The Final Station

Kirjoittanut: Livegamers

26.09.2016

Indie-julkaisija TinyBuild tunnetaan omaperäisistä peliluomuksistaan. Vaikka pelit eivät taistelekaan aivan indie-arvostelumenestysten kanssa samoissa sarjoissa, on jokaisessa tallin pelissä jotain varsin omaperäistä ja kummallista, ihan hyvässä mielessä.

TinyBuildin uutukaispeli The Final Station jatkaa monessa mielessä samaa rataa. Do My Best Gamesin kehittämä junaseikkailu sukeltaa sivusta skrollaavaan zombimaailmaan, jossa tuiki tavallinen konduktööri yrittää pelastaa maailman yksi juna-asema kerrallaan. Pelihistoriamme ei tunne liikaa pelejä junista, joten pelin idea kuulostaa varsin hauskalta.

Peli on sekoitus pulmanratkontaa ja räiskintää. Pelastaakseen maailman ja varmistaakseen matkan jatkumisen, pelaaja joutuu ratkomaan salaperäisiä koodeja, juttelemaan ohikulkijoiden kanssa sekä tutkimaan toimistohuoneita ja varastoja. Vastaan iskee ajoittain myös zombilaumoja, jotka pitää kukistaa joko nyrkkeilemällä tai aseilla. Zombit eivät ole mitään mattimeikäläisiä, vaan ne tuntuvat nappaavan pelaajalta reilusti damagea iskiessään. Kohdatessaan zombeja pelaajan pitääkin edetä harkitusti ettei heti tule pataan.


Miljöö, ihmiset ja mukaansatempaava tarina ovat pelin suola. Ne tuntuvat kuitenkin jäävän pienoisesti paitsioon, sillä peli on toiminnalliselta puoleltaan varsin tylsä. Vaikka puhummekin pienen budjetin indie-pelistä, hyvä peli on aina hauska pelattava, huono peli taas ei. Ihan sama minkä kokoisesta luomuksesta on kyse.

Koetinkiveksi tuntuukin muodostuvan yksitoikkoinen ravaaminen kentän laidasta toiseen koodin löytymisen toivossa ja aivan liian samankaltaiset tehtävät. Se mitä kohtaat pelin alkupuoliskolla, ei eroa lainkaan siitä mitä pelin loppupuolisko tarjoaa. Junatkaan eivät jaksa innostaa, sillä niiden liikuttaminen vaatii aina samat yksitoikkoiset toimet.


Ulkoiselta ilmeeltään The Final Station ei yllätä, sillä se tuntuu kierrättävän hyvin paljon 2010-luvun Indie-peleistä tuttuja visuaalisia ratkaisuja. Sitä voisikin kutsua jonkin näköiseksi Limbon, Fezin ja Braidin poikkinainniksi.

On todettava, että The Final Station ei räjäytä tätä junaseikkailugenreä millään lentoon, vaan tarjoaa keskinkertaisen indie-pelin vailla varsinaista koukkua.