Stick it to the man

Kirjoittanut: Livegamers

13.11.2014

Platformeria, hurttia huumoria ja nasevia kommentteja? Siitä on Stick it to the man tehty.Heti ensimmäisenä iskee korvaan alkuvalikon musiikki, Just Dropped In jonka esittää Kenny Rogers, sopii alkuun kuin nenä päähän.
Paperisessa tai pahvisessa maailmassa asustava Ray on päiväammatiltaan kypärätestaaja. Päivän päätteeksi Rayn elämä heittääkin kärrynpyörää onnettomuuden jälkeen. Herätessään oudosta unestaan Ray huomaakin, että osaa lukea ajatuksia ja repiä maailmastaan erinäisiä tarroja sekä seiniä alas taloista hänen päästään törröttävällä vaaleanpunaisella kouralla. Tästä alkaakin piakkoin The Man nimisen miehen välttely ja hänen kätyreiltään karkuun juokseminen.

And how does that make you feel?

Jokaisella hahmolla on oma pieni tarinansa, jonka Ray voi kuunnella uuden ajatustenlukukykynsä ansiosta. Kierolla ja vähemmän kierolla huumorilla kuorrutetut dialogit kuuntelee mielellään. Ajatuksia lukemalla pääseekin pelissä eteenpäin, hahmot ajattelevat yleensä sitä mitä haluavat ja sen mukaan Rayn pitäisikin toimia. Peli toimii käytännössä trial & error meiningillä. Kuoleminen ei haittaa mitenkään, vaan kuoleman korjatessa MR COPY niminen laite skannaa suoraan uuden paperisen version ja leikkaa äärilaitoja pitkin uuden Rayn pelattavaksi. Kummallista sinänsä, että jokainen hahmo näyttää Kanadasta karanneelta tai on muuten vain sukua South Parkin Ikelle.

Stick it to the man on erittäin raikas kokemus, värikäs ja humoristinen, joka uppoaa niin nuorempiin kuin hieman vanhempiinkin. Puzzleja löytyy jonkun verran, vanhoille konkareille palikkatehtävät ovat kuin pyörällä ajo, helppoa ja kivaa, kun taas osittain pulmia joutuu jopa pähkäilemään tovin. Tarroja löytyy ajatuksia lukemalla ja niitä voikin lätkiä vain ja ainoastaan niille tarkoitettuihin paikkoihin, joka tietty helpottaa paljon ongelmien ratkaisussa.

Is it worth sticking to?

Osittain Rayn päästä tuleva koura on hankalakäyttöinen, ainakin alkupäässä ennen kuin sen ohjaukseen pääsee kunnolla sisälle. Pelistä löytyy myös kartta navigointia varten, tosin siitä ei juurikaan muuta hyötyä ole kuin ajatustenlukua vaativien aivojen löytämiseksi. Navigointiin kartta ei juurikaan sovellu, vaan antaa vain osviittaa siitä, minkä suunnan pitäisi olla. Kappaleita löytyy kymmenen ja peli onkin koluttu lävitse alle kuuden tunnin. Nopeamminkin, ellei siivoa joka ikistä nurkkaa ja dialogia alusta loppuun.

Indie-peliksi Stick it to the man on pakkohankinta. Hurttia huumoria ja hulvattomia hahmoja täynnä oleva tarina ei jätä kylmäksi vaikka peli itsessään onkin hieman lyhyehkö. Paljoa ei tarvitse seilata edestakaisin ja maisemat vaihtuvat nopeastikin aina kaduilta avaruuteen.
Jälleenpeluuarvoa ei juurikaan ole, koska jos pelin pelaa suoraan kunnolla läpi, ei juurikaan uusintapeluuta tarvitse.

Jos et ole aikaisemmin pelistä mitään kuullut tässä traileri alla. Enjoy.