Super Monkey Ball Deluxe

Kirjoittanut: Livegamers

15.09.2005

Alunpelin Nintendon Gamecuben yksinoikeuspelinä ilmestynyt Super Monkey Ball Deluxe on nyt saatavilla myös Xboxille. Kyseessä on Amusement Visionsin kehittämä ja Segan julkaisema varsin apinamaisella meiningillä sävytetty peli, jonka päätähtinä ovat, pelin nimen mukaisesti, läpinäkyvän pallon sisällä pyörivät sympaattiset apinansukuiset otukset.
Monkey business

Super Monkey Ball Deluxe voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan, joista ensimmäisen muodostavat Story, Challenge, Competition ja Practice -pelimuodot. Niissä pelaaja vierii apinapallonsa kanssa läpi pelin 300 erilaisen kentän valikoimaa, hivenen pelimuodosta riippuen. Esimerkiksi Story-moodissa apina pitää rullata kentän läpi lähdöstä maaliviivalle reunan yli putoamista vältellen. Matkan varrelta voi keräillä bonusbanaaneja, jotka on yleensä sijoiteltu siten, että varomaton pelaaja löytää itsensä hyvin helposti reunan väärältä puolelta. Kapeilla tasoilla kikkailua hankaloittaa pelin kiinteä kamera ja vasemmalla tatilla hallittava kontrollisysteemi, joka ainakin pelisarjan ensikertalaisille voi aiheuttaa aluksi harmaita hiuksia. Kenttiä löytyy yllämainittu 300 erilaista, joten pelattavaa riittää moneksi illaksi. Lisäksi pelimuotoa vaihtamalla tai pelaajamäärää kasvattamalla pelin elinkaari pitenee huomattavasti.

Pelin toisen osan muodostaa 12 erilaista minipeliä, jotka Xbox-versiossa ovat heti alusta alkaen avattuina pelattavaksi. Minipelejä ovat muun muassa Monkey Target, Monkey Billiards, Monkey Fight, Monkey Race Monkey Baseball, Monkey Golf, Monkey Bowling, Monkey Dogfight ja Monkey Tennis. Nimet kuvaavat hyvin pelimuotoa, toki pelisarjalle ominaiset apinamaiset mausteet ovat luonnollisesti mukana. Minipelimuodot poikkeavat hyvin paljon toisistaan, osan ollessa varsin tylsiä, kun taas toisten pelaamista ei millään malttaisi lopettaa kesken. Etenkin neljällä pelaajalla pelattaessa useat party-pelit ovat uskomattoman viihdyttäviä ja tarjoavat ajankulua taatusti useiksi illoiksi. Xbox Live -moninpelituen puuttuminen on todella iso miinus, etenkin juuri näiden helposti lähestyttävien minipelien osalla.

Apina ja gorilla kävelivät torilla

Graafisesti Super Monkey Ball Deluxe ei tarjoa mitään erikoista silmäkarkkia, vaan oletettavasti kyse on suhteellisen suorasta Gamecube-konversiosta. Sinänsä pelin toimivuutta se ei heikennä lainkaan, grafiikka kun harvoin on pääosassa tämän kaltaisissa peleissä. Story-moodista löytyy myös varsin karuja, joskin pelille tyypillisellä apina-huumorilla väritettyjä välianimaatioita. Välianimaatioista ja itse pelistä löytyvät apinahahmot ovat hyvin persoonallisen näköisiä ja vetoavat varmasti söpöilymeiningistä pitävään pelaajakansaan.

Musiikkipuolen ovat valloittaneet ainakin omasta mielestäni hivenen rasittavat pimpelipom-luritukset, joita ei ikävä kyllä voi korvata omalla raskaammalla soundtrackilla. Äänimaisemaa täydentävät viidakkoympäristölle tyypillinen surina ja pörinä – mukaanlukien apinoiden ja muiden tropiikin eläimien jatkuva älämölö ja vinkuminen.

Viimeinen naula arkkuun

Viimeaikaisten gangsteripelien vyöryn keskellä Super Monkey Ball Deluxe tarjoaa virkistävää vaihtelua kaahailulle ja vastustajien lahtaamiselle. Aihepiirinsä ja helpon lähestyttävyyden vuoksi peli sopii mainiosti koko perheelle, voipa sen avulla jopa yrittää houkutella tyttöystävää tai vaimoa tutustumaan videopelien ihmeelliseen maailmaan.

Yksinpelin lievä monotonisuus ja Xbox Live -tuen puute ovat pelin pahimpia miinuksia, mutta etenkin neljän pelaajan voimalla väännetyt minipelit osoittautuivat todella toimiviksi vaihtoehdoiksi kaveriporukkamme saunailloissa. Idealtaan yksinkertaisten, mutta samalla hyvin omalaatuisten pelien ystäville Super Monkey Ball Deluxe on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde.