Neon Chrome

Kirjoittanut: Livegamers

11.07.2016

Enimmäkseen mobiili- ja PC-pelejä tehtaillut kotimainen 10tons otti uuden sukupolven konsoleita sarvista kiinni ja julkaisi alkukesästä Neon Chromen. Kyseinen cyberpunk-räiskintä on paljon velkaa suomalaiselle shareware-klassikko TK:lle (Tapan Kaikki), jossa päähenkilöä ohjataan lintuperspektiivistä tarkoituksena tyhjentää kerros vihollisista massiivisten aseiden kera. Tarinan keskiössä on hakkerikaveri, jonka tarkoitus on kaataa rakennuksen ylimmäinen kerroksen overseer pois päiviltä.
Vaikka Neon Chrome uhkuukin nostalgiaa, on pelissä havaittavissa oivalluksia, jotka nostavat studion lupaavimpien kotimaisten indie-kehittäjien listalle.

Haastetta riittää

Päähenkilö pukeutuu pelissä klooniksi. Hahmo valitaan pelin alussa kolmesta eri tyypistä, joilla kaikilla on omat heikkoutensa sekä vahvuutensa. Vastassa on aimo määrä robotteja, jotka tuntuvat alussa olevan vaikeustasoltaan aivan pirullisen vaikeita. Pelin pointti kuitenkin on RPG-teemainen hahmokehitys, varusteiden päivittäminen ja aseiden poimiminen, jolloin pelaaja pystyy kuoleman jälkeen olemaan aina piirun verran valmiimpi uuteen koitokseen.

Kaakkoon vedetty vaikeustaso ei tunnu rasitteelta; Neon Chrome suorastaan houkuttelee pelaajaa yrittämään uudestaan ja keksimään parempia etenemismalleja kentästä suoriutumiseksi. Pomovastukset vaativat myös hurjasti kuolemia, mutta kun vastukset lopulta läpäisee, on tunne palkitseva.


Neon Chromen yksi kulmakivistä on se, että kentät voi mennä läpi haluamallaan tavalla. Pelaaja voi esimerkiksi rikkoa alkutaipaleelta löytyvän seinän räjähteillä ja oikaista suorinta tietä kohti pelastusta ilman, että viholliset huomaavat – toisaalta, pieni tutkiskelu seinien taakse voi palkita yllätysesineillä, joista on hyötyä hahmon kehittämisessä sekä kaluston hankkimisessa.

Pelin ehdoton valttikortti on co-op-moninpeli: jos yksinpelinä meno tuntuu välillä liiankin perinteiseltä räiskimiseltä, tulee yhteistyömoninpelissä mukaan taktisiakin elementtejä. Oikea-aikainen eteneminen parivaljakkona ja vihollisten jakaminen puoliksi tuntuvat helpottavan myös vaikeustasoa huomattavasti. Ainoana miinuksena kentät alkavat tuntua kaksinpelinä jo ehkä liiankin ahtailta – siihen tosin auttaa tietenkin seinien laittaminen tuusan nuuskaksi!

Nostalginen Neon Chrome uhkuu nimestäkin päätellen värikylläisyyttä: cyberpunk-teemainen miljöö on sekoitus niin Blade Runneria, Tronia kuin RoboCopiakin. Audiovisuaalinen anti myös menettelee, toisaalta pelin taustamusiikki ei ole ehkä ihan sieltä sopivimmasta päästä.

Neon Chromelle on paikkansa

Ylhäältä päin kuvattu räiskintä onnistuu yllättämään, sillä se ei ole pelkkä putkijuoksu. Neon Chrome on värikylläinen arcade-shooter, joka on viihdyttävä pelattava. Haastava se on, mutta ei suinkaan mahdoton. RPG-elementit ja veikeät saavutukset tuovat lisäarvoa pelin läpikotaiseen tutkimiseen.


10tons todistaa uutukaispelillään, että sillä on kykyä kurottaa tulevaisuudessa ties minkälaiseen räiskintäpelieepokseen.