Scene It? Box Office Smash

Kirjoittanut: Livegamers

14.01.2009

Xbox 360:n ensimmäinen visailupeli Scene It? Lights, Camera, Actionin (lue Livegamersin arvostelu) julkaisusta ei ole vierähtänyt kuin vasta vajaa vuosi. Jouluksi pukin konttiin ei materiaa ole kuitenkaan koskaan tarpeeksi, joten pelaajille on taas tarjolla elokuva-aiheista triviaa niin paljon kuin sielu sietää. Onko tämä leffavisojen jatko-osa vuoden hittielokuva vai kultaisen vadelman ansaitseva floppi?
Haluatko triviamestariksi?

Uusi Scene It tarjoaa hyvin samankaltaisen paketin kuin edeltäjänsäkin. Kotelosssa mukana tulevat laadukkaat visailuun suunnitellut erikoisohjaimet paristoineen. Tällä kertaa pelin voi ostaa ilmankin ohjaimia jos aikaisempi Scene It löytyy jo hyllystä. Ohjaimesta löytyy kaikki tarpeellinen: iso vastausnappi ja xboxin neljä peruspainiketta vastausvaihtoehtoja varten. Kapulat toimivat infrapunalla perus kaukosäädinten tavoin, joten vastatessa on syytä osoittaa sensoriin päin jos haluaa vastausten rekisteröityvän.

Scene Itin pelimekaniikka ei ole kokenut mitään suuria muutoksia. Kaikki kysymykset ovat edelleen kahden tai neljän vaihtoehdon monivalintoja. Osassa kysymystyypeistä nopein painaja saa vastausvuoron itselleen, kun taas toisissa kaikki vastaavat. Kustakin kysymyksestä voi tienata 2000 pistettä välittömästi vastauksesta. Sen jälkeen pisteet lähtevät laskemaan nollaa kohden. Pelimuotoja on käytännössä vain yksi. Kamppailu koostuu kolmesta peruskierroksesta pitäen sisällään 3-5 kysymystyyppiä, sekä lopussa Final Cut -nimisestä bonusosiosta, jossa elokuvakohtauksesta kysytään viisi kysymystä. Bonuskierroksella oikeista vastauksista kertoimet kasaantuvat, mikä mahdollistaa huimat pistesaaliit ja tyrmäävät loppukirit. Lähes joka pelissä bonuksilla ratkaistiin mestaruustitteli. Vaikka peli noudattaa peruskaavaansa kisasta toiseen voi valikosta valita pelin pituuden lyhyen ja pitkän väliltä. Lisäksi voi päättää rankaistaanko vääristä vastauksista miinuspisteillä, käytetäänkö summerinäppäintä lainkaan vastausvuoron hankkimiseen ja onko peli loppumatonta party-peliä.

Tieto ei lisää tuskaa

Kysymyksiä ei Scene Itissä ole edelleenkään kiitettävään arvosanaan. Hyvänä puolena triviaa on laaja-alaistettu jokaisesta elokuvagenrestä ja -vuosikymmenestä 50-luvulta alkaen. Kysymykset on suunniteltu jokaiselle jotain -periaatteella. Toisaalta kaikkia ei voi miellyttää ja testipelaajista löytyi aina marmattajia. Papukaijamerkin Scene It saa ajan tasalla olemisesta. Kysymyksiä 2008 loppuvuoden elokuvista oli runsaasti ja jopa muutama ennakkosilmäys tuleva 2009 ohjelmistoon tuli vastaan.

Ladattavaa sisältöä tarvitaan pian lisää, muuten ilo uhkaa hiipua nopeasti. Kysymystyyppejä on tarpeeksi, mutta noin 10 pelin jälkeen toisto alkaa näkyä. Pahiten häiritsee elokuvakohtausten vähyys. Koska leffaklippi tulee jokaisella peruskierroksella, törmää samoihin pätkiin liian usein. Onneksi kysymyksiä leffaklippejä kohdin on kuitenkin runsaasti, joten vaikka sama kohtaus kävisi kohdalle, on siihen liittyvissä kysymyksissä sentään vähän vaihtelua.

Uudet kohtaukset

Tällä kertaa mukaan peliin on saatu Liven avatar-hahmot mukaan virtuaalisohvalle. Vieraatkin saavat valita omansa valmiiden ja arvottujen pelihahmojen joukosta. Scene Itin ulkoasu on yleisesti ottaen mukavan värikästä ja eloisaa. Etenkin avatarien animaatiota ja kommellusta on hauska seurata. Musiikkivalinnoista ei mikään pistä erityisesti korvaan, mutta yli-innokkaan selostajakaksikon pöhköt kommentit alkoivat rasittamaan hyvin nopeasti.

Uudistusten lyhyeen listaan lukeutuu myös soolopeli, jossa pelaajat voivat tavoitella piste-ennätyksiä lähinnä saavutusten toivossa. Aikaisemmin puuttunut moninpeli Livessä on vihdoin mukana. Tosin livepeliinkin pääsee vain yksi pelaaja, eikä peleihin ollut tunkua pelaajista. Muutenkaan pelaaminen kysymykset ulkoa opetelleiden jenkkien kanssa ei herättänyt pelihaluja. Verkkomoninpelistä ei siis ole millään partypelin haastajaksi. Scene Itin, kuten kaikkien visailupelien, todellinen suola on kavereiden kanssa kisaaminen ja hauskanpitäminen. Siinä Scene It onnistuukin oikein mukavasti.

Scene It on hauska elokuvavisailupeli, jota varjostaa lokalisasoinnin puute ja kapea sisältö. Jos elokuvat eivät aiheena kiinnosta, eikä englannin kieli taivu, Box Office Smashia tai Scene It -pelejä ei voi hyvällä omatunnolla suositella.