Poker Smash (Xbox Live Arcade)

Kirjoittanut: Livegamers

16.04.2008

Indie-kehittäjä Void Star Creationsin ensimmäinen Xbox Live Arcade –peli, Poker Smash, on oiva sekoitus pokeria ja pulmanratkontaa.
Kolmosista värisuoraan

Perinteisten pulmanratkontapelien palikat, timantit ja kuutiot ovat Poker Smashissä vaihdettu tuttuihin pelikortteihin. Pelialueen alareunasta nousee tasaista vauhtia ylöspäin viiden kortin settejä, jotka pelaajan täytyy yhdistellä pokerin sääntöjen mukaan käsiksi joko pysty- tai vaakasuunnassa. Esimerkiksi setti A-10-J-A-A täytyy yhdistää kortteja siirtämällä muotoon A-A-A-10-J, jolloin kasassa on kolmoset ja ässät häviävät ruudusta. Erilaisia käsiä voi myös ketjuttaa todella pitkiksi sarjoiksi ja peli myös palkitsee pitkistä ketjuista saavutuksin. Tarkoituksena on pelimuotojen mukaan joko selvitä mahdollisimman pitkälle ilman, että ruutu täyttyy korteista tai yrittää saada mahdollisimman paljon pisteitä tietyssä aikarajassa. Voisi kuvitella, että homma on helppoa, sillä mukana on vain kortit kympistä ässään, mutta näin ei todellakaan ole. Korttien nousuvauhti kiihtyy pikkuhiljaa, ja pian pelaajan on pakko turvautua tarjolla oleviin apuihin, ajan hidastukseen ja pommeihin, jotta pysyy pikavauhtia kiitävien korttien mukana. Peli on ehkä hiukan liian vaikea, sillä jo muutaman kentän jälkeen reaktionopeuden ja korttien siirtonopeuden täytyy olla jo huippuluokkaa tai muuten kuolo korjaa nopeasti.

Poker Smashin visuaalinen ilme on pulmanratkontapeliksi yllättävän hieno – etenkin partikkeliefektit on tehty loistavasti. Erilaisilla teemoilla varustettuja pelikenttiä säestää myös taustoihin sopiva musiikki, joka on tosin melko mitäänsanomatonta. Peli pitää tarkasti kirjaa pelaajan suorituksista ja tarjoilee jokaisen päättyneen pelin jälkeen kattavan vertailun omaan parhaaseen tulokseen ja näyttää myös esimerkiksi yhteensä kerättyjen käsien määrän.

Sopii myös ummikoille

Pelin kontrollit ovat todella yksinkertaiset. Vasemmalla tatilla liikutetaan kohdistinta ja oikealla tatilla kortteja siirrellään vasemmalle tai oikealle. Hidastaminen ja nopeuttaminen toimii liipaisimilla ja pommeja jätetään A-näppäimestä. Kortit ovat isokokoisia ja värikoodattuja, joten ne erottuvat selkeästi toisistaan. Näin peli sopii hyvin myös kokemattomammille pelaajille, kunhan pokerin säännöt käsien osalta ovat takaraivossa ja jyrkästi nouseva vaikeustaso ei haittaa.

Poker Smashistä löytyy myös neljän pelaajan Xbox Live –moninpeli sekä kahden pelaajan jaetun ruudun moninpeli samalla koneella. Mukana on myös pulmanratkontoja, joissa pelaajan täytyy tyhjentää ruutu kokonaan korteista. Alkuun näiden läpäiseminen ei vaadi kuin muutamia siirtoja, mutta pian vaikeustaso kohoaa ja aivonystyröitään saa käyttää oikein kunnolla. Päämuodoissa tienatulla rahalla voi kätevästi ostaa ratkaisuja pulmiin, joten jumiin ei tarvitse jäädä. Pelirahalla voi myös ostaa pelaajakuvia(!) ja uusia kenttiä.

800 Microsoft-pisteen (~9,3e) hintaiseksi pelistä löytyy melko niukasti syvyyttä ja erilaisia pelimuotoja. Itse peli-idea on kyllä toimiva ja nerokas, mutta Arcadesta löytyy tällä hetkellä myös useita muita loistavia pulmanratkontapelejä. Pelistä on kuitenkin vaikea löytää valittamista, sillä kokonaisuutena kyseessä on hyvin hiottu ja toimiva paketti. Poker Smash on parhaimmillaan satunnaisissa pikkusessioissa pelattuna ja tähän tarkoitukseen se tarjoaa mukavaa pähkäiltävää pulmien ja pokerin ystäville.