The Disney Afternoon Collection

Kirjoittanut: Livegamers

19.06.2017

Digital Eclipse ja Capcom toivat tänä keväänä markkinoille The Disney Afternoon Collectionin. Kuudesta klassikosta muodostuva kokoelma on kutsu 80- ja 90-luvulla NES:iä (Nintendo Entertainment System) tahkonneelle sukupolvelle, sillä näitä pelejä ei ole ollut mahdollista pelata uudemmille konsolisukupolvilla.
Afternoon Collection kasaa yhteen kaksi DuckTalesia, kaksi Chip’n Dale Rescue Rangersia sekä TaleSpinin ja Darkwing Duckin. Kyseiset pelit olivat myös aikoinaan allekirjoittaneen ensikosketuksia pelaamisen maailmaan.

Mahtaako Afternoon Collection olla onnistunut tuulahdus vanhoihin hyviin aikoihin, vai mistä kokoelma oikein on kotoisin?

Varmaa kuitenkin oli se, että kun pyöräytin kokoelman Xbox Onella ensimmäistä kertaa päälle, fiilis oli kuin olisin hypännyt aikakoneella lapsuuden kotiin. Samat tutut musiikit, grafiikat ja veikeät Disney-hahmot hyppäävät ruudulle muuttumattomina persoonina.

Mikä nostalgiatrippi!

Jokainen näitä pelejä mättänyt varmasti muistaa, kuinka vaikeaa läpipelaaminen oikeasti aikoinaan oli. Ei tallennusmahdollisuutta, ei Youtube-opasta kertomassa erikoisesineiden sijaintipaikkaa, tai ylipäätään varmuutta siitä, millä tavalla pomovastukset pitää ihan oikeasti piestä.

Omistin aikoinaan Game Genie -kirjasen ja sen mukana tulleen disketin, joilla peleihin oli mahdollista saada helpotusta läpipeluuseen. Ottaen huomion vippaskonstit, tuntuivat pelit siltikin ylitsepääsemättömän vaikeilta. Vaikka pelasin aikoinaan DuckTalesia vuosia ja vuosia, en siltikään onnistunut peliä pääsemään koskaan läpi. En tähän päiväänkään mennessä tiedä miltä kyseisen pelin loppuvastus mahtaa edes näyttää.

The Afternoon Collection tekee homman reilusti helpommaksi, peleistä löytyy nyt rewind-nappula, jolla pystyy pelaamaan kenttää taaksepäin jos pakka hajoaa. Mukaan on mahdutettu myös tallennusmahdollisuus ja turboahdettu Boss Rush -tila, jossa vastaan tulevat pelkät pomovastukset.


Itsehän menin heti tekemään virheen, aloin mättämään Boss Rushia ja löin nettiselaimesta Youtube-oppaan auki miten pomovastukset pääsee lävitse. MIKSI TEIN SEN, MIKSI!? Lopputuloksena lapsuuteni suosikkipelit oli ”pelattu läpi” noin parissa tunnissa. Petin itseni toden teolla, sillä eihän näitä pelejä entisaikaan näin pelattu.

The Disney Afternoon Collectionista saakin varmasti kaiken irti, kun sitä pelaa niin kuin vanhoina aikoina. Verhot kiinni, internettiyhteys pois päältä ja silmät kohti televisiota.

Kannattaa ottaa myös kaveri mukaan pelaamaan. Muistan aikoinaan, kuinka pikkuveljeni kanssa mätimme Chip’n Dalea jalat lootusasennossa nenä pienen kuvaputkitelevision ruudussa kiinni yömyöhään asti, pelaamista ei vain pystynyt lopettamaan.

Kaksinpeli Afternoon Collectionissa tarjoaa edelleen samanlaisia viboja kuin vanhoina hyvinä aikoina. Löysin jälleen itseni yömyöhään kiristelemästä hampaita, kun vaikeahkon kentän parissa tipuin yhtäkkiä Tikuni kanssa rotkoon. Kiristely jatkui entisestään, kun huomasin myös pelikaverini tekevän Takulla samoin. Game Over ja uutta matoa koukkuun.

Huolella väsätty kokoelma

Parastahan tässä on se, että pelit itsessään ovat niin sisällöltään, kuin pelattavuudeltakin varsin erinomaisia ja niitä ei ole lähdetty muuttamaan. Se onkin onnistuneen retro-kokoelman merkki. Tarjotaan vanha kokemus uudestaan, juuri sellaisena kuin se aikoinaan oli.

Toivon hartaasti, että Disney ja Capcom lyövät hynttyyt yhteen tulevaisuudessakin. Parisen kymppiä kustantavalle kokoelmalle on nimittäin helppo antaa vahva suositus, ihan vain sen tarjoaman laadukkaan nostalgiatripin takia.