The Gunstringer

Kirjoittanut: Livegamers

01.11.2011

”Sinä olet ohjain” -fraasia on hoettu Kinectin markkinoinnissa jo ties kuinka kauan, joten Kinect-pelien kohdalla ensimmäisenä tulevat mieleen tanssi- ja jumppapelit. Nyt The Gunstringerin kehittänyt Twisted Pixel antaa tälle kulahtaneelle fraasille kuitenkin uuden merkityksen ja samalla kuvan siitä, mitä voi jatkossa odottaa kyseiselle lisälaitteelle. Aina ei tarvitse hikoilla ja suorittaa pelatakseen Kinectillä, vaan välillä voi keskittyä itse olennaiseen eli pelaamiseen – ilman että tarvitsee lähteä lopetettuaan suihkuun. Tällä kertaa pelaajalle ennemminkin annetaan näytölle työkalut, joita käyttämällä pelissä edetään.
Tarina saa alkunsa videolla, jossa väki saapuu teatteriin seuraamaan marioneteilla toteutettua western-näytelmää. Näytelmän pääosassa on hahmo nimeltä Gunstringer; entinen sheriffi, jonka oma jengi petti ja kuoppasi. Arvatenkaan homma ei jää tähän, vaan luiseva Gunstringer nousee haudastaan maksamaan kalavelat. Luvassa on kostonhimoista revolverien pauketta sekä ruudin katkua tarinankertojan säestyksellä.

Langat käsissä

Pääosin kolmannesta persoonasta kuvattu toimintaseikkailu onnistuu ovelasti luomaan pelaajalle illuusion lankojen varassa roikkuvan marionetin hallinnasta. Gunstringeriä voidaan vasemmalla kädellä liikuttaa sivuttaissuunnissa, ja hyppääminen luonnistuu käden nostolla. Eteenpäin kävelystä pelaajan ei tarvitse murehtia, sillä se on automatisoitu.

Oikealla kädellä hallitaan ruudulla näkyvää tähtäintä ja Gunstringerin asetta. Viholliset lukitaan kohteiksi kädellä maalaamalla, ja itse ampuminen tapahtuu heilauttamalla kättä ylöspäin ikään kuin rekyylin saattelemana. Vihollisia voi merkata maksimissaan kuusi kerrallaan, sillä revolverin rullaan mahtuu vain sen verran panoksia. Ampuminen onk pelissä varsin hauskaa, ja kiinnitin huomiota erityisesti siihen, kuinka oma käsi menee vaistomaisesti pistoolin muotoon, vaikka sitä kuinka yrittäisi estellä. Tämä pieni pakkoliike toi mieleeni muistoja omasta lapsuudestani – poliisi ja rosvo -leikeistä. Pientä kritiikkiä täytyy kuitenkin esittää ohjauksessa ilmenevästä viiveestä, joka yleensä etenkin hyppykohdissa johtaa pelaajan kuolemaan. Pieni viive ei kuitenkaan pilaa koko peliä, vaan siihen kyllä tottuu lopulta.

Tiukka ote

Peli pitää pelaajan tiukasti pihdeissään monipuolisuudella, huumorilla, hyvällä kenttäsuunnittelulla sekä peliin ripotelluilla avattavilla bonuksilla. Jotta peli ei menisi vain revolverin heilutteluksi, on pelaajalle tarjolla myös sivulta päin kuvattuja tasoloikkaosuuksia. Nämä tehtävät sisältävät yleensä erilaisten tavaroiden väistelyä hyppimällä.

Vaihtelua tuovat myös erilaiset aseet ja etenkin aseettomana seikkaileminen, jolloin vihollisia kaadeta nyrkein. Kahden revolverin käyttö kuuluu jokaiseen länkkäriin, eikä tätäkään ole unohdettu Gunstringerissä. Kahdella aseella ampuminen on kuitenkin hieman tylsää, sillä tällöin peli hoitaa itse ampumisen ja pelaajan vastuulle jää vain kahden tähtäimen hallitseminen.

Kenttien teemat rakentuvat kulloinkin jahdattavan pahiksen ympärille. Esimerkiksi dynamiitin kanssa leikittelevään Texas Fishermaniin keskittyvässä osuudessa valtaosa vihollisista yrittää kaataa Gunstringerin kaivosmaisissa maisemissa juurikin dynamiitin avulla. Kenttien läpäisemisen jälkeen pelaajalle annetaan kertyneiden pisteiden mukaan arvosana, mutta mikäli kriitikon antama arvosana suorituksesta ei tyydytä, voi näytelmän osan ottaa uusiksi parempien pisteiden toivossa.

Lopun alkua

Visuaalisesti The Gunstringer on mukavaa katseltavaa. Värejä on käytetty tässä sarjakuvamaisessa marionettinäytelmässä erittäin laajasti, mutta kuitenkin teemaan sopivasti. Mitään räikeää ylilyöntiä ei ole tehty, vaan visuaalinen ilme sopii peliin kuin reikärauta kouraan. Taustalla kuuluva tarinankertoja alkoi pikkuhiljaa ärsyttää muutaman itseään toistavan lausahduksen takia, mutta niitäkään ei hetken päästä enää edes huomannut. Peli ei kestoltaan ole kovinkaan pitkä, vaan tarina on läpäisty noin neljässä tunnissa. Kaiken kaikkiaan The Gunstringer on kuitenkin ehdottomasti Kinectille tehtyjen pelien parhaimmistoa.