Spelunky (Xbox Live Arcade)

Kirjoittanut: Livegamers

13.08.2012

Haalistunut ruskea nahkatakki, fedora-hattu, aarteita, ansoja, käärmeitä ja jäädytysase. Kuulosti varmasti tutulta viimeisempään asti? Spelunky on neljä vuotta takaperin PC:lle julkaistu 2D-tasohyppely kaikkien rakastaman Indiana Jonesin hengessä ja matka vie sankareita kaivoksista jääluoliin. Onko nyt Xbox Live Arcadeen kääntynyt peli mestariteosainesta viimeisen ristiretken tapaan vai onko toiveissa ydinpommin kestävä jääkaappi, jonka avulla paeta tämän 1200 Microsoft-pistettä kustantavan pelin äärestä. Spoilerivaroitus, peli on loistava!

Kaivosmies Jones ja nostalgian metsästys

Spelunkyn juuret ulottuvat vuonna 1983 Atarille julkaistuun Spelunker-peliin. Tuolloin pelin tarkoituksena oli tutkia suurta luolastoa ja etsiä aarteita samalla kun laskeutui syvyyksiin. Spelunker oli epäreilumaisen vaikea ja Spelunky jatkaa lähes samalla linjalla. Alkuun saa neljä terveyspistettä: ne kun loppuvat, se on game over ja peli alkaa alusta – ellei ole avannut oikoreittejä seuraaviin alueisiin. Checkpointteja ei avatakaan ihan perinteisesti ohi kulkemalla, vaan alueiden väleillä tavataan maineri, joka vaatii erilaisia tavaroita oikotien rakentamista varten. Tietenkään maineri ei ota kaikkia esineitä samalla reissulla, joten alue pitää läpäistä useampaan kertaan. Lisää terveyttä satelee eri keinoilla, kuten daameja pelastamalla – tai uhraamalla – ja satunnaisia esineitä löytämällä. Kentät luodaan satunnaisgeneraattorilla jokaiselle pelikerralle, joten koskaan ei tiedä mitä saa vastaansa, mikä lisää uudelleenpelaamisarvoa huomattavasti.

Vaikka peli on aivan jumalattoman vaikea, se ei esi-isiensä tapaan tunnu epäreilulta. Kaikki useampi sata kuolemaani johtui puhtaasti omasta kädettömyydestäni ja joka kerta tiesin mitä tein väärin ja kuinka olisin turmioni estänyt. Luolastot ovat täynnä käärmeitä, alkuasukkaita ja muita uniikkeja otuksia – ansoja unohtamatta –, joiden olemassaolon ainoa tarkoitus on nähtävästi päättää seikkailijoiden päivät. Kyllä, puhuin monikossa koska peli sisältää neljän pelaajan yhteistyöpelitilan. Kavereiden kanssa pelaaminen hoituu ikävä kyllä vain samalta sohvalta, jolloin yksi pelaajista toimii lipunkantajana ja ruutu seuraa vain tätä pelaajaa. Yhteistyön lisäksi pelistä löytyy myös Bomberman-tyylinen tappomatsi botteja tai ihmispelaajia vastaan.

Indyn uudet vaatteet

PC-version retromainen ulkoasu on päivitetty hiukan piirrosmaisempaan tyyliin, animaatiot pyörivät sulavammin ja hahmoihin on saatu näkyviä kokoeroja. Kentistä löytyy erilaisia kauppoja, joista voi ostaa esineitä etenemistä helpottamaan ja saatavilla on useita aseita, hyppykenkiä sekä kiipeilyhanskoja. Välillä kauppa on korvattu jollain älyvapaalla onnenpyörällä tai muulla hömpötyksellä, joka tuo satunnaisuutta kenttiin. Satunnaisuus onkin pelin yksi parhaista ominaisuuksista, koska ikinä ei tiedä kentistä kuin sen, että sieltä löytyy uloskäynti.


Klikkauksella suuremmat kuvat.

Spelunky on raikas tuulahdus menneestä ajasta, jolloin pelit olivat anteeksiantamattomia mutta palkitsevia. Kädestä ei pidellä, epäonnistumisesta rangaistaan ja vaikka kentät ovat lyhyitä pyrähdyksiä, on aivan alusta loppuun pääseminen ensimmäistä kertaa maukas taisteluvoitto. Kun peli on läpäisty ja kannukset suorituksen uusimiseen hankittu, aletaan rikkomaan leaderboardilla aikoja tai tutkimaan mitä kaikkea sekopäisyyttä pelistä löytyy. Mainio retromainen taustamusiikki toimii kirjaimellisesti maestrona tässä nostalgiatripissä samalla kun muu uudistettu ulkoasu pitää pelin tuoreen oloisena. Mikäli Trialsit ja tasohyppelyt ovat lähellä sydäntä, on Spelunky sinun graalin maljasi. Ja mikäli vielä epäröit, alkuperäisen pc-version saa ladattua ilmaiseksi pelin kotisivuilta.