NBA 2K16

Kirjoittanut: Livegamers

10.11.2015

NBA-koripallosarja starttaa rapakon toisella puolen hyvinkin pian, ja mukavasti syksyn pelimarkkinoille nasahtaa samoihin aikoihin myös 2K Gamesin ylistetty NBA 2K16. Sarja on tunnettu ennen kaikkea siitä, että koripalloon perehtymättömiä pelaajia heitetään pelin tiimellyksessä välillä kuin märkää rättiä harjaantunempien koripallonikkareiden toimesta. Peli on aina vaatinut koripallon vankkaa taktista tietämystä ja tilannetajua. Onko tämänvuotinen peli tarjonnaltaan samanlainen vai onko mukana jotain täysin mullistavaa?

Homma balanssissa

Pelin kannessa mahtailee viime kauden MVP, Most Valuable Player, Stephen Curry. Mies nousi NBA:n parrasvaloihin toden teolla viime kaudella ja johdatti Golden State Warriorsin mestaruuteen 30 vuoden tauon jälkeen. Curry onkin yksi pelin johtotähtiä ilmiömäisillä heittotaidoillaan ja pelinlukemisellaan. Tuntuu, että 2K-sarja on aina onnistunut tuomaan johtopelaajat hienosti esiin, tekemättä kuitenkaan näistä liian ylivoimaisia. Pelin joukkuekavalkadi vaikuttaa muutenkin olevan hyvin balansoitu, ja joka joukkueella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Yksi tärkeä seikka, mikä saa varsinkin vanhan koulukunnan fanit polvilleen on se, että pelissä pääsee pelaamaan myös vanhoilla vintage-joukkueilla. Ja niitä on lisätty mukaan yhä enemmän: ’07-’08 Boston Celtics, ’12-’13 Miami Heat, ’00-’01 Lakers, ’03-’04 Pistons, listaa voi jatkaa loputtomiin. EA ei ole toistaiseksi pystynyt omien urheilusarjojensa kanssa samanlaiseen mehusteluun. Mukana on tuttuun tapaan myös Euroliiga-joukkueita – vielä kun saataisiin mukaan maajoukkueet, joukkuepaletti hipoisi täydellisyyttä.

Tuntuu ja näyttää hyvältä

Pelin pelattavuus on pysynyt pitkälti ennallaan viime osiin verraten. Pieniä viilauksia toki löytyy: pallokosketukset ja pelaajien liikkuvuus ovat aidompia, ja korille pääseminen on tehty hitusen vaikeammaksi. Jälkimmäistä seikkaa voidaan pitää varsin oikeana muutoksena, sillä aikaisemmissa osissa kikkaileminen korin alle tuntui olevan vähän liiankin helppoa. NBA 2K16:n pelillinen perusta onkin rakennettu vuosi vuodelta niin laadukkaasti, että täyskäännöksiä suuntaan taikka toiseen ei tarvitse lähteä tekemään.


Peliin pätee edelleen fakta, että se on vaikea oppia. Hyökkäysten ja puolustusten organisointi vaatii ansiokasta pelitietämystä. Tosipelaaja ei lähde heittämään kolmosia mistä sattuu, vaan rakentaa tilanteet siten, että niistä saadaan ainakin ne varmat kaksi pistettä. Kun NBA 2K16:n sarvista saa kunnolla kiinni, on se kuitenkin harvinaisen addiktoiva ja palkitseva peli.

Audiovisuaalisesti peli täyttää uuden sukupolven urheilupelielämyksen kriteerit täydellisesti: hiki valuu pelaajien otsilta realistisesti, kengät vinkuvat parketilla sähäkästi ja yleisö on messissä kuin missäkin hornan kattilassa. Pelin oikeat areenat on myös mallinnettu vimpan päälle, ja pelistä nyt vain pystyy aistimaan oikean urheilutapahtuman tuntua paremmin kuin mistään urheilupelistä.

Moninpeli tuntuu olevan 2K-sarjassa yhä enemmän sidonnainen MyCareer- ja MyTeam-pelimuotoihin. Pelistä löytyy mikromaksullisia korttipakkoja, joita voi siis hyödyntää MyTeamia pelatessa. Tuntuu kuitenkin siltä, että Ultimate Team -tyyppinen hörhöily ei toimi NBA2K16:ssa lähellekään yhtä hyvin kuin EA:n peleissä. Nettipeleissä on myös havaittavissa paikoittaista lagia, jonka korjaaminen olisi toki hyvin suotavaa.

Nappisuoritus

NBA 2K16 on kuitenkin tiivistettynä erinomainen korissimulaattori. Pelattavuus ja audiovisuaalisuus alkavat hipoa täydellisyyttä, mutta pelimuodot eivät – niissä on aistittavissa pienoista vanhentuneisuutta, ja ne joutuvat varmasti syynipenkkiin viimeistään ensi vuonna. Mutta älkää huoliko: tästä saa varmasti korishupia taas ensi syksyyn asti!