NBA Street Homecourt

Kirjoittanut: Livegamers

27.03.2007

Katukoris ei ole koskaan tullut järin suosituksi Suomen kaduilla, suurkaupungeista löytyy pari asfalttikenttää ja joitain tapahtumiakin on järjestetty. Suosio on aivan eri tasolla Amerikassa, jossa lähiöt ovat täynnä kenttiä. Ne ovat paikkoja, joista kuuluisat NBA-ammattilaiset ovat lähtöisin. Electronic Artsin suosittu pelisarja saa vihdoin jatkoa pitkähkön tauon jälkeen.
Tauon ansiosta koko pelisysteemi on rakennettu uusiksi tehokkaamman konsolisukupolven tarpeiden mukaiseksi. Pakettiin on mahdutettu NBA-ammattilaisia jokaisesta sarjan joukkueesta. Sinun tehtäväsi on haastaa nämä huiput ja kiertää Yhdysvaltojen legendaarisimmat katukoriskentät. Vain voittajat muistetaan ja asenne asetetaan kohdalleen komeilla välivideoilla, jotka sekoittavat pelin upeaa graafista tykitystä ja oikean elämän videopätkiä.

Johdatuksista paistaa läpi pelaajien halu kehittyä urheilijoina. Videot viittaavat usein köyhyyteen ja esikaupunkien slummimaisiin elinolosuhteisiin. Koskettavien pätkien taustalla soi uskottavuutta nostava rap-musiikki. Valikoista lähtien koko ulkoasu on tyylikäs, mutta se sisältää myös tiettyä urheilumaailman glamouria. Mukana pyörityksessä kuunnellaan ammattilaisena tunnetun Rip Hamiltonin tarinoita hänen nuoruudestaan.

Ylimääräisistä säännöistä on päästy eroon. Joukkueeseen mahtuu kolme pelaajaa ja pelaajia ei saa vaihtaa kesken ottelun. Läheltä pussitettavista palloista saa yhden pisteen ja kaukoheitoista kaksi pistettä. Mukaan mahtuu myös suorituksia, jotka peli palkitsee suuremmalla pistepotilla. Vaikkapa tupladonkeista saa kaksi pistettä. Vaihtelun vuoksi otteluiden sääntöjä voi muutella. Yleensä pelataan 21 pisteen rajaan asti, mutta tarinan varrella pelataan esimerkiksi lyhyempiä pelejä. Tarjolla on myös otteluita, joissa pisteitä saa kerätä vain heitoilla, tai vaihtoehtoisesti donkeilla.

One shot, die twice

Pelaajan huomio keskitetään ensimmäisellä pelikerralla Homecourt Challenge -nimellä tunnettuun juonipohjaiseen vaihtoehtoon, jota johdatellaan välivideoin eteenpäin. Ideana on tehdä oma pelaaja ja etsiä kaksi pelikaveria joukkuetta varten. Kun porukka on kasassa, on aika suunnata kohti uusia haasteita. Pelaajat kehittyvät otteluiden myötä ja saavat aina vastustajikseen parempia katujen kasvatteja. Loppupuolella vastassa on NBA:n kirkkaimpia tähtiä, jotka kohdataan suurkaupunkien tunnetuimpien katukorispyhättöjen luona.

Uran aikana joukkue kehittyy myös yhteisönä ja halutessaan pelaajalle annetaan mahdollisuus korvata joukkueen laiskiainen kentän laidalta tutulla tähtipelaajalla. Kun oman joukkueen nimi nousee piireissä pinnalle, tulee tarjolle uusia kuteita. Tyylin mukaisesti shortsit ovat pitkiä ja paidatkin ovat purjeiden kokoiset. Ja pelimieshän tarvitsee hyvät kengät joten suurimpien urheiluvalmistajien jalkineita tulee tarjolle voitettujen otteluiden jälkeen. Kalliit kengät parantavat pelaajan kehittymistä ja nopeuttavat nousua kohti ammattilaisten saavuttamatonta tasoa.

Huippujen tasolle päästäkseen on hallittava monimutkainen Trick Remixer. Kyseessä on EA:n suunnittelema temppusysteemi, joka havaitsee erilaiset kosketukset. Nopea rämpytys aiheuttaa ensimmäisen liikkeen, tasainen painallus seuraavan ja kun näppäimen pitää pohjassa tekee pelaaja kolmannen liikkeen. Kun temppuja voi vielä modifioida pitämällä ohjaimen etummaisia olkanäppäimiä pohjassa, ovat valmiudet monipuolisiin temppuihin koossa. Systeemi toimii erinomaisesti ja erilaisia temppuyhdistelmiä voi luoda riittävästi.

Trick Remixerin avulla voi nöyryyttää vastustajia ja ansaita pisteitä Gamebreaker- taisteluita varten. Taitava pelaaja osaa tehdä luovia temppuja ja käyttää oman pelaajan vahvuuksia hyödykseen. Liiallinen temppuilu ei silti ole hyvästä, sillä vastustaja voi riistää räpylöihin liimautuneen appelsiiniin ja näin karata yksin läpi kohti ratkaisevaa koria.

My home, my property and my game

Pelin upein ominaisuus on Gamebreaker-taistelut. Hienoilla tempuilla kasvatetaan mittaria, jonka täyttyessä pelaaja voi avata pelin ratkaisevan taistelun. Palloa pitävä joukkue saa epäluonnolliset taidot. Joukkueen jäsenet oppivat uusia temppuja ja peli palkitsee kentän hallitsijan suoritukset muhkealla pistepotilla. Uudistuksen toteutus on hyvä, sillä molemmilla joukkueilla on mahdollisuus hyödyntää erikoistilanne. Hyökkäävä joukkue hamuilee suurta pistepottia ja puolustus taas yrittää riistää pallon ennen kuin vastustaja ehtii korille asti.

Pelin katkovia taisteluita tulee otteluissa yleensä vain muutamia. Lukumäärä on aivan riittävä, sillä peruspelillä kuitenkin on tarkoitus pistepussia kasvattaa. Osa pelaajista jättää taistelut muille ja keskittyy suoraviivaiseen katukorikseen ilman erikoisuuksia. Tehokkaalla peruspelillä pärjääkin pitkälle, mutta erilaiset temput sopivat paremmin pelin henkeen ja jos pelihahmoaan ei alusta alkaen opeta temppuilemaan, ajautuvat pelaajan kyvyt huonosti tasapainoon. Vaikka heittokäsi olisi kuinka tarkka tahansa, niin edes peruskikat tulisi hallita vapaan tilan löytämiseksi.

Kokonaisuudessaan pelin hallintajärjestelmä on täyttä kultaa. Pelaajien reaktiot komentoihin ovat kohdallaan ja yksinkertaisilta vaikuttavat kontrollit tarjoavat paljon erilaisia variaatioita. Sama viimeistelty meno jatkuu ulkoasussa, kentät näyttävät todella upeita, yksityiskohtia on enemmän kuin tarpeeksi ja pelaajat tuntuvat oikeasti pelaavan kentän pinnalla. On aina yhtä huvittavaa nähdä, kun onnistuneen estämisen jälkeen vastustaja juuttuu jaloistaan koriin kiinni pää alaspäin huutaen apua.

Kun uratila on hoidettu pois alta voi keskittyä pelin muuhun tarjontaan. Yksittäiset ottelut ilman Gameberaker-taisteluja viehättävät peruskoriksen ystäviä. Pelaaminen kaverin kanssa samalla koneella tai Liven välityksellä toimii hyvin. Oikea ihminen osaa pelata konetta luovemmin ja runsaasti enemmän tunteella, tämä näkyy erilaisen pelinä ja mikäli moninpelissä aikoo pärjätä, on peli opeteltava uudelleen.

No doubt, this is pure gold

NBA Street Homecourt on kokonaisuutena uskottava urheilukokemus, joka ei suhtaudu lajiin turhan vakavasti. Katujen kulttuuri on mahdutettu mukaan ennennäkemättömällä tavalla ja uusi temppuilusysteemi harhautuksineen vastaa NHL 07:n SkillStickiä. Laaja uratila tarjoaa haastetta pitkäksi aikaa ja onnistunut moninpeli tuntuu virkistävän erilaiselta. Realismi ei kuulu pelin sisältöön, mutta aitoja elementtejä lajista mahtuu mukaan. Esimerkiksi erilaiset pelaajatyypit löytyvät ja ne myös vaikuttavat joukkueen yleisilmeeseen.

Kotikentän puolustamiseen olisi voinut lisätä enemmän haastetta, muilta osin kokonaisuus saa pelaajan kuin pelaajan nauttimaan onnistuneesta pelattavuudesta upealla grafiikalla höystettynä. Meidän kentän pomot ovat palanneet valtaan. Tästä ei katukoris parane.