Overcooked

Kirjoittanut: Livegamers

16.01.2017

Oletko haaveillut keittiöalasta? Kiinnostaako pihvien kääntely? Kiinnosti tai ei, niin Ghost Town Gamesin ja Team 17:n Overcooked-pelillä on yhtä paljon yhteistä keittiötodellisuuden kanssa kuin Master Chef -kilpailulla. Kyllä, molemmissa hääritään keittiössä ja kokataan, mutta kummankaan opeilla tuskin lounaskahvilassa pärjäisi lieden takana. Se on toki myönnettävä, että Overcooked on huomattavasti hauskempi kuin television kokkiohjelmat yleensä. Lähemmäksi hauskuutta pääsi jo edesmennyt tv-kokki Keith Floyd, joka tuli tunnetusti siitä, että hoiti nesteytyksen kuntoon kokkauksen ohella.

Patakakkonen

Pelin idea on yksinkertainen ja pelaamaan on helppo oppia, mikä onkin hyväksi. Hauskuus jää jalkoihin, jos ohjekirja on 300-sivuinen. Parhaat reseptit ovat yksinkertaisia ja maut pidetään puhtaina. Nytkin selvitään muutamalla nappulalla ja parin perusasian oppimisella. Helppoa kuin vedenkeitto, tosin ei sekään kaikilta onnistu.

Mistä sitten onkaan kyse? Sipulimaa on uhattuna, kun Aina Nälkäinen uhkaa sen olemassaoloa. Sinun ja kokkitovereittesi on ruokittava peto, mikä osoittautuu mahdottomaksi tehtäväksi. Niinpä Sipulikuningas lähettää pelaajat hakemaan oppia vuodesta 1993 ja kun oppi alkaa mennä perille, siirrytään pikku hiljaa kohti nykyaikaa. Matka kohti mestarikokkien aatelia tapahtuu erilaisten kokkaushaasteiden kautta. Pelin edetessä tasot vaikeutuvat, perusasioiden säilyessä muuttumattomana.

Arvostele mun illallinen

Kaikki tasot, pois lukien Sipulikuninkaan siirtotasot, pitävät sisällään jonkinlaisen keittiön. Keittiöstä löytyy leikkuulautaa, ruuanlaitossa käytettäviä raaka-aineita, liesiä, tiskiallas ja se joka kodin tärkein työkalu, palosammutin. Kun pelaaminen aloitetaan, annetaan tehtäväksi ensin yksinkertainen resepti. Ruudun vasemmassa yläkulmassa näkyy aina tilaukset ja niihin tarvittavat raaka-aineet. Jos vaikka tehdään hampurilaisia, niin ensin laitetaan lautaselle sämpylä, sitten pilkotaan salaattia ja tomaattia, jonka jälkeen liha valmistellaan ja paistetaan. Kun kaikki ainekset on lautasella, valmis annos toimitetaan asiakkaalle liukuhihnan avulla ja hetken päästä keittiöön palautuu likainen lautanen, joka on pestävä. Ilman puhtaita lautasia ei tietenkään pysty uusia annoksia tekemään.

Ei siis mitään uutta ja mullistavaa, mutta tapa millä keittiöt ovat toteutettu luo omia haasteitaan saada annokset ajoissa eteenpäin. Kun vaikka keittiön toisen puolen lattia nousee ja laskee aina muutaman sekunnin väliajoin ja osa tarvikkeista on siellä ylemmällä puoliskolla, pelaajat joutuvat miettimään mikä on paras tapa saada täysiä lautasia ulos keittiöstä. Tai miltä kuulostaa kokkaus liikkeellä olevien autojen lavoilla tai vaikkapa vain keittiö, missä pöydät vaihtavat paikkaa? Onpa mukana myös jalankulkijoita jotka estävät kulkua, puhumattakaan raaka-aineita varastelevista hiiristä.

Kuppilat kuntoon

Overcooked-peliä voi pelata yksinkin, mutta parhaimmat pelikokemukset ja naurut saa porukassa. Jopa neljän pelaajan sohvakooppi on pelissä mahdollinen, valitettavasti verkon yli peliä ei päästä pelaamaan. Jokainen pelaaja voi pelata omalla ohjaimellaan, tai sitten ohjain voidaan jakaa niin, että toinen pelaaja käyttää ohjaimen oikeaa ja toinen vasenta puolta. Ominaisuus, mitä arvostaa jos ei omista neljää ohjainta, mutta saa mukaan neljä pelaajaa. Toki pelinkehittäjä ehdottaa kokeilemaan ihan itse kahden kokin ohjailua yhdellä ohjaimella samanaikaisesti, mikäli rohkeus riittää. Jos peliä pelaa yksinään, mukaan saa näytölle toisen kokkikaverin, joka ei kuitenkaan omatoimisesti tee mitään, vaan ohjausta pitää vaihdella kokkien välillä. Toisella voi vaikkapa noutaa raaka-aineita ja laittaa pilkkomaan niitä. Sillä välin kun toinen kokki pilkkoo, voi ottaa toisen kokin hallintaansa ja vaikka pestä likaiset lautaset puhtaaksi.

Yksinpelaaminenkin siis onnistuu, mutta tehtävien vaikeutuessa rinnalla kaipaa kyllä vähintään toista pelaajaa. Joukolla pelatessa Overcooked onkin mitä mainiointa hauskanpitoa, niin paljon tapahtuu samanaikaisesti, että varmasti alkaa avarinkin keittiö tuntumaan ahtaalta. Vaikka pelin ulkonäkö onkin kaukana realistisesta, sopii peli kaikenikäisille ja onkin mainiota viihdettä koko perheen voimin pelattavaksi. Jopa se mummu, joka vierastaa kaiken maailma kotkotuksia, oppii nopeasti pelin perusteet ja opastaa pian sitä perheen pienintä miten oikeaoppisesti pilkotaan lihaa tai keitetään tomaattikeittoa.