Test Drive Unlimited

Kirjoittanut: Livegamers

03.10.2006

Racing Reinvented, kuuluu Atarin Test Drive -sarjan uutukaisen, Unlimited-nimeä tottelevan pelin mahtaileva tunnuslause. Jo pintapuolinen peliin tutustuminen osoittaa, että kyse ei ole pelkästään mainosmiesten korulauseesta, vaan pelissä on oikeasti lähdetty hakemaan uutta lähestymistapaa autopelien maailmaan.
Peli sijoittuu Havaijille, tarkemmin Oahun pääsaarelle, jossa sijaitsee muun muassa Honolulun kaupunki. Pelattavana alueena toimii koko saari, yhteensä tiekilometrejä on tarjolla yli 1600 – kyseessä on siis todella valtava pelimaailma. Eräs pelin uniikeista ideoista on moninpelin saumaton liittäminen osaksi yksinpelimaailmaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tietokoneen ohjastamien kuljettajien lisäksi saarella huristelee myös muita ”oikeita” kuljettajia Xbox Live -palvelun kautta.

Illaksi Waikiki Beachille

Ennen varsinaiseen peliin siirtymistä pelaaja valitsee itselleen hahmon Havaijille matkalla olevien ihmisten joukosta ja paikan päällä lähtötilannetta täydennetään asunnon ja auton valinnalla. Siitä eteenpäin pelikenttä onkin todella avoin. Pelaaja voi joko huristella pitkin Oahun trooppisia katuja ja moottoriteitä, kisailla vakiohaasteiden parissa tai haastaa ohi ajavia Xbox Live -kuljettajia suoraan kilpa-ajoon vain valoja väläyttämällä. Haasteista saa palkintoina virtuaalidollareita, jotka voi sijoittaa uusiin autoihin, moottoripyöriin, vaatteisiin, asuntoihin tai vaikkapa perustaa oman moottorikerhon. Osa haasteista edellyttää tiettyyn autoluokkaan kuuluvan auton käyttöä, joten yhden auton tai moottoripyörän avulla koko peliä ei voi selvittää. Haastetyyppejä on useita, perinteisten kelloa tai viittä muuta kisaajaa vastaan ajettavien pelimuotojen lisäksi tarjolla on myös liftareiden ”turvallista” kuljettamista sekä hivenen hämäräperäisten pakettien toimittamista, tai luksusautojen ohjastamista paikasta toiseen.

Saarella navigointi sujuu helposti zoomattavan kartan ja GPS-paikantimen avulla. Kerran vierailtuihin paikkoihin pääsee siirtymään yhdellä napin painalluksella, mutta uusiin kohteisiin edessä on, joskus hyvinkin pitkä, ajomatka. Paitsi haasteita ja erilaisten avainpaikkojen sijainteja, kartalta voi myös paikallistaa muita pelaajia – vaikkapa one-on-one-kilpailuja ajatellen.

Saarelta löytyvissä lukuisissa autokaupoissa vierailut ja niissä tapahtuva auton ostaminen ei toki ole ainoa vaihtoehto, sillä menopelejä voi myös vuokrata – tosimiehet kylläkin viittaavat kintaalla moiselle harrastelijoiden suosimalle vaihtoehdolle. Omistuksessa olevia kulkuneuvoja voi myös tuunata rajoitetusti, erillisistä kaupoista hankittavien virityssarjojen avulla. Samoin maalipinnan uusiminen onnistuu alan erikoisliikkeessä. Ylimääräisiä rahavarantoja voi kuluttaa myös toisella tavalla. Normaalisti varsin apaattisesti partioivat Kissalan Pojat saattavat napata hurjastelevan tai muita liikennerikkeitä tehtailevan pelaajan haaviinsa, jolloin seurauksena saattavat olla jopa satoihin tuhansiin dollareihin kohoavat sakkomaksut.

Tavallisten kisojen ja niistä saatavien rahapalkintojen lisäksi pelaaja voi tavoitella Saavutuksia, joita pelistä löytyy kaikkiaan 46 erilaista. Haasteellisin saavutus lienee kaikkien saarelta löytyvien tienpätkien ajaminen, jossa riittää ajelemista todella pitkäksi aikaa.

Hämärästä aamunkoittoon

Ottaen huomioon pelin laajuuden ja sen seikan, että saarella kaahattaessa ei ilmene lainkaan lataustaukoja, pelin kehittänyt Eden Games on tehnyt erinomaista työtä. Graafisesti ympäristöt eivät varsinaisesti häikäise, mutta edellämainittujen seikkojen takia ajavat asiansa enemmän kuin hyvin. Automallit ovat kiiltävän tyylikkäitä, mutta valitettavasti oman ajokin vauriomallinnus puuttuu kokonaan. Kolarien toiset osapuolet kärsivät kyllä vahinkoa, mutta fysiikkamoottori törmäystilanteessa on niidenkin osalla nähtävästi lukittu asentoon ”hyvin arcade”. Auton vahingoittumattomuuden lisäksi ympäristön muiden elementtien eräänlainen on/off-käyttäytyminen syö peliltä uskottavuutta. Edellinen tarkoittaa siis sitä, että tietyt reaalielämässä heikot elementit (pylväät, puuaidat, pensaat) ovat pelissä joko betonia tai vaihtoehtoisesti auto sujahtaa niistä suoraan läpi. Vastapainoksi maaston korkeuserot, esimerkiksi tien piennarten suhteen, on toteutettu esimerkillisesti. Harmittavasti pelin vuorokaudenajan vaihtelut rajoittuvat aamun ja iltahämärän välille, eli Honolulun öisellä asfaltilla kisaaminen neonvalojen katveessa jää haaveeksi. Samoin vesisadetta ja sen liukastamia teitä pelistä ei löydy.

Test Driven ajomalli sijoittuu arcaden ja simulaation välimaastoon, riippuen pelaajan tekemistä ajoa avustavista säädöistä. Missään tapauksessa puhtaasta ”mutkat suoriksi”-kurvailusta ei voida puhua, mutta toisaalta tuskin simulaatiofriikitkään pelistä märkiä unia näkevät. Omalta osaltaan realismikerrointa tietysti nakertaa myös yllämainittu vauriomallinnus ja siihen liittyvät ongelmat. Mutta esimerkiksi itselleni pelin kontrollit ja napakka, mutta sopivasti anteeksiantava ajotuntuma toimii hyvin, täysveriset simulaattorit kun eivät ikinä ole kolahtaneet.

Test Driven äänimaailma koostuu peligenrelle tyypillisesti erilaisista surinoista ja pörinöistä, jotka kuitenkin ovat yksilöllisiä jokaiselle autolle. Ympäristön äänien lisäksi kakofoniaan voi lisätä musiikkia muutamilta erilaisilta radiokanavilta, joiden perusvalikoima ei tosin päätä huimaa. Pelin monikanavainen ääni on teknisesti toteutettu moitteetta ja tunkeutuu korvakäytäviin kuten pitääkin, eli esimerkiksi naapurin vähäpojan Nissanin ohituskaistan voi päätellä äänimaailmaa tarkkailemalla.

M.O.O.R. – Massively Open Online Racing

Kuten mainittua, Test Drive: Unlimited -pelissä ei ole erillistä moninpelitilaa, vaan kaikki verkkopelaaminen tapahtuu samassa yksinpelistä tutussa ympäristössä. Moninpelattavaa on tarjolla useilla eri tavoilla, jotka kuitenkin ovat enemmänkin erilaisia variaatioita toisistaan. Saarelle on mahdollista tehdä omia moninpeliratoja, joihin voidaan määrittää erisuuruisia palkintopotteja pelaajien houkutteeksi. Nopea ja yksinkertainen tapa moninpeliä halajaville on suoraan kadulta haastaminen, jonka lisäksi kisata voi myös oman autokerhon piirissä. Kaiken kaikkiaan moninpelin sitominen tiiviisti osaksi pelimaailmaa on äärimmäisen toimiva tapa, mutta peli ei hyödynnä ratkaisun tarjoamia mahdollisuuksia kovinkaan laajamittaisesti. Erilaisia pelimuotoja on varsin vähän ja autojen verkossa tapahtuva vaihtaminen ei ainakaan testijakson aikana toiminut toivotulla tavalla. Kuitenkin pelin kehittäjille täytyy nostaa hattua hyvästä yrityksestä ja M.O.O.R.-ajattelumallista – pyrkimyksestä luoda viimeinkin jotain uutta, ainakin kehityksen näkökulmasta paikallaan rullaavaan genreen.

Racing Reinvented?

Kaiken kaikkiaan Test Drive: Unlimited yllättää positiivisesti. Uskomattoman hienosti mallinnettu, laaja ja yksityiskohtia pursuava pelimaailma pitää otteessaan pitkään – jopa täysin ilman kilpailuihin osallistumista. Myös yksinpeli on rakennettu tasapainoiseksi ja sopivasti haasteita eritasoisille pelaajille tarjoavaksi. Valitettavasti moninpelissä ei ylletä aivan pelin muiden osa-alueiden erinomaiselle tasolle, vaikka sieltä löytyykin paljon toimivia ideoita. Kokonaisuutena peli on ehdottomasti hintansa arvoinen paketti ja toimii suunnannäyttäjänä seuraavan sukupolven autopeleille.