Project Spark

Kirjoittanut: Livegamers

24.10.2014

Project Spark esiteltiin yleisölle ensimmäistä kertaa vuoden 2013 E3-messuilla. Esittelyn jälkeen kukaan ei oikein tiennyt mitä odottaa, tai mistä pelissä oikein on loppujen lopuksi kysymys. Nyt lähes vuoden Beta-vaiheessa viihtynyt Project Spark on saatu valmiiksi, ja pelin täysi valmis versio on julkaistu. Mistä sitten oikein on kyse?
Play God

Jos olet joskus halunnut luoda pelin, Project Spark on peli sinulle. Project Spark antaa pelaajalle vapaat kädet tarjoten pelimoottorin ja kaiken mitä oman pelin tekemiseen pelaaja tarvitsee. Jos luovat lahjasi eivät riitä oman maailman ja tarinan luomiseen, voi tyytyä muiden luovempien ihmisten tekeleiden pelaamiseen.

Project Spark tarjoaa todella kattavan tutoriaalin jokaisella pelin osa-alueella. Näin ollen pelin joka kolkan perusteet opetetaan pelaajalle, jonka jälkeen pelaaja saa vapaat kädet tehdä mitä ikinä haluaa. Project Sparkissa uusi sisältö ei koskaan lopu kesken. Uutta sisältöä on jatkuvasti saatavilla niin pelaajien kuin pelin kehittäjienkin puolesta.

Project Spark tarjoaa kaksi pelimuotoa. Pelaa ja luo. Pelimuodossa voit joko pelata yhteisön tekemiä pelejä, tai hypätä pelin kehittäjien tarjoamaan Champions Questiin, joka tarjoaa lyhyen tarinan ja seikkailun Project Sparkin maailmassa episodi kerrallaan. Viimeisenä vaihtoehtona on Crossroads, joka yhdistää pelaamisen ja luomisen. Pelaaja saa valita miljöön, johon tapahtumat sijoittuvat ja luoda peliä sitä mukaan kun uutta maailmaa tutkii. Haluatko suojella kylän kaivoa hyökkäykseltä vai noutaa peikkojen anastaman mystisen omenan takaisin omistajalleen? Valinta on pelaajan.

Olipa kerran…

Project Sparkin luo-muoto on jotain ainutlaatuista. Ota Far Cryn karttaeditori ja lisää siihen kaikki, mitä tarvitaan oman tarinan ja pelin luomiseen. Luo oma maailma tyhjästä, täytä se vihollisilla, anna tarinan päämäärä, mihin tarina loppuu? Project Sparkin editorin yksityiskohdat huomaa pelimaailman hahmojen tekoälyä muokkaamalla. Pelaajan asettaessa omaan maailmaansa hahmon, sen aivot ovat tyhjät. Sillä ei ole komentoja. Pelaaja voi muokata hahmon aivoja haluamansa mukaan. Voit tehdä hahmosta vihollisen, ystävän tai mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Myös oman pelihahmonsa komennot täytyy tehdä alusta alkaen. Mistä napista hahmo lyö ja mistä hyppää.


Tarjolla on todella kaikki, mitä voi kuvitella pelin kehittäjien tekevän peliä työstäessään. Työkalut on naamioitu kuluttajaystävälliseksi, eikä koodinpätkiksi ruudulla. Jos pelaajalta löytyy aikaa ja mielikuvitusta, voi Poject Sparkilla saada aikaan todella upeita luomuksia. Ja mikä parasta, pelin ja maailman voi luoda ystäviensä kanssa moninpelitilassa.

Mikään ei ole ilmaista

Project Spark soveltuu hyvin niin lapsille kuin aikuisillekkin. Project Spark kuitenkin tarjoaa muiden pelaajien luomia pelejä etsiessä filtterin, joka estää K18-materiaalin näyttämisen. Kuten arvata saattaa, kun pelaajalle antaa vapaat kädet, voi vastaan tulla materiaalia joka voi olla todella häiritsevää lapsen silmille.

Project Spark on Xbox Onen kauppapaikalla ladattavissa ilmaiseksi, mutta juju on pelin sisäisissä maksuissa. Jos haluat lisätä omaan peliisi tietyn talon tai maalata maan tietyllä nurmikolla, pitää maksaa. Project Sparkissa kaikki maksaa. Tarjolla on ilmaiseksi vain murto-osa saatavilla olevista vaihtoehdoista. Jos kuitenkin peliä pelaa tarpeeksi, voi kaiken maksullisen saada ilmaiseksi. Project Spark palkitsee pelaajan kehittyessä pisteillä, joilla voi ostaa hintalapun takana olevia esineitä tai työkaluja.

Project Spark on osuva nimi. Kaikki todella lähtee kipinästä luodessasi uutta maailmaa ja tarinaa muiden pelattavaksi. Project Spark koukuttaa. Haluat saada maailmasi näyttämään mahdollisimman hyvältä ja muiden pelejä pelatessa haluaa päihittää muiden ennätykset.

Project Spark olisi kuitenkin ollut parhaimmillaan hintalapun ollessa 60 euroa ja pelin sisäisiä maksuja ei olisi. Pelin sisäiset maksut rajoittavat ikävästi pelaajan työkaluja ja mahdollisuuksia luoda oma pelinsä. Jos kuitenkin on valmis maksamaan, ongelmaa ei ole.

Project Spark soveltuu niin lapsille kuin aikuisillekkin ja voi viedä pelaajansa mennessään moneksi tunniksi.