Test Drive Unlimited

Kirjoittanut: Livegamers

04.08.2006

Atarin kustantaman Test Drive: Unlimitedin betatestit käynnistyivät alkukesästä, ja Livegamersin toimitus pääsi etuoikeutetusti mukaan toimintaan. Hitaasti harmaantuvat pelaajat varmasti muistavat pelisarjan ensimmäiset julkaisut 80-luvulta, eikä kehitys ole kulkenut niistä ajoista aina eteenpäin. Syksyllä ilmestyvä Test Drive: Unlimited tekee kuitenkin kunniaa perinteikkäälle pelisarjalle, ja esittelee samalla ison joukon täysin uusia ideoita.
Ei vain kaahausta

Test Drive: Unlimitedissa ei keskitytä vain upeilla urheiluautoilla ja moottoripyörillä kikkailuun, vaan tärkeä osa pelin sisältöä on myös haluamansa elämäntyylin saavuttamisessa. Pelaajan laskeuduttua Havaijin lentokentälle, matka jatkuu autovuokraamon kautta kiinteistövälittäjän toimistoon ja sieltä suoraan vaatekauppaan. Ennakkoversiossa rahaa oli käytössä kuin lottovoittajalla, mutta lopullisessa pelissä rahaa kerätään joko tekoälyn tai Xbox Liven kautta haastettavien kisakuskien voittamisella.

Haastaminen on helppoa, periaatteessa kenet tahansa vastaan tulevan voi pyytää kisaamaan, tai kartalta voi hakea itselleen mieluisan kilpailutyypin. Kilpailureitin voi myös itse määritellä ja yksinpeli onkin upotettu moninpeliin täysin saumattomasti. Mikäli kilpailuhenkisyys ei kiinnosta, voi suorittaa myös erilaisia tehtäviä, kuten pimujen kuskaamista pisteestä toiseen, tai erilaisten aika-rajoitteisten reittien suorittamista.

Tekemistä riittää

Allekirjoittanut uppoutui moneksi tunniksi pelkkään saarella haahuiluun, ajokilometrejä kertyy helposti satoja ja maisemat ovat todella silmää hiveleviä. Toinen toistaan kalliimpien Ferrarien ja Lamborghinien koeajaminen on hauskaa puuhaa ja välillä pitää tietysti käydä kämpillä vaihtamassa auton sisutukseen sointuvampaa vaatetta päälle. GPS-kartta ja -paikannin tulevat pelin aikana tutuiksi ja niiden avulla suunnistaminen on välttämätöntä. Parhaimmat sävärit sain moottoripyörällä – nopeimmalla Ducatilla tykittäminen aiheuttaa väkisinkin kylmiä väreitä. Ajotuntuma on arcademainen, ja vaikka ajoapuja voi kytkeä pois päältä, kulkupelit kulkevat melko lailla kuin raiteilla. Vaikka dynamiikkaa voisi ajotuntumassa olla enemmän, on peli tältä osin selkeästi vielä keskeneräinen. Kulkuneuvojen erot tulevat joka tapauksessa hyvin esille ja kaikki käyttäytyvät padilla ohjattaessa eri tavoin. Peli tukee myös rattiohjaimia.

Törmäilystä ei paljoa sakoteta, mutta tiukassa kilpailussa ajan menettäminen on tietysti haitaksi. Tekoälykuljettajat tuntuvat ajavan fiksusti, vaikka satunnaista keskenään törmäilyäkin on havaittavissa. Xbox Liven kautta voi perustaa autokerhoja, ja näille voi ostaa oman klubirakennuksensa saarelta.

Yhteenveto

Test Drive: Unlimitedissa on paljon potentiaalia, ja sen kehityskaari on selkeästi nouseva. Ensimmäinen pelattava versio Tokion pelimessuilla 2005 ei paljoa luvannut, mutta nyt näyttää ja kuulostaa jo paljon paremmalta. Vastaavanlaisia roolipelimäisiä piirteitä omaavia massiiviajopelejä ei markkinoilla juuri ole, joten ennakkoversion puutteista huolimatta sitä voi jo suositella kaikille ajopeleistä pitäville.

Test Drive: Unlimited julkaistaan Yhdysvalloissa budjettihintaisena, mutta valitettavasti Euroopassa siitä joutuu näillä näkymin pulittamaan täyden hinnan.