Test Drive: Ferrari Racing Legends

Kirjoittanut: Livegamers

06.08.2012

Punainen on päivän väri, kun levykelkkaan asettuu Test Drive: Ferrari Racing Legends. Test Drive -pelisarja on tullut monelle tutuksi varsinkin sen uusimpien Unlimited-osien myötä. Vapaaseen maailmaan tottuneille kaahareille on nyt hieman erilaisempi testiajo tarjolla, sillä Ferrari Racing Legendsin myötä avoin maailma vaihtuu kanttarien ja rengasvallien täyteisiin ratakisoihin. Muun muassa Monzaa ja Silverstonea pääsee kiertämään erilaisilla Ferrareilla 60 vuoden ajalta.
Smoke ’em

Hieman kolkohkojen valikoiden syövereistä päästään hyppäämään pelin ytimeen eli yksinpeliin, joka tarjoaa yli 200 tehtävää testikuljettajaksi valitulle pelaajalle. Tehtävät on jaettu kolmeen eri kastiin ja sisältävät eri vuosikymmenten ajalta Ferrareita. Ensimmäiset punaiset paholaiset ovat niinkin kaukaa kuin vuodelta 1947. Pelaajan on näytettävä kykynsä ottamalla kaiken irti eri autoista ja eri radoilla. Tavoitteena on läväyttää huippuaika, voittaa kisa, päihittää tallikaveri ja niin edelleen. Jokainen isompi tehtävä sisältää myös bonus-tehtävän, joka tuo lisäpisteitä.

Ferrari Racing Legendsin on kehittänyt muun muassa Need For Speed: Shift -pelien takaa tuttu Slightly Mad Studios. NFS-sarja on itselleni erittäin tuttu ja mielestäni juuri Shift-pelit ovat olleet niitä sarjan kehnoimpia tuotoksia. Auton käyttäytymismalli on otettu suoraan saippuasta märässä kylpyammeessa. Tämän saman pettymyksen kokee myös heti päästyään vihdoin Ferrarin ratin taakse istahtamaan. Autoa on todella vaikea käsitellä, ja se vie ison palan peli-iloa mennessään. Todella vanhojen autojen tyyliin vaikea ohjattavuus vielä jotenkin sopii, mutta kun sama periaate jatkuu kautta linjan, saa se kovimmankin Ferrari-fanin hatun sauhuamaan.

Suit up, Driver

Peräti 51 auton Ferrari-kokoelma on erittäin yksityiskohtainen ja tyylikkäästi mallinnettu, kuten legendaarisen automerkin kohdalla kuuluukin. Sen sijaan pelin muu grafiikka ei aivan yllä nykystandardien tasolle. Ympäristö näyttää sumealta ja välillä jopa pikselöidyltä. Radat ovat kyllä aitojen malliensa mukaisia mutta näyttävyydessä jäävät valovuosien päähän muun muassa Forzan vastaavista. Kolareiden mallinnuskin on suoraan kuin Aku Ankasta ja jättää vain myötähäpeällisen naurahduksen ilmoille. Äänimaailmakaan ei tajuntaa räjäytä, muttei myöskään sen pahemmin tuota pettymystäkään.

Liuta autoja yli puolivuosisadan ajalta on erittäin kunnioitettava suoritus ja historiallisesti äärimmäisen mielenkiintoinen pläjäys. Itseään toistavat kisat ja radat, joissa vain auto ja tehtävä muuttuvat, käyvät kömpelön ajomallinnuksen myötä kuitenkin pian erittäin puuduttaviksi. Peli myös rankaisee käsittämättömän helposti pienistä virheistä, jolloin turhautumiskäyrä nousee entisestään. Vaikka Ferrarit ovatkin hienoja autoja, ei pelkkä merkki riitä tekemään hyvää autopeliä.

Ready, set, GO

Ferrari Legends sisältää yksinpelin lisäksi kahdeksan pelaajan moninpelin. Netin välityksellä kisakumppaneita vastaan voi pelata ainoastaan peruskisailua – sen enempää pelimuotoja ei peli tarjoa. Nykypelien ranking- ja taso-pisteet loistavat poissaolollaan, joten moninpelin sisältö jää erittäin laihaksi. Ajomallinnuksen tehdessä tehtävänsä huonosti myös netin puolella ei moninpelistä irtoa iloa juuri nimeksikään. Yksinpelistäkin tuttu törmäysmallinnus saa moninpelissä karvat pystyyn, sillä auto kiepsahtaa ympäri pienimmästäkin kosketuksesta. Kaikki nämä ynnättynä saa moninpeli oksennusrefleksit laulamaan.

Flagged’

Test Drive -sarja ja Ferrari-merkki. Olisiko paperilla täydellisempää komboa autopelien ystävälle? Erittäin viihdyttävien Unlimited-pelien jälkeen oli rima erittäin korkealla, ja kun kylkeen lyödään vielä yksi legendaarisimmista automerkeistä kautta historian, ei voi kuin ihmetellä, miten tämän pelin julkaisu auttaisi kumpaakaan osapuolta mitenkään positiivisesti. Ferrari Racing Legends jää erittäin keskinkertaiseksi peliksi ja toimii lähinnä vain Ferrarin esittelylehtisenä.