa kaverin kanssa, mikäli ei ykköspallille pääsy kiinnosta. Tasot voi suorittaa myös ilman, että keräisi ainuttakaan kultahippusta.

Sisällön määrästä ei voi kehittäjiä torua. Näitä tasaisesti vaikeutuvia kuolemanloukkuja on peräti 2360 kappaleen verran, ja lisää tulee, kiitos kätevän kenttäeditorin ja saumattomien yhteisötoimintojen ansiosta.

Pieni miinus siitä, että kentät tulevat aina viiden seteissä, ja ne pitää suorittaa kerralla samassa järjestyksessä. Väliltä ei ole mahdollista valita.

Kokonaisuuksien välinen harmonia

Visuaalisesti N++ on todella simppeli peli, jossa pelattava hahmo on kuin tikku-ukko, ääriviivojen toimiessa maastona ja seininä. Halutessaan yleistä väriteemaa voi vaihtaa, jos näkymä meinaa käydä yksitoikkoiseksi. Vaikkakin graafisesti anti on kaikkea muuta kuin 2010-lukua, niin miellyttää se silmää ja on tasaisen sulavaa. Tunnelmasta huolehtii ainakin omaan korvaan natsaava soundtrack, joka sisältää reilut kuusi tuntia konemusiikkia. Äänimaailma itsessään on puhdasta retroa.


Valikot ja navigointi on toteutettu erinomaisesti. Mikä parasta, valikosta pelaamaan lähtiessä tapahtuu siirtyminen välittömästi. Lataustaukoja ei ole – oli kyseessä alkuperäinen tai yhteisön kautta jaettu setti.

Ohjattavuus on loistava. Se on myös petollinen. Ninja voi hyppiä seinillä tai ottaa reippaan kimmokkeen ja kasvattaa matkaa ilmassa entisestään, parhaimmillaan kentän päästä päähän. Vaihtoehtoisesti hahmolla voi pudottautua vähän korkeammaltakin ilman, että kuolema korjaa. Vauhdin kasvaessa kuitenkin painovoima korostuu ja kontrollit käyvät raskaiksi. Pelkästään laskeutuminen pienempiin lattiapintoihin muuttuu haastavaksi. Tähän kun lisätään jahtaavat tappajarobotit, laserit ja lämpöhakeutuvat ohjukset, saadaan vaikeustasolle ihan uusi kerroin.

Jos aika alkaa käydä pitkäksi, voi sooloilusta vaihtaa moninpelin pariin, jossa valittavana ovat co-op tai kisailu kasvotusten pisteistä. ”Kooppia” varten on olemassa vielä oma valikoima tasoja, joissa puhaltaminen yhteen hiileen on käytännössä elinehto.

Ninja tiensä päässä

On mahdotonta sanoa, kuinka kauan veisi suorittaa kaikki kentät siten, että yksikään kultahippu ei jäisi poimimatta. Todennäköisesti satoja tunteja. Pahimmillaan yhteen vaikeampaan tasoon saattaa upota vartti ellei enemmänkin. Sisältöä on paljon! Kolikon kääntöpuolena pelin kaava pysyy samana alusta loppuun saakka. Jossain vaiheessa iskee puutuminen kovemmallakin pelimiehellä tai -naisella. Viisas sanonta kuuluu: ”kohtuus kaikessa”.

Ninjan tie ei ole helppo. Paljon kuolemaa. Paljon turhautumista. Siltikin se houkuttaa, ja koukuttaa. Yksi peli kerrallaan. Vielä yksi kierros. Ja sitten toinen.

Hintaa kauppapaikalla pelille löytyy 19,95 euroa.