Skate 2

Kirjoittanut: Livegamers

09.03.2009

Vielä parisen vuotta sitten Neversoft hallitsi suvereenisti skeittipelien markkinoita skeittaajalegenda Tony Hawkin nimeä kantaneella sarjalla. Sarjan pelit alkoivat tosin polkea paikoillaan viimeisten vuosien aikana ja Electronic Arts päättikin kokeilla aivan toisenlaista lähestymistapaa parisen vuotta sitten ilmestyneellä Skatellaan. Hiukan realistisempi tyyli, loistava ulkoasu sekä innovatiiviset kontrollit räjäyttivät pankin ja peli suorastaan mullisti genrensä. Nyt on jatko-osan vuoro.
Takaisin kadulle

Skate 2 alkaa, kun pelaaja vapautuu skeittilegendojen tähdittämästä vankilasta hienon introvideon tahdissa. Viidessä vuodessa paljon on muuttunut ja kaupunki on luonnonmullistusten jäljiltä rakennettu uudestaan. Peli on selkeästi suunnattu enemmän aikaisempaan osaan tutustuneille kuin uusille tulokkaille, mikä käy selväksi heti lyhyen tutoriaalin aikana. Ykkösosasta tutut loistavasti toimivat tattikontrollit ovat tallella, tosin pienin viilauksin. Vasen tatti ohjaa edelleenkin pelaajan vartaloa ja oikea tatti jalkoja, mutta uusia temppuja on tullut mukaan läjäpäin ja aiemmin esimerkiksi puuttuneet handplantit, footplantit ja hippie jumpit ovat vihdoin mukana. Peli onnistuu myös edelleen tavoittamaan upeasti skeittailun fiiliksen pysymällä suhteellisen realistisessa näkemyksessä lajista.

Yksi ensimmäisen pelin suurimmista puutteista oli kävelymahdollisuuden puute. Kakkososaan tämä on korjattu, ja sille vitsaillaankin osuvasti – ”sillä välin kun olit poissa, me opimme kävelemään” kertoo kameramies tutoriaalin aikana. Kävelymoodi on tosin hiukan turhan kankea kontrolliensa osalta, joten varsinaista hyötykäyttöä sille löytyy harvoin. Kävelymoodissa voi lisäksi siirtää pelimaailmasta löytyviä irto-objekteja, kuten ramppeja ja putkia. Tätä taitoa tarvitaankin uramoodin edetessä melkoisen usein ja valitettavasti eteen tulee myös tilanteita, joissa peli pakottaa pelaajan käyttämään esimerkiksi ramppia alastulona. Tämän tajuamiseen voi mennä aivan liian pitkään, jolloin pelaaja turhautuu ja yrittää turhaan temppua uudestaan ja uudestaan. Molemmat ominaisuudet vaikuttavat kontrollien osalta hiukan keskeneräiseltä ja saavat hahmon muistuttamaan ohjaukseltaan enemmän tankkia kuin skeittaajaa, mutta kehitysaika lienee loppunut kesken. Parempi tämäkin kuin ei mitään.

Kaatumisista palkitaan

Hauska uudistus on myös mahdollisuus kaatua tahallisesti milloin tahansa, vaikka kesken hurjan ilmalennon. Tähän ”Hall of Meat” –ominaisuuteen on ympätty mukaan myös haasteita, joissa täytyy satuttaa pelihahmoaan mitä erinäisimmillä tavoilla, joten se muistuttaa lähinnä omaa minipeliään. Joidenkin mielestä ominaisuus vie peliä hiukan epärealistisempaan suuntaan, mutta itse pidin kaatuilusta erittäin paljon. Samalla se muistuttaa myös siitä, että touhu ei ole niin vakavaa kuin miltä välillä tuntuu.

Ulkoasultaan peli on lähes entisellään: suuria muutoksia ei ole. Ruudunpäivitystä on hiukan paranneltu edellisestä osasta, mutta edelleenkin pieniä tökkimisiä tulee vastaan aika ajoin. Pelattavaa löytyy edelleen huikaiseva määrä. Uusi San Valenan kaupunki on melkoisen iso kokonaisuus ja edellisestä pelistä tuttu laaja pelimuotovalikoima on lähes entisellään. Haasteiden määrää ja painotusta on tosin viilattu pelaajien palautteen mukaan (esimerkiksi videokuvaushaasteita on aikaisempaa paljon vähemmän). Paikasta toiseen on kätevä liikkua suoraan teleporttaamalla valittuun kisaan, mutta samalla edellisosan metrojärjestelmän antama illuusio realistisesta kaupungista valitettavasti katoaa.

Vielä yksi yritys…

Skate 2 on vaikea peli, aivan kuten edeltäjänsäkin. Tällä kertaa tehtäviä helpottamaan on tarjolla pieniä apuneuvoja (kuten ennen suoritusta näytettävä videopätkä tempun suorituspaikasta), mutta siltikin vastaan tulee haasteita, jotka vaativat kymmeniä ja taas kymmeniä yrityskertoja ennen onnistumista. Vaikeudestaan huolimatta peli ei kuitenkaan missään vaiheessa sorru epäreiluuksiin, vaan kaikki temput ovat kyllä tehtävissä.

Nettipelipuolella mukaan on saatu hiukan Burnout Paradisen vapaamuotoista Freeburn Onlineä muistuttava pelimuoto, jossa maksimissaan 6 pelaajaa pääsee lautailemaan vapaasti ympäri kaupungin tiettyä aluetta. Tarjolla on myös erilaisia haasteita ja yhteistyötehtäviä. Näiden lisäksi mukana on toki laaja valikoima muitakin pelimuotoja ja mahdollisuus lähettää omia videoita, kuvia ja spotteja verkkoon muiden katseltavaksi.

Skate 2 on suhteellisen onnistunut jatko-osa, mutta ei tuo genreensä samanlaista mullistusta kuin ykkösosa teki. Suuria uudistuksia ei pelistä juurikaan löydy, vaan kaikkea on lähinnä viilattu parempaan suuntaan. Pienistä ongelmistaan huolimatta skeittailun fiilis on kuitenkin edelleen loistavasti tallella ja pelin pariin palaa mielellään.