Rez HD

Kirjoittanut: Livegamers

14.03.2008

On puhuttu paljon siitä, että ovatko pelit taidetta. Rez HD:n jälkeen pahinkin pessimisti joutuu myöntymään, sillä peli on hieno sekoitus värikkäitä efektejä, audiovisuaalista tykitystä, kovaa tuhoamista ja ainutlaatuista tunnelmaa teräväpiirtografiikoiden kera. Mutta onko Dreamcast-klassikon HD-versiosta nousemaan Live Arcaden lippulaivaksi?

Tää on nii outoo

Rez HD ei ole mikä tahansa ”ammu otuksia” –peli, vaan kyseessä on ainutlaatuinen kokemus monessakin mielessä. Pelin idea on yksinkertainen, mutta nerokas: ammu vihollisia, joista syntyy taustalle rytmejä ja ääniä, joista taas syntyy loogisesti musiikkia. Audiovisuaalisuus on pelin kantava voima, sillä ilman sitä Rez HD olisi aivan normaali ”ammu kaikkea, mikä liikkuu” –peli. Peliä on itse päästävä kokeilemaan, jotta tajuaa mistä tässä kaikessa on oikein kysymys. Rez HD:n pelihahmo liikkuu raiteilla, joten vapaata liikkumista ei ole. Tämä ei pelaamista yhtään häiritse, vaan tällöin pelaaja keskittyy parhaiten vihollisten ampumiseen ja rytmikkäiden musiikkien luomiseen. Välillä ruudulle putkahtaa sinisiä ja punaisia palloja. Sinisistä pallukoista kertyy voimia, joiden avulla pelihahmo kehittyy paremmaksi, punaisista taas kertyy ”Overdrive”-voimaa, jolla pelaaja voi tuhota kaikki ruudulla liikkuvat viholliset.

Rez HD tuo pelaajan silmiin suorastaan hypnoottisen tunnelman, kun sykkivät taustat liikkuvat musiikin tahdissa. Pelin graafinen ulkoasu on yksinkertainen, mutta kaunis. Kenttien teemoissa on tarpeeksi vaihtelua ja vihollisetkin vaihtelevat avaruusaluksista pieniin perhosiin.

Siis loppuks tää jo?

Valitettavasti Rezin heikko kohta on sisällön puute. Kenttiä ei ole kuin kourallinen ja nekin ovat varsin lyhyitä. Peruspelaaja päihittää pelin alle tunnissa. Kuitenkin laatu korvaa määrän. Kentät ovat laadukkaita ja ne päättyvät nerokkaisiin vastuksiin. Tunnelma on katossa, kun vastuksia pääsee tuhoamaan vaihe kerrallaan. Loppuvastus on yksi nerokkaimmista otuksista kautta pelihistorian. Pelin päästyä läpi valikkoon ilmestyy Score Attack –muoto, jossa pääsee sahaamaan tuttuja kenttiä ennätyspisteiden toivossa. En kuitenkaan jaksanut innostua Score Attackistä ja kenttiä olisi todellakin saanut olla muutama kappale lisää. Mukana paketissa on myös alkuperäinen Dreamcastille julkaistu Rez. Peli ei sisällä minkäänlaista moninpelitukea, mikä olisi ollut tietenkin hieno lisä peliin.

Tuomio

Kokonaisuudessaan Q Entertainment on tehnyt loistavaa työtä. Rez HD osui pelaajien hermoon loistavalla audiovisuaalisella tykityksellä. Kaikkien vähänkään peleistä pitävien tulisi kokea Rez HD. Dreamcastillä Rez ei koonnut kovinkaan suurta pelaajakuntaa, mutta Live Arcadessa asiat ovatkin toisin. Ehdottomasti yksi parhaista Live Arcade –tuotoksista tähän mennessä.