Tekken Tag Tournament 2

Kirjoittanut: Livegamers

26.09.2012

Alun perin vuonna 1994 julkaistu Tekken oli ensimmäisiä 3D-tappelupelejä. Tekken sulatti pelaajien sydämet loogisella ja yksinkertaisella pelimekaniikalla, jollaista ei ollut ennen nähty. Sarjan seuraava osa Tekken 2 potkaisi koko Tekken-sarjan käyntiin kunnolla 90-luvun puolivälin jälkeen monipuolistuen sen verran, että oikeastaan se, mitä Tekken 2 oli, on koko pelisarjan esikuva nykypäivänä. Kolmas osa Tekken 3 teki kaiken kuitenkin paremmin, isommin ja näyttävämmin. Kolmas Tekken viimeistään pystytti tonttinsa pelaajien mieliin, ja paluuta ei enää ollut – Tekken oli tullut jäädäkseen.

Jo kunnioitettavaan ikään päässyt Tekken on siis nykyään yksi beat ’em up -pelien tukipilareista, eikä aika näytä hidastavan tahtia nimeksikään. Olikin vain ajan kysymys, milloin pelisarja lähtee laajenemaan suuntiinsa. Ensimmäisen spin-off -pelin sarja sai vuonna 2000, hieman kevyemmän ”party pelin” – Tekken Tag Tournamentin muodossa. Tekken Tag Tournament oli kuin alkuperäisetkin pelit, mutta kaavaa lähdettiin sekoittamaan tappelukavereilla ja 1 vs. 1 -matsit saivat uusia sävyjä ja taktiikoita 2 vs. 2 -muodossa. Sarjan senhetkisiä juonikuvioitakaan ei lähdetty viemään eteenpäin, vaan Tag Tournament oli tarkoitettu nautittavaksi pelkästään turpajuhlana. Vuodet vierivät, mutta uudesta Tag Tournamentista ei kuulunut pihaustakaan, kunnes kymmenen vuoden tauon jälkeen Namco ilmoitti, että uusi peli on työn alla ja se tulee olemaan Tekken Tag Tournament 2. Tekken päräyttää viihteelle siis toistamiseen – huikealla yli 50 taistelijan valikoimalla –, joten tappelupelien ystävät pääsevät taas paukuttamaan virtuaalisesti pataan niin paljon kuin sielu sietää.

Enter the Tekken

Kolme vuotta edellisen Tekkenin ja 12 vuotta edellisen Tag Tournamentin jälkeen Tag Tournament 2 on mukavan piristävä ilmestys. Kieli poskella mennään ja tehdään pelissä lähes kaikki, ja löysin rantein ovat taistelijatkin – paitsi kädet nyrkissä. Hymyltä ja hyminöiltä on vaikea pelin parissa välttyä, ja peli on mitä mainioin tapaus pelattavaksi yksin ja illanistujaisiin. Sarjan taistelumekaniikkaa ei olla lähdetty muuttamaan juurikaan, joten peli sopii taidoista riippumatta lähes jokaiselle. Jokainen ohjaimen nappi vastaa yhtä hahmon raajaa, ja heitot tapahtuvat kahdella napilla, joten fanit ovat sinut pelattavuuden kanssa saman tien. Uusia liikkeitä pelihahmot eivät ole yksittäin saaneet, mutta Tag-kaverin kanssa komboilu ja heitot saavat vanhat parratkin opettelemaan uusia temppuja.

Uusia pelimuotoja Tag Tournament 2 on saanut oikeastaan yhden. Kevyellä juonella etenevä Fight Lab -muoto on käytännössä harjoittelumuoto haasteilla. Fight Labissa pelataan Combotilla ja peli opettaa kädestä pitäen ensiksi pelin perusteet ja lopuksi Tag-heitot ja -kombot. Juuri opittua harjoittelukuntoa pääsee kokeilemaan seuraavaksi haasteeseen, jonka selvittämällä saa rahaa ja liikkeitä, joita voi ostaa Combotille käyttöön. Periaatteessa Combotista saa juuri semmoisen taistelijan kuin itse haluaa ja parhaaksi näkee. Toinen pelimuodoista on Tekken Tunes -muoto, jossa pääsee vaihtamaan pelin musiikkeja eri tilanteisiin ja kuuntelemaan niitä erikseen.

Moninpelipuolta on viilailtu Tekken 6:een verrattuna hieman paremmaksi, mutta suuria uudistuksia ei ole tullut. Lagi-ongelmia on saatu sujuvasti kuriin, ja peli toimi ainakin englantilaisten kanssa ilman ongelmia. Jostain syystä tosin tuntui jokaisessa ottelussa olevan jatkuvasti ongelmaa sivusta seuraamisen kanssa. Spektaamista ei koskaan itselle tullut, ja ilmoitus herjasi, että huonon yhteyden takia peli loppuu. Ongelmaa esiintyi maista riippumatta jokaisen pelaajan kohdalla, mutta itse pystyin kuitenkin ottelemaan ilman ongelmia samoja pelaajia vastaan.

We are Tekken

Ulkoasultaan Tekken Tag Tournament 2 ei ole muuttunut juurikaan Tekken 6:sta. Pinnan alla sykkii viilailtu Tekken 6 -pelimoottori, ja sen huomaa. Kosmeettisena uudistuksena Tag Tournament 2:ssa hahmon vaatteet likaantuvat ja kastuvat turvalteen heiton jälkeen, mutta identtisiä ulkokuorivaikutteita on muuten hyvin paljon eikä vau-elämyksiä esiinny, jos Tekken 6:n on jo nähnyt.

Äänet sen sijaan ovat kokeneet muutoksia. Nyt lähes jokainen hahmo puhuu natiivikielellään, mikä on asiallinen lisä. Vielä kun saisi suomalaisen taistelijan mukaan, kun pelissä kerran kuitenkin on myös Suomeen sijoittuva jouluaiheinen kenttä. Musiikit ovat kokeneet kovimmat muutokset. Aikaisempien osien japsihumpat ja -rokit ovat heivattu Tekken Tag Tournament 2:sta, ja nyt pelin lähes jokainen kappale on hyvin dubstep- ja yleisesti konemusavaikutteinen. Muutos sopii hyvin, ja biisit menevät turpakäräjissä sopivasti taustamusana, vaikka ei konemusiikin ylin ystävä olisikaan.

Peliä on viilailtu ja tasapainotettu sieltä täältä: Tekken 6:n rulettisysteemi on korvattu nyt Lucky Boxeilla, jotka ilmestyvät satunnaisesti ja palkitsevat pelaajan rahalla, asuilla ja tarvikkeilla. Hahmonmuokkausta ei olla kuitenkaan lähdetty muuttamaan. Yhtä sekopäisiä ja hilpeitä taistelijoita tulee vastaan edellisen pelin tapaan. Myös Rage-systeemiä on muutettu: raivomittari on mukana edelleen mutta ei enää Tekken 6:n tapaan, vaan sivussa olevan tag-kaverin rage aktivoituu, kun kentällä oleva kaveri saa tarpeeksi runtua. Energiamittareita on viilailtu myös sen verran, että hahmoille jää osuman saamisesta vielä pohjaenergiaa jäljelle pääenergiasta. Pohjaenergiaa voi sitten kasvattaa varsinaiseksi energiaksi vaihtamalla hahmo levähtämään taistelusta.

On ilo todeta, että Tag Tournament 2:ssa on saatu lataustaukoja lyhennettyä. Ongelmaa ei ollut yksin pelatessa Tekken 6:tta, mutta kaverin kanssa ja verkossa pelistä katosi herkästi flow lataustauoilla, ja nyt kun kyseessä on enemmänkin party-peli lyhyemmillä latausruuduilla, ei fiiliksestä pääse juurikaan eksymään. Tekken on edelleen parasta samalta sohvalta pelattuna.

Never underestimate the heart of a champion

Tekken Tag Tournament 2 on hyvä lisä Tekken-sarjaan. Mitään suoranaista moitetta pelistä ei oikein voi antaa, ja faneille on taas kerran luvassa taattua laatua. Suuri hahmomäärä, loistava pelattavuus, letkeämpi ote ja pelin monipuolistaminen muokkaamatta vanhoja asioita liikaa on varmasti monen mieleen. DLC-hahmoja on luvattu tulevan peliin, ja Namco varmasti päivittää moninpeliä toimivammaksi. Kuudennesta Tekkenistä on vierähtänyt jo sen aikaa, että vaikka peli ei ole täysin siitä muuttunut, oikeuttaa Tag Tournament 2:n olemassa olo silti itsensä täysin. Ja miksi pitäisi muuttaa toimivaa kaavaakaan: Tekken on Tekken. Tag Tournament 2:ta pelaa taas mielellään seuraavaan tulemiseen asti. Toivottavasti vain seuraavan Tag Tournamentin julkaisemisessa ei vierähdä taas 12:ta vuotta, mutta en jaksa uskoa, että nykykonsolisukupolvi enää Tekkeniä näkisi, joten nyt on karkeasti arvioituna viimeiset mahdollisuudet tapella luvan kanssa – Get ready for the next battle!