Super Street Fighter IV Arcade Edition

Kirjoittanut: Livegamers

22.07.2011

Super Street Fighter IV Arcade Edition, nimi joka kuulostaa naurettavan sekavalta. Käytännössä Arcade Edition on kolmas versio neljännestä puhdasverisestä Street Fighter -taistelupelistä. Arcade Edition on saatavilla omana julkaisunaan kaupan hyllyltä, mutta vaihtoehtoisesti Super Street Fighter IV:n jo omistavat voivat napata Arcade-päivityksen DLC:nä 1200:n Microsoft-pisteen hintaan. Alkuperäisen SF4:n omistajat joutuvat hankkimaan alehintaisen retail-version, mikäli Arcaden mättöä himoitsevat.
Laatu on edelleen laatua

Street Fighter IV ei ole kolmannenkaan julkaisun kohdalla menettänyt hohtoaan, vaan peli on edelleen nykyisen konsolisukupolven taistelupelien aatelia. Tuttuun tapaan pelituntuma toimii niin pädillä kuin myös arcade-tikulla pelatessa. Vauhtia ja vilinää riittää komeiden kombojen ja erikoisliikkeiden seuratessa toinen toistaan. Aloittelijoille tiedoksi: pelin oppimiskynnys on erittäin korkea ja vaatii melkoista paneutumista ennen kuin Street Fighterin todellinen luonne aukeaa.

Pikakertauksena uusille tulokkaille todettakoon, että peli sisältää vain laihan yksinpelimoodin. Kun pelaaja on valinnut hahmonsa, näytetään lyhykäinen animaatiopätkä, minkä jälkeen mätkitään vihulaisia turpaan ympäri maailman maita ja mantuja. Kaikki viholliset voitettuaan pelaajaa palkitaan toisella hahmonsa seikkailuista kertovalla videopätkällä. Tarinankerronnassa ei olla lähelläkään uusinta Mortal Kombattia, mutta Street Fighterin voima onkin loistavassa pelimekaniikassa ja näyttävässä sekä vauhdikkaassa toiminnassa. Perinteisen ladder-yksinpelin lisäksi pelaaja voi kehittää itseään challenge-haasteissa, joissa suoritetaan kasa komboja ja muita tehtäviä ohjeiden mukaan.

Moninpelistä puolestaan löytyy runsaasti vaihtoehtoja ranked, endless, team ja tournament-pelimuotojen muodossa. Pelaaja voi myös katsella muiden pelaajien lataamia videotallennuksia, ja uudetkin pelaajat pääsevät näin näkemään korkeatasoisen Street Fighterin potentiaalin.

Arcadeenko matka vie?

Arcade Edition sisältää siis kaiken saman sisällön, jonka edellinenkin julkaisu SSFIV. Miksi sitten päivittää Arcadeen?

Pelissä on mukana niin alkuperäisen nelosen 25 taistelijaa kuin myös Superin 10 lisäystä. Arcade Edition päivittää taistelijoiden määrän vielä massiiviseen 39:ään, jolloin valittavana on huikea määrä ukkoja. Uusina mukaan ovat tulleet Evil Ryu, Oni ja Street Fighterin kolmannesta osasta tutut kaksoset Yun ja Yang. Uudet hahmot ovat visuaalisesti komeita: Evil Ruy ja Oni hehkuvat ilkeää energiaansa liekkien nuollessa taistelijoiden vartaloa. Yun ja Yang ovat ulkomuodoiltaan hieman hillitympiä ja sulavalinjaisempia, vaikka omaperäistä tyyliä ei skeittaaja-animeletti kaksikolta puutukaan.

Evil Ryu ja Oni ovat liikesarjoiltaan pitkälti muiden taistelijoiden hybridejä: Ilkeän Ryun taistelutyylistä hahmottaa selkeästi sukulaissuhteen Ryun ja Akuman liikesetteihin. Oni on puolestaan sekoitus Akumaa ja Goukenia nousten samalla henkilökohtaiseksi suosikikseni komealla liikevalikoimallaan. YunYang-kaksikko palaa myös vakuuttavana: molemmat ovat todella päteviä hahmoja nopeine liikevalikoimineen; jopa niin hyviä, että joitakin soraääniä epätasapainosta liikkuu internetin syövereissä. Erityisesti Yun erottuu kohtalaisen dominoivana taistelijana nopeine iskusarjoineen.

Vanhojen hahmojen kaarti on myös saanut pieniä tasapainomuutoksia, joista suurimman osan huomannevat tosin vain sarjan vannoutuneimmat fanit. Esimerkiksi Makoton vauhdinlisäys tekee hahmosta hienoisesti pirteämmän kuin aiemmin. Tasapaino taistelijoiden välillä ei ole paras mahdollinen, mutta Hardcore-miehistökin varmasti nauttii uusista hahmoista, joilla on hauska pelata.

Uusien taistelijoiden ja vanhojen tasapainottamisen lisäksi Arcade muokkaa myös pelin replay-valikoita. Mukaan tulee muun muassa uusi Elite-kanava, josta voi helposti käydä kurkkimassa kovimmiksi rankattujen pelaajien välisiä käsikähmiä. Lisäksi ominaisuuden kautta voi etsiä videoita ja seurata haluamansa pelaajien edesottamuksia. Interaktiivisuudeltaan tämä on erittäin toimiva järjestelmä – ikään kuin pelinsisäinen YouTube.

Mitä jäi käteen?

Super Street Fighter IV Arcade Edition on viimeinen julkaisu nykyisen konsolisukupolven eräästä parhaimmista taistelupeleistä. Niille, joilta neljäs Street Fighter on jäänyt täysin kokematta, voi lähes varauksetta suositella ale-hintaista Arcade Editionia, kunhan pelaaja vain on valmis antamaan pelille riittävästi aikaa. Superinsa omistavat joutuvat hieman miettimään, onko neljässä uudessa hahmossa ja muutamassa pienemmässä muutoksessa tarpeeksi katetta rahoille. Mikäli katutaisteluissaan haluaa pysyä ajan hermolla, on Arcade Edition kuitenkin pakollinen lataus.