NHL 08

Kirjoittanut: Livegamers

31.10.2007

EA Sports teki viime vuonna melkoisen kulttuuriteon uudistamalla pitkään paikoillaan junnanneen NHL-sarjan totaalisesti. Skill Stick toi kauan kaivattua innovaatiota jääkiekkopeleihin ja toi sarjan onnistuneesti uuden sukupolven konsoleille, mutta parannettavaakin löytyi. NHL 08 keskittyy tällä kertaa tekoälyn ja online-pelaamisen paranteluun.
”Kaksi kertaa nopeampi, kaksi kertaa pehmeämpi kuin NHL 07”

Ensisilmäyksellä peli ei juuri eroa edeltäjästään. Jopa pelin kansikuva on lähes identtinen viimevuotisen kanssa. Näkyvin ero on silkinpehmeästi 60 ruutua sekunnissa pyörivä ruudunpäivitys, joka tuo peliin uudenlaista pehmeyttä. Luistelumoottori on myös kokenut uudistuksia, ja tällä kertaa pelaajien luisteluanimaatiot ovat erittäin aidonnäköisiä ja luistelu tuntuu oikealta. Pelattavuus on edelleen huippuluokkaa ja pieniä parannuksia kokenut Skill Stick toimii edelleen mainiosti. Puolustuspelaaminen on tosin vieläkin hiukan kankeaa, joten tilanteista ajautuu helposti pihalle, varsinkin jos vastustaja osaa käyttää uutta kahden tatin harhautustekniikkaa.

Vaikka audiovisuaalinen toteutus onkin edellisvuoden version tapaan kunnossa, ei presentaatioon ole vieläkään panostettu. Samat välianimaatiot pyörivät ottelusta toiseen ja niihin kyllästyy nopeasti. Lisäksi ruudunpäivitys heittelehtii pahasti jos ruudulla on useita pelaajia yhtä aikaa. Tilastoja ei juuri esitetä kesken ottelujen ja Dynasty-tilassakin ne ovat monen mutkan takana valikoissa. Valikkosysteemi on lähes identtinen NHL 07:n kanssa eikä Dynasty-pelitilakaan ole juuri muuttunut edellisvuoteen verrattuna.

Mukana on tällä kertaa myös muita liigoja NHL:n lisäksi. Pelistä löytyy Ruotsin Elitserien, Amerikan farmisarja AHL sekä kotoinen SM-liiga. Valitettavasti näiden joukkueiden rosterit ovat viime kauden puolelta, eikä pelipaitoihin ole nähty kauheasti vaivaa. SM-liigaa ei myöskään pääse pelaamaan kausimoodissa, sillä sellaista ei pelistä löydy. Ainoa vaihtoehto on korvata Dynasty-pelimuodossa NHL-joukkueet muiden sarjojen joukkueilla.

Tekoäly loistaa

Pelin tekoäly on kokenut suuria muutoksia parempaan suuntaan. Tällä kertaa puolustajat osaavat jopa pitää viivan hyökkäysalueella ja esimerkiksi ylivoimakuvioiden pyörittäminen onnistuu syöttönappia pohjassa pitämällä varsin näppärästi. Oppivan tekoälyn ansiosta myös omia hyökkäyskuvioita täytyy muutella, sillä samoja temppuja toistamalla ei pitkälle pötkitä. Takakannen mainoslause ”Jokainen ottelu on erilainen” pitää paikkansa erittäin hyvin. Korkeimmilla vaikeustasoilla koneesta saa vihdoin kunnon vastuksen, ja omista virheistä rangaistaan nopeasti, mutta reilusti. Maalien tekeminen on aikaisempaa vaikeampaa, mutta samalla myös palkitsevampaa. NHL 07:stä tuttuja ”lirumaaleja” ei enää juurikaan nähdä.

Online-puolelta löytyy yksittäisten otteluiden lisäksi tiimipelit, rankkarikisat sekä liigat. Nettikoodia on paranneltu rutkasti edellisvuodesta ja lagia esiintyy enää erittäin harvoin. Tiimipeleissä voi pelata otteluita kuuden pelaajan kesken. Nettiliigat on toteutettu hiukan hutiloiden, sillä tilastointi on puutteellista ja valikot sekavia.

Tee omat juttusi

Uutuutena pelaaja pystyy luomaan omat pelikuvionsa. Käytössä on muutama erilainen lähtötilanne, johon kuviot voi luoda. Jokaisen pelaajan liikkeet voi tallentaa erikseen, ja kun pelitilanteessa menee kiekollisella pelaajalla lähtöpisteeseen, tekevät tekoälyn ohjastamat miehet juuri niin kuin nauhoituksessa. Toimivan kuvion tekeminen vaatii hiukan taktista pelisilmää, mutta oikein käytettynä se tuo hyökkäyksiin tehokkuutta. Kuvioita voi hioa kattavassa harjoitustilassa.

Oman pelaajan luomiseen on tuotu lisäsyvyyttä, sillä nyt pelaajalle voi valita haluamansa varusteet. Jopa luistinten profiilin, mailan jäykkyyden ja lavan voi valita itse, ja eri vaihtoehtoja pääsee kätevästi testaamaan. Varusteilla on myös eroa, sillä esimerkiksi löysällä mailalla ei tehokkaita lämäreitä vedellä. Oman joukkueen luomistila tekee myös paluun, ja kustomointivaihtoehtoja on tuotu rutkasti lisää aina varusteiden värityksestä kypärän malliin asti. Kaikille varusteille ja paidoille voi myös valita vapaasti haluamansa värit.

Virtuaalilätkän kuningas

Valitettavasti pelistä löytyy muutamia ikäviä pikkubugeja, kuten esimerkiksi suomenkieliset kuulutukset NHL-peleissä, muokattujen rostereiden katoamista, kiekon jäämistä jumiin maaliverkkoihin tai maaleja, jotka eivät edes ylittäneet maaliviivaa. Pikkuvioista huolimatta NHL 08 on kokonaisuutena mahtava paketti. Toimivan Live-moninpelin ja loistavan tekoälyn ansiosta tätä jaksaa tahkota vielä pitkään. Vaikka pelissä on hiukan vuosipäivityksen makua, on mukana silti paljon uudistuksia, joiden ansiosta kyseessä on parasta virtuaalilätkää koskaan
… ainakin ensi vuoden versioon saakka.