Sensible Soccer

Kirjoittanut: Livegamers

28.06.2006

Joskus tuntuu, ettei täydellistä voi ryhtyä parantamaan. Urheilupelien kruunaamattoman kuninkaan uudistaminen tuntui aluksi ristiriitaiselta. Jos joku peli on jo miehen ikäinen ja kategoriansa huippu, onko siihen pakko kajota?
Alkuperäinen Sensible Soccer on ollut yksi omista suosikeistani. Sen tapa tarjota jalkapalloa on yksinkertainen, kiehtova sekä päämäärätietoinen. Joskus yksinkertainen ylhäältä kuvattu peli ilman teknisiä erikoisuuksia jää parhaiten mieleen. Kiteytettynä jo alkuperäisen nimikkeen tekijöillä on ollut tarkoitus tarjota jotain uutta. Impulsiivista jalkapalloa ilman turhia yksityiskohtia.

Tuttu muttei turvallinen

Ensimmäinen pelikerta on kulttuurishokki. Tunnekuohun kadottua voisi esittää miljoona kysymystä. Miksi kuvakulma on muutettu? Miksi pelaajilla on kurpitsan kokoiset päät? Miksi pelaajille on lisätty kuntomittarit? Miksi peliä voi pelata analogisella sauvalla? Miksi ohjaimeni värisee? Vastauksia tuskin tulee koskaan, mutta jo ensimmäisen matsin aikana voi havaita myös yhtäläisyyksiä klassikkoon.

Pelituntuma on nopea, impulsiivinen ja omalla tavallaan kummallinen. Nopeat käännökset, liukutaklaukset ja karmeat kanuunat ovat jälleen tv:n ruudulla yli kymmenen vuoden jälkeenkin. Hallittavuus on hieman muuttunut, sillä liukutaklauksen lisäksi on tullut uudenlainen “peruspaine”, jolla pallon riistäminen on harvinaisen helppoa.

Kontrollisysteemin suurimmasta muutoksesta vastaa “after-touch-system”, jolla pallon liikkumiseen voidaan vaikuttaa vedon tai keskityksen lähdettyä lapikkaasta. Pienen opettelun jälkeen kotisohvan Lampardit ja Sneijderit ovatkin aivan innoissaan. Nokkelasti rakennettu pallon lentoradan hallitseminen on yksikertaisuudessaan nerokasta. Pallon liikkumiseen voi vaikuttaa juuri sopivasti, eikä ylilyöntejä sillä saralla nähdä. Uudet leijamaalit tosin saavat pelaajilta popcornit väärään kurkkuun, ainakin ensimmäisillä pelikerroilla.

Tarjoaa yksipuolista monipuolisesti halukkaille

Muutaman harjoitusottelun jälkeen pelaajan mielenkiinto kohdistuu pelin tarjontaan. Joukkueita on yli 350 kappaletta. Mukaan mahtuu maajoukkueita kaikilta mantereilta, tosin Suomi puuttuu muuten kattavasta listasta. Joukkuepuolella ovat mukana lähes kaikki Keski-Euroopan liigat Hollannista Englantiin. Mukaan ovat mahtuneet tärkeimmät alemmat sarjatasotkin, joten suomalaisille tuttu brittiläinen Crystal Palacekin on mukana.

Valitettavasti osa joukkueista on mukana peitenimellä. Onneksi kaikki on editoitavissa ja tuttu Arsenalkin saa arvoisensa nimen. Myös pelaajien nimissä lisenssin puute tuntuu. Argentiinan kärjessä häärää Craspi ja Crystal Palacen maalintekijäksi ilmoittautuu pellavapäinen Rooholahti. Parin tunnin editoinnin jälkeen nimet näyttävät tutummilta ja sisällön tarkastelua voi jatkaa.

Pelaajia voi olla yhdestä neljään. Näin ollen kaveriporukalle uusi Sensible sopii kuin nenä päähän. Näin MM-kisojen alla tarjolla on peräti 50 erilaista turnaus- ja liigamuotoa. Omien kisojen voittamisesta saa palkinnoksi avattua vaikkapa uusia nurmikenttiä tai retropalloja.

Ei näyttävä eikä oikein hauskakaan

Ulkonäöllisesti peli ei ole mitenkään tasokas. Ruoho on vihreää ja hiuksia on eri värisiä, mutta monien kaipaama uusi, ihmeellinen ulkonäkö puuttuu. Toisaalta ulkonäöllä on yritetty saada aikaan jonkinlaista hauskuutta. Pelaajien kehot ovat pienet, mutta päät tuntuvat olevan vähintään vappupallon kokoisia. Naurattaa ehkä kerran, muttei toistamiseen.

Kentän graafisen ulkoasun loistosta on mainittava erilaiset stadionit, joissa on sitä uusvanhan sukupolven kolmiulotteisuutta. Kentän pintaa peittävät pelaajien nimien lisäksi nuolet, joista nykyinen pullamössösukupolvi voi päätellä minne päin potku lähtee. Eikö ilman nuoliakin olisi pärjännyt?

Äänet? Ja tunnelma?

Alkuperäisen kaltaisissa valikoissa soi tutulta tuntuva musiikki. Vaikka testaus tapahtui juhannuksena niin voin vannoa, että äänet tulivat ulos monona. Pelikentän äänetkin ovat melko vaatimattomat. Yleisön satunnaiset kannustukset, tuomarin pillin vihellykset paitsion jälkeen sekä pallon pamaukset ovat nykytasosta vuosien päässä. Toisaalta itse en edes odottanut mitään äänien harmoniaa. Se vaan ei kuulu aitoon Sensibleen.

Jos tunnelmasta olisi jotain mainittavaa kertoisin siitä, mutta nyt täytyy olla ihan hiljaa. Tunnelma koostuu ainoastaan kaveriporukalla omista sekopäisistä selostuksista, väärin perustein saaduista korteista tai räkämaaleista. Aivan kuten ennen vanhaan, moni toteaisi.

Nippuun ja siteisiin

Ei nettipeliä. Ei laajaa uraa. Ei selostusta. Ei mitään ylimääräistä, vain ja ainoastaan arcadepalloilua. Sensible Soccer voisi olla aivan yhtä hyvin marketplacen tuotos, mutta nyt se on eri muodossa vanhan Xboxin omistajien ilona. Peliä on vaikea suositella, sillä ennen sen hankintaa sitä on kokeiltava. Se voi olla kesän paras peli tai onnettomin tekele, aivan pelaajasta riippuen.