Stardew Valley

Kirjoittanut: Livegamers

12.05.2017

Eric Baronen loistelias Stardew Valley -peli laskeutui hiljattain PC:ltä myös Xbox Onelle sekä PlayStation 4:lle. Harvest Moon -henkinen, 16-bittisellä ulkoasulla tyylitelty maanviljelysimulaattori on yksi viime vuosien puhutuimpia indie-tapauksia.
Pelissä nuori kaupunkilaiskaveri haluaa täyskäännöksen elämälleen ja päättää muuttaa isoisältä perinnöksi jääneelle maatilalle. Pelaajan on tarkoitus aloittaa laiffi täysin puhtaalta pöydältä ja laittaa siinä samalla isoisän vanhat mestat uuteen uskoon.

Parastahan tässä on se, että minkälainen maatilasta ikinä tuleekaan, on se täysin pelaajan päätettävissä. Halusit sitten alkaa kasvattamaan kanatarhaa, karpaloviljelmiä, perunamaata tai vaikkapa tulppaaneja niin kaikki on mahdollista!

Karista kaupungin pölyt hartioiltasi

Neljän vuodenajan Stardew Valley pudottaa pelaajan hahmon luonnin jälkeen välittömästi keskelle isoa työmaata. Kaikki näyttää aluksi varsin ränsistyneeltä taloa ja pihaa myöten ja se jos mikä vaatii kovaa duunia. Taivastelun ja ihmettelyn jälkeen löysin itseni raivaamasta talon pihaa pitkän tovin. Kun tila alkoi näyttää suhteellisen asialliselta, oli aika tutustua Stardew Valleyn muihin mukavuuksiin.

Alussa on paljon opittavaa. Se miten asiat kylässä toimivat ja miten saat omaa projektiasi kylässä eteenpäin, vaatii paljon tutkiskelua ja ennen kaikkea aikaa. Yksi tärkeimmistä asioista on tutustua kylän muihin asukkeihin, joita auttamalla saa lisää mahdollisuuksia edetä elämässään eteenpäin. Sympaattiset muut asukit avautuvat pelaajalle omista asioistaan kun suhteet syvenevät. Samalla voi myös löytää omaan huusholliinsa vaikkapa vaimon, jonka kanssa voi perustaa perheen.

Pelin idea on sama kuin elämässä ylipäätään. Kun pistät itsesi likoon kunnolla, sinulle tapahtuu hyviä asioita.

Stardew Valley saattaakin kuulostaa aluksi vain ihan hassulta viljelypeliltä, mutta se ei todellakaan ole ainoastaan sitä. Sosiaalisten suhteiden luomisen lisäksi sinun on mahdollista luoda uraa viereisessä kaivoksessa, tai vaikkapa kalastajana, joka kehittyessään saa haaviinsa astetta harvinaisempia vonkaleita.

Voi pojat, se onkin siis täysi elämäsimulaattori!

Mitä ikinä keksitkään Stardew Valleyssa elääksesi harrastaa, tarjoaa se paljon mahdollisuuksia myös kehittymiseen. Tässä piileekin mielestäni se pelin suurin koukku. Tuntuu, että se osaa palkita pelaajan hyvin tekemästään vaivannäöstä.

Kaikki mitä tilalla teetkin, parantaa ne koko ajan taitojasi. Pelissä pystyy kehittymään viidessä eri luokassa (maanviljely, kaivaminen, taistelu, kalastus, laiduntaminen) ja eteneminen avaa uusia, tehokkaampia ominaisuuksia aktiviteetteihin.

Pelin retrohenkinen ulkoasu ja pelattavuus on osuva valinta. Se on hyvää vastapainoa Farming Simulatorin inhorealistiselle lookille ja kankealle toteutukselle. Tämän lisäksi Stardew Valleyn äänimaailma on myös erinomainen puuhastelusoundtrack, johon on vaikea kyllästyä.

Retrohenkisyys ei kuitenkaan ole täysin läpeensä mairea juttu. Pientä harmitusta aiheuttavat hieman kankeahkot retrokontrollit ja ennen kaikkea heikko kursoriohjaus, joka jumittui yllättäen moneen otteeseen kesken pelirientojen.

Maanmainio peli

Stardew Valley on kuitenkin pelitapaus, joka mielestäni jokaisen tulisi kokea. Rauhallinen simulaattori vaikuttaa aluksi ihan kivalta, söötiltä puuhapeliltä, mutta se loppujen lopuksi yllättää muhkealla sisällöllään ja mahdollisuuksien valikoimallaan. Miettikää, kaiken tämän takana on vain oikeastaan yksi pelinkehittäjä, Eric Barone.

Otahan hermoloma Stardew Valleyhyn. Lupaan, että tekemistä kyllä riittää!