NBA Live 2005

Kirjoittanut: Livegamers

22.11.2004

Electronic Artsin vuotuisten urheilupelien saapuessa kauppojen hyllyille tietää aina varmasti, että talvi on tulossa ja pelaaminen voi toden teolla alkaa. Itse olen pelannut EA:n urheilupelejä jo Sega Megadrivelta asti. Taisi ensimmäinen hankkimani NBA LIVE peli olla vuosikertaa 95, 10 vuotta tuli siis tänä vuonna täyteen. Eli kyseistä pelisarjaa on tullut vuosien varrella aika hyvin tahkottua. EA:n urheilupelisarjat ovat aina olleet suosittuja Suomessa, eikä NBA LIVE tee poikkeusta tästä, vaikka kyse on koripallopelistä eikä esimerkiksi jääkiekosta. Hyvästä pelisarjasta on siis kyse, mutta nyt jaarittelut sikseen ja itse asiaan – NBA LIVE 2005 arvosteluun.
Grafiikka

Grafiikka on hitusen parempaa kuin edellisvuoden versiossa, eli jatketaan samaa linjaa kuin EA:lla on ollut tapana vuotuisten urheilupeliensä kanssa. Pelaajat tunnistaa hyvin esikuvikseen, varsinkin tähtipelaajien mallinnukseen on panostettu. Pelitapahtumien hidastukset toimivat hyvin ja niitä on myös mukava katsella, kun saa onnistumaan komean donkin tai layupin korin pohjalle. Yleisilmeeltään grafiikka on hiukan keskitasoa parempi, ja kun pelaaja-animaatiokin toimii, ei pelissä ole graafisesti juuri moitittavaa.

Äänet

Musiikkipuolella ollaan samoilla linjoilla kuin muissa EA:n tämän vuoden peleissä. Räppiä on tietenkin enemmän mukana, mutta sehän kuuluu koripalloon kuin nenä päähän. Itse kentän ja katsomon äänistä sen verran, että legendaariset ”defense!” huudot kuuluvat kun oma joukkue puolustaa ja myös kenttäpelaajat huutelevat pelitilanteista riippuen. Selostajakaan ei ala heti ensimmäisen pelin jälkeen ärsyttämään, joka on yleensä hyvä merkki urheilupelissä.

Kontrollit

Kontrollit ovat urheilupeleissä yksi tärkeimmistä osa-alueista ja se puoli on tässä pelissä hyvällä mallilla. Pelaajat tekevät juuri niinkuin ohjaimen päässä oleva henkilö käskee. Varsinkin pelikuvioiden toteutus ristiohjaimelle on tehty helpoksi. Jopa niin helpoksi, että kerrankin pelikuviota tulee vaihdettua usein. Esimerkiksi double team toimii todella hyvin – kun ristiohjainta painaa alas, 2 omaa pelaajaa käy pallolliseen vastustajaan heti kiinni (eli tekoälykin toimii pelikuviossa mallikkaasti). Todella hyvä ratkaisu on myös se, että heitto ja donkki on sijoitettu eri napeille, heitto lähtee B-napista ja donkit/layupit tehdään X-napista. Vuosien varrella on tullu koripallopeleissä huomattua, kun heitto ja donkki on samassa napissa niin se ei toimi kaikissa tilanteissa kauhean hyvin esim. oma pelaaja on korin alla vapaana painat heittonappia ja odotat, että pelaaja tykittää vuosisadan slamdonkin. Mutta ei, pelaaja tyytyy heittämään korin alta normaalin heiton, joka tippuu korirautaan ja siitä reboundina pallo usein päätyy vastustajan näppeihin, joka pääsee vielä kaiken hyvän päätteksi iskemään nopeasti vastaan. Ärsyttävää pidemmän päälle ja usein koettuna. Onneksi NBA LIVE 2005:ssä ei tarvitse enään moista tuskailla. Puolustuspään pelaaminen on yleensä ollut koripallopeleissä se heikko osa-alue, mutta NBA LIVE 2005 tekee poikkeuksen. Puolustaminen on jopa hauskaa puuhaa ja varsinkin onnistunut blokki tuottaa melkosta mielihyvää. Reboundien hakeminen on myös hyvin toteutettu, eli oikea ajoitus ja pallot putoavat onnistuneesti näppeihin.

Pelimuodot ja tekoäly

Pelistä löytyvät kaikki normaalit pelimuodot. Yksittäistä peliä ja kausi/playoff -otteluita pääsee pelaamaan myös kavereiden kanssa. Uusittu NBA All-Star Weekend pitää sisällään Slam Dunk Contestin, 3-pisteen heittokisan ja tietenkin itse All-Star -ottelut. Tärkeimpänä pelissä on Dynasty-moodi, joka sisältää managerointia ja muuta joukkueen säätämistä itse pelaamisen lisäksi. Yksinpelattavaa siis riittää pitkälle, jos vain intoa piisaa.

Ainoana suurempana miinuksena koko pelissä pidän LIVE-tuen puuttumista, joka pudottaa muuten niin hyvän pelin pisteitä roimasti. LIVE-tuki olisi tuonut paljon potkua ja pitkäikäisyyttä peliin, koska niinhän se vaan on, että urheilupelit ovat parhaimmillaan toista ihmistä vastaan.

Yllä jo mainitsin, että pelikuvioissa tekoäly on tehty hyvin. Muutenkaan teköäly ei aiheuta mitään suurempaa itkua. Se antaa hyvän vastuksen ja ottelut pysyvät tiukkoina loppuun saakka (jos siis säätää tason omiin pelitaitoihin sopivaksi).

Loppukaneetti

Peliä suosittelen kaikille NBA-faneille ja yleensäkin koripallopeleistä pitäville konsolipelaajille, koska kyseessä on tämän urheilupelisarjan paras tekele. Live-tuki olisi tuonut sen kaivatun uudistuksen mukanaan, ja sen myötä olisin suositellut tätä viritystä myös muille urheilupelien ystäville. No ehkä sitten vuoden 2006 versiosta Live-tukikin tulee löytymään…