ReCore

Kirjoittanut: Livegamers

28.09.2016

Microsoftin ensimmäinen Xbox Play Anywhere -nimike on juuri julkaistu seikkailutasohyppelypeli ReCore. Käytännössä Play Anywhere -toiminto tarkoittaa sitä, että pelin saa samaan hintaan myös tietokoneelle, ja pelin tallennukset sekä asetukset seuraavat mukana, kun alustaa vaihtaa. Ominaisuus onkin ReCoren yksi suurimmista myyntivalteista, tosin vain jos taloudesta löytyy tietokone, jolla pelin pelaaminen onnistuu ja että pelin on hankkinut digitaalisesti. Fyysisen kopion hankkineille tarjoillaankin vain lämmintä kättä asian suhteen.
Far Eedenistä itään

2020-luvun alussa maassa riehui tappava tauti nimeltään Dust Devil Plague pyyhkäisten ison osan ihmiskunnasta unholaan. Maapallon muuttuessa elinkelvottomaksi päätettiin ihmiskunta muuttaa uudelle planeetalle, Far Edenille. Planeetan elinkelpoisuus täytyi kuitenkin varmistaa, joten sinne lähetettiin tuhansia robotteja valmistelemaan planeettaa ihmisiä varten. Samaan aikaan perään lähetettiin ensimmäisiä planeetalle asumaan asettuvia ihmisiä, jotka syväjäädytettiin uneen 200 vuoden ajaksi. Tuossa ajassa maailmojen välinen matka taittuisi ja määränpään piti olla valmis elämiseen ─ jokin vain meni pahasti pieleen. Coreboteiksi kutsutut Far Edeniin lähetetyt robotit syystä tai toisesta korruptoituivat, lopettivat työnsä, ja alkoivat vihamielisiksi.

Pelin sankaritar Joule herää omasta aluksestaan vain huomatakseen ettei kaikki mennytkään kuten piti. Siitä alkaa selviytyminen yksin tuhansia pahoja Corebotteja sekä paahtavaa aavikkoplaneetan luontoa vastaan. Onnekseen kuitenkaan aivan kaikki Corebotit eivät korruptoineet, vaan Joulella on mukanaan uskollinen robottikoira Mack. Tunnistamatonta robottikieltä puheleva robottikaveri on hyödyksi niin taisteluissa, kuin Far Edenin avoimessa ja monimuotoisessa maastossa selviytymisessä. Jokaisella Corebotilla on nimensä mukaisesti ydin, joka on tietyn värinen valopallo ja pitää sisällään robotin sielun. Eli vaikka itse robottirunko olisi mennyttä, voi vanhan ystävänsä siirtää uusiin kuoriin omana itsenään.

Matching colours

Väripaletti on yksi pelin mielenkiintoisimmista mekaniikoista. Jokaisella robotilla on oma värinsä, joka myös kuvastaa sen ominaisuutta ja kykyjä. Värejä on kolme, eli kaikki perusvärit, sekä näiden hybridiyhdistelmät violetti, vihreä ja oranssi. Punainen perusväri kertoo robotin olevan vahvimmillaan hyökkäyksissä, sekä osaavan tehdä tulivahinkoa. Keltainen väri taasen kertoo vahvasta puolustuskyvystä ja suojista. Kolmas väri, eli sininen, on vahvimmillaan sisäisen energian ja sähköisten hyökkäysten parissa. Joulen aseena toimii eräänlainen energiakivääri, jolla pystyy ampumaan sarjatulella noin parinkymmenen metrin päähän. Aseessa on loppumattomasti ammuksia, mutta aivan loputtomiin silläkään ei voi räiskiä menemään. Kiväärissä on nimittäin tietty kapasiteetti, minkä verran voi kerrallaan räiskiä, sitten täytyy hetki odotella latautumista. Perus sarjatulen lisäksi voi laukaista matkaan ladatun panoksen, mikä suuremman vahingon lisäksi murtaa vastustajan suojat.


Pelin edetessä Joulen kivääriin saa lisäosia, jotka muuttavat ammusten väriä. Värillä on taasen väliä, sillä vihollisen ydintä vastaavaa väriä ampumalla saa aikaan enemmän vahinkoa. Hybridiväreihin tehoavat parhaiten ne kaksi, joista se on yhdistelmä. Värit tuovat mukanaan melko taktisen otteen taisteluihin, kun lennosta täytyy vaihdella vihollisiin parhaiten tehoava väritys. Sama pätee myös Joulen robottikumppanin väriin käytettäessä sen erikoisiskua.

Asian ytimessä

ReCore sisältää pienissä määrin myös RPG-elementtejä. Tosin ainoastaan vain nimeksi. Vihollisia mättämällä Joulen aseen sekä robottikaverin tasot nousevat tasaiseen tahtiin. Luonnollisesti tasonnousu lisää aseen tehokkuutta sekä robottien ominaisuuksia. Roboteilla tasoilla on sentään hieman isompaa merkitystä, sillä niiden perusteella voi varustaa apuria uusilla tehokkaammilla osilla. Ympäri maailmaa ripotelluista arkuista löytää osien piirustuksia, joiden avulla voi omassa tukikohdassaan työpöydän ääressä luoda osat. Jokainen uusi päivitys vaatii tietyn määrän tiettyjä varaosia sekä valuuttaa, joita tippuu pelin viholaisilta sekä löytyy pitkin maita ja mantuja. Jokaisella robottikumppanilla on neljä eri paranneltavaa osaa, ja jokaiseen löytyy samanvärinen setti, jonka kokonaan päivittämällä saa eräänlaisen settibonuksen. Ja yllätys yllätys, myös robotin ulkokuoren väri kuvastaa sen kykyjä aiemmin mainituilla värikoodeilla. Jokaisella kumppaniytimellä on oma erikoisiskunsa, joka myöskin muuntaa muotoaan, kun vaihtaa sen toisen hahmon kuoriin.

Robotin sieluakin, eli ydintä, voi päivittää. Se hoituu fuusioimalla viholaisilta anastettuja coreja oman robotin coreen. Viholaisrobotin ytimen nappaaminen ei olekaan aivan yksinkertainen homma. Sen energiataso täytyy ensin pudottaa valkoisen merkin osoittaman tason alle, jonka jälkeen voi nappia painamalla aloittaa eräänlaisen köydenvedon. Joule ampuu kädestään tartuntaköyden ytimeen ja alkaa hilaamaan sitä itseään kohti. Veto tapahtuu nappia painamalla, mutta vihollisen pyristellessä vastaan, muuttuu köysi punaiseksi, jolloin täytyy hieman höllätä ja kokeilla uudestaan jälleen kun köyden väri palautuu valkoiseksi. Onnistuneen kaappauksen jälkeen Joulella on hallussaan vihollisen tason arvoinen ydin, joka muutetaan sitten tietyksi määräksi fuusioitavaa ydinnestettä. Fuusioitavalla ytimellä voi sitten nostaa robottikumppaniensa ydinkykyjen tasoja.

Ihmiskunta on mennyttä

ReCoren tarina on kaikessa yksinäisyydessään mielenkiintoista seurattavaa, kun Joule yrittää selvittää mitä Far Edenissä oikein on tapahtunut samalla pyrkien palauttamaan sen ihmisille asuttavaksi. Itse tarinan kesto ei päätä huimaa, mutta onneksi tilannetta paikkaa laaja pelin sisäinen lore, jota voi seurata keräämällä piilotettuja audiolokeja. Audiolokit valoittavat mielenkiintoisesti niitä tapahtumia, jotka ovat Joulelta jääneet pimentoon 200 vuoden syväunen aikana. Lopputaistelun jälkeen tarina jää ikävästi kesken, sillä peli vaatii huimasti kerättävää ennenkuin päästää pelaajan viemään sen loppuun. Kerättävää on kuitenkin sopiva määrä, eikä se kovin nopeasti rupea tympimäänkään, vaan osaa olla vaihtelevaa.

Peli toimii tasoloikkana parhaiten. Tosin siinäkin on omia ongelmiaan. Joulen exoskeleton-laitteisto alaraajoissa sallii hänen tehdä korkeita tuplahyppyjä, sekä eteenpäin tapahtuvan pienen pyrähdyksen. Näitä taitoja yhdistelemällä pääsee paikasta toiseen taitavasti. Far Edenin maastot ja haastavat luolastot tuovat sopivaa haastetta kokeneemmallekin tasoloikkijalle. Tämän takaa myös toimivat kontrollit ja hahmo tekee juuri sitä mitä sen käskeekin tehdä. Kenttäsuunnittelussa ainoa heikkous on Joulen uudelleensyntymispaikkojen logiikka. Rotkoon pudotessa kun se saattaa heittää pelaajan samaisen rotkon seinämällä olevalle kielekkeelle, josta ei pääse omin avuin takaisin radalle. Tällöin täytyy joko yrittää loikkia johonkin suuntaan kuolemaan samalla toivoen, että syntyy parempaan paikkaan, tai yksinkertaisesti käynnistää peli uudestaan.

ReCore on keskivertoa viihdyttävämpi peli, mutta kompastelee teknisiin ongelmiinsa. Etenkin juuri minuuttien kestävät latausajat Xbox Onella saivat aikaan tympääntymistä. Onneksi ongelmaa ei kuitenkaan esiintynyt PC-versiossa, joten arvostelua tehdessä sai keskittyä enemmän pelaamiseen. Play Anywhere -ominaisuudellekin suuri peukku siitä hyvästä. Pelillä olisi ollut potentiaalia parempaankin, mutta näihin on nyt tyytyminen, ja pienen hintalappunsa summan verran peli antaa kyllä vastinetta.