South Park: The Stick of Truth

Kirjoittanut: Livegamers

24.03.2014

South Park -televisiosarjan luojien, Matt Stonen ja Trey Parkerin vuoden 2012 E3-messuilla julkistaman mahtipontisen The Stick of Truth -roolipelin oli tarkoitus olla ensimmäinen täysiverinen South Park -pelikokemus, joka laittaisi muut sarjan nimeä ja lisenssiä käyttäneet pelit häpeään. Pelistä puhuttiin sellaisella sävyllä, että pelin tekijöiden viesti oli ihmisille selvä: luoda peli, josta sarja tullaan muistamaan.

Lapsi on terve, kun se leikkii

South Parkin pienen vuoristokaupungin on vallannut larppaus-aalto. Kylen haltijat ja Cartmanin ihmiset ovat leikkisodassa totuuden tikun herruudesta. Tikulla on todettu voima, jolla voi ohjata universumia ja maailmankaikkeutta. Tähän väliin putoaa pelaaja, joka sattuu olemaan profeettojen ennustuksissa nähty uusi poika. Hahmostaan voi muokata itselleen mieleisen pelin alussa. Pian poikien pienestä alkanut takapihan leikki karkaa sarjalle oleelliseen tyyliin reilusti käsistä, ja kohta ollaan jo tekemisissä ufojen, alushousutonttujen ja natsizombien kanssa. Kyseessä on siis juuri sitä huumoria, johon sarjan fanit ovat tottuneet.

Stick of Truthin kehitystaival julkaisuun ei ollut se kaikkein helpoin. Siihen mahtui julkaisupäivän lykkäyksiä, sensurointia, julkaisijan konkurssiin ajautumista ja pelin kehityksen siirtymistä toiselle julkaisijalle. Mikään näistä vaistoinkäymisistä ei ole kuitenkaan jättäny minkäänlaisia jälkiä itse peliin – paitsi sensurointi. Sensuuriruutu ilmestyy tietyissä kohdissa pelin Euroopan ja Australian versioissa, ja se katkaisee pelin immersion ikävästi.

Ajattelija-patsas itkee pelin Eurooppalaisessa versiossa sensuroiduissa kohdissa. Kuva: www.allgamesbeta.com

Pelin toisena kehittäjänä on toiminut Obsidian Entertainment, jolla on näyttävä ansioluettelo roolipeleistä. Pelin vuoropohjainen taistelumekaniikka pohjautuu japanilaisiin RPG-peleihin, kuten Final Fantasyihin. Itse pelin hahmotkin pitävät vuoropohjaista taistelua typeränä pelin alkututoriaalissa. Taistelu on mukavan yksinkertaista, mutta jättää silti jotain varaa taktikoinnille. Peli ei ole erityisen vaikea, joten veteraanit voivat säätää vaikeustason heti vaikeimmalle. Hahmoluokkina ovat perinteiset taistelija, velho ja varas, joiden lisäksi on lisätty myös juutalainen – kyllä – luit oikein. Harmillisesti luokkien erot ovat todella pieniä, joten pelin läpäisy uudelleen eri hahmoluokalla on lähes turhaa. Peli sisältää kyllä saavutuksia, tehtäviä ja keräilyesineitä, jotka voi vahingossa ohittaa läpipeluunsa aikana, jos niihin ei kiinnitä huomiota.

Stick of Truth on ensimmäinen South Park -peli, johon televisiosarjan parissa työskentelevä henkilöstö on osallistunut täysiverisesti. Heidän tehtävänään on ollut saada peli tuntumaan ja näyttämään South Parkilta, ja siinä on onnistuttu. Tuntuu siltä, kuin pelaisi oikeaa South Park jaksoa – tai enemmänkin kokonaista tuotantokautta. Sarjan omalaatuinen kehno tyyli on saatu peliin kopioitua niin hyvin, että voisi sanoa tämän olevan kaunein ”rumalta” näyttävä peli ikinä. Stick of Truth on myös eräänlainen uranuurtaja, sillä ensimmäistä kertaa ikinä koko sarjan historiassa, tekijät ovat joutuneet kartoittamaan South Parkin ihan pelkästään peliä varten. Pelaaja voi tutkia monia sarjassa nähtyjä paikkoja, joista löytyvät esineet ovat viittauksia sarjaan. South Parkin lähes kaikkiin tunnetuimpiin hahmoihinkin törmää monissa paikoissa – ainiin, käydäänhän sitä myös hetki Kanadassa. Luvassa on todellista herkkua, varsinkin tosifanille.

Pelissä käytettävä sosiaalinen media on Facebook, johon South Parkin lähes kaikki tunnetuimmat hahmot voi kerätä kaveriksi.

And it’s gone

Vaikka odotinkin South Park -roolipeliltä hieman enemmän sisältöä ja pitempää pelikokemusta, on kyseessä kuitenkin peli, joka on todella uskollinen luojalleen. Lievästä perfektionistin maineesta tunnettujen Matt Stonen ja Trey Parkerin intohimo yksityiskohdille, sarjalle ja itse pelille paistaa läpi joka sekunti. Obsidian Entertainmentin rautainen kokemus roolipeleistä ja South Parkin tarinat ja huumori ovat loistava yhdistelmä, jonka uskoisi tarjoavan hyviä hetkiä roolipelien ystäville ja varsinkin sarjan faneille. Stick of Truth on selvä merkkipaalu sarjan historiassa ja oikea kruununjalokivi muiden South Park -pelien rinnalla.