Rare Replay

Kirjoittanut: Livegamers

16.09.2015

Xbox Onen taaksepäinyhteensopivuus tuli suurimmalle osalle iloisena uutisena, mutta luonnollisesti muutama määkivä pää nousi katraasta, kuin todistaakseen omaa näköalattomuuttaan. He järkeilivät, että yhteensopivuus tuli liian myöhään ja että sillä ei ollut todellista merkitystä. Yksi harvoista totuuksista, mikä koskee kaikkia alustoja, on että hyviä pelejä ei ole niille koskaan liikaa. Oli ne sitten uusia, vanhoja tai uusittuja vanhoja. Rare Replay näyttää mallia tarjoilemalla yhdessä kokonaisuudessa tukun klassikoita eri vuosikymmeniltä ja eri alustoilta. Yksi suosikkihahmo on tietenkin poissa, mutta se lienee annettava Nintendolle anteeksi.

30-vuotias Rare ilmoitti E3-messuilla juhlistavansa syntymäpäiviään tuuppaamalla ulos kokoelmapaketin. Näin tapahtui, ja julkaisu sisältää otteita koko pelitalon historian ajalta. Kokoelman ikähaitari lähtee liikkeelle Spectrum-tietokoneen julkaisuista päätyen suhteellisen tuoreisiin Xbox 360 -peleihin. Muita edustettuja alustoja ovat muun muassa NES, Nintendo 64, Xbox Original ja Xbox 360. Pelejä on yhteensä 30 kappaletta, joten melkein jokaiselle on jotakin ja vieläpä sopuhintaan. Kauppapaikalta kokoelman saa itselleen hintaan euron per peli, eli summa jää nahtusen alle kolmenkympin.

Nuoruudenlähteessä on mutapohja

Kovin laajasti yksittäisiä pelejä ei muutaman liuskan puitteissa voi arvioida, mutta kokonaisuus minkä ne muodostavat, on kunnossa. Kaikista vanhimmat pelit, olivat kuinka retroa tahansa, ovat pelattavuuden osalta kuitenkin pahnan pohjimmaisina. Mukaan niissä on saatu vanhan raudan väsyminen ja pelit töksähtelevät eteenpäin, ihan kuten oikeilla laitteilla. Kun tätä pelivanhusten saatto-osastoa selailee, niin ihan hirvittää, että tällaisella materiaalilla ovat lapsirukat joskus joutuneet pärjäämään. On joukossa onneksi muutama todellinen helmi. Jetpack ja Atic Atac ovat säilyttäneet hyvän osan pelaamiset ilosta.


Audiovisuaalista tykitystä 80-luvulta

Heti kun jätetään 80-luku taakse, laatu paranee kuin taikaiskusta. Jos on varttunut harmaan laatikon äärellä, löytyy paketista muutama varsin muistorikas NES-peli. Slalom ei ole yksi niistä, vaan toimii paremminkin muistuttajana siitä, että miten yksipuolista ja surkeaa konsolipelaaminen saattoi vielä 90-luvun alussa olla. Ihan kivat Cobra Triangle ja moninpelattava R.C. Pro-Am jäävät kuitenkin todellisen klassikon varjoon. Battletoads on peli, joka kuuluu kaikkien tietää. Tavattoman vaikea, mutta monipuolinen ja huumorilla kyllästetty Battletoads on pelisuunnittelun mestariteos. Siinä ei tyydytä toistoon, vaan mukaan on saatu niin ajamista, kiipeilyä kuin beat’em uppia.


Pakollinen kaksinpelattava kaikille konnille

Tätä vuosituhatta edustavat pelit ovat selkeästi paketin parasta antia. Alunperin Nintendo 64:lle julkaistu Conker’s Bad Fur Day on saanut uuden elämän Xbox Onella ja sehän faneille passaa. Samaa toimintatasohyppely-sarjaa edustaa myös Banjo-Karhun tähdittämät pelit, joita on mukana kolme. Valitettavasti kaikkien pelien tuominen Xbox Onelle ei ole sujunut ihan ongelmitta. Juurikin Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts pyörii todella huonosti. Vastavuoroisesti Xbox Originaalin peli Grabbed by the Ghoulies on freesattu täysin Xbox One -ympäristöön, eli ruudunpäivitys ja resoluutio ovat tätä päivää.


Noita kun pääsisi kunnolla hakkaamaan.

Tiedän mitä teit viime projektissa

Kuten kokoelmissa on tapana, myös Rare Replay pitää mukanaan bonusmateriaalia. Tällä kertaa ei ole menty sieltä mistä aita on matalin, vaan bonusmateriaali on laadukasta ja sitä on paljon. Mielenkiintoisimpia ovat videot, joissa tekijät muistelevat vuosien takaisia projektejaan huumorin siivittämänä. Harmillisesti kaikkea tätä pääsee katselemaan vain, jos ne on aukaista keräämällä ”leimoja”. Leimoja saa pelaamalla, mutta ihan helposti ei tule kuin ensimmäinen, joten hikeä pukkaa ennen kuin kaikki bonusmateriaali on aukaistu. Mitään järkevää syytä bonusmateriaalin panttaamiseen on vaikea löytää, joten siitä miinuspiste.

Hieno idea minipeleistä on myös toteutuksessa mukana. Pelaajalla on mahdollisuus ottaa itsestään mittaa erilaisissa minipeleissä, jotka on väännetty kokoelmassa mukana olevista julkaisuista. Tarjolla on keräily-, kilpa-ajo- ja ammuntapainotteisia pikku tehtäviä, joita voi myös ketjuttaa. Tässä olisi ollut kaikki mahdollisuudet rakentaa Mario Party -tyylinen kokemus, mutta valitettavasti se jää puuttumaan. Minipelit tuovat lisää pelattavaa ja ovat viihdyttävää, uudenlaista, lisäsisältöä.

Kokonaisuutena Rare Replay on yksi parhaita ostoksia mitä Xbox One -omistaja voi tehdä. Erityisesti sitä voi suositella niille, jotka haluavat laajentaa pelikirjastoaan Fifan, NHL:n ja Codin tuolle puolen. Hinta on todella edullinen ja sisältöä on niin paljon, että ihan heti parempaa diiliä ei tule mieleen. Pelit sopivat varmasti koko perheelle ja niille, jotka haluavat pelata niitä ”vanhoja hyviä pelejä”, vaikka sitten vain huomatakseen, etteivät ne ihan niin hyviä olleetkaan. Totta kai harmittaa, että Donkey Kong ja Golden Eye eivät ole lisenssisyistä mukana, mutta tämä ei heikennä paketin kovuutta ollenkaan. Rare Replay asettaa uuden riman sille, miten pelikokoelmat pitää toteuttaa. Vaikka ostopakkoa ei tässä maassa tunneta, niin tämä on silti moraalinen pakkohankinta jokaiselle Xbox One -pelaajalle.