The Sims 3 Pets

Kirjoittanut: Livegamers

01.11.2011

Varmasti kaikille tuttu The Sims -pelisarja on kautta aikojen myydyin PC-alustalle julkaistu peli; monia monia pelialan palkintoja saanut tuotos, jolla on lisäosia enemmän kuin kenties millään muulla pelillä – ikinä. Kun puhutaan tämän mittaluokan nimikkeestä, on EA:lle totta kai suorastaan kullanarvoista lypsää rahaa The Simsillä myös seitsemännen sukupolven konsoleilla. The Sims -pelisarja debytoi Xbox 360:lla noin vuosi sitten, kun The Sims 3 näki päivänvalon. Nyt tarjolla onkin sitten jo lisäosa, kun The Sims 3: Lemmikit julkaistaan. Onko tästä ties kuinka monennesta lisäosasta enää iloa, ja onko lemmikkien lisääminen peliin uuden lisäosan väärti?
Lemmikit parrasvaloissa

Jos totta puhutaan, on lemmikkilisäosa julkaistu jo aikoinaan myös The Sims 2:lle – kyseessä ei tosiaan ole mikään uusi idea. Uutta kuitenkin tuohon ”muinaiseen” versioon verraten löytyy. Nyt lemmikkejä on myös mahdollista kustomoida paljon monipuolisemmin – valmiin lemmikin valitsemisen sijaan pystyy määrittelemään esimerkiksi koiransa turkin paksuuden, korvien mitan ja äänenkorkeuden. Oman ideaalilemmikin tekemiseen saa kulumaan paljon aikaa eli mahdollisuudet luoda lemmikki ovat laajat. Uuden tuulahduksen pelisarjaan tuo myös se, että nyt on mahdollista ohjata ihan konkreettisesti lemmikeillä – ne ovat nyt pelihahmoja siinä missä muutkin ja pelaaja voi luoda omalla räksyttäjällään ystävyyssuhteita niin ihmisiin kuin muihin lemmikkeihinkin. Niillä on nyt myös omat luonteenpiirteensä ja tarpeensa siinä missä ihmis-simeilläkin. Lemmikki voi olla vesikauhuinen, lempeä, nero tai vaikkapa vähän ärhäkkä. Lisäksi sille on mahdollista kouluttaa erilaisia taitoja, ja koirilta ja kissoilta löytyy myös omia pelitavoitteita. Ihmiset pystyvät nyt myös tulemaan allergisiksi lemmikeille.

Lemmikkien tuominen mukaan peliin tuo ihan kivaa draamaa suhdekoukeroihin – nyt pelaajan paras kaveri voi olla naapurin Liisa-neidin sijaan vaikkapa hänen koiransa Turre. Välillä kuitenkin tuntuu, että lemmikkien kanssa säätämiseen ei oikein riitä aikaa, kun ihmis-simien tarpeita pitää tyydyttää koko ajan.

Mutta mikä menee mönkään?

Kaikki ei ole kuitenkaan pelkkää ruusuilla tanssimista tämän pelin suhteen. The Sims 3 Pets herättää kysymyksiä: miksei lemmikkejä oltaisi voitu liittää suoraan emopeliin mukaan? Miksi konsoliversioon ei ole lisätty hevosia ollenkaan? Miksi Xboxille pitää julkaista periaatteessa melkein täysin sama peli kuin vuosi sitten ja vielä täysihintaisena? Lemmikkien mukaan tuominen The Sims 3:een ei ole niin maailmanluokan uudistus, että se vaatisi ihan oman pelinsä. Jokin Livestä ladattavaksi tuleva lisäosapaketti olisi ollut paljon kivempi. Tämä on myös Xboxilla pelaaville The Sims -faneille isku suoraan vatsaan, sillä he joutuvat ostamaan uuden pelin lemmikkien mukaan tulon takia.

Ja kyllähän monet ovat todenneet, että tällaisten ”naksuttelupelien” toteuttaminen on konsolilla hyvin vaikeaa. Ensinnäkin näppäimet on tosi hankala oppia: en monen tunnin pelaamisen jälkeen vieläkään oppinut kontrolleja kunnolla. Lisäksi kameran scrollaaminen ruudulla on jotenkin tosi vaivalloista ja väsyttävää. Pelistä on hankala nauttia, kun pelaaminen on jo sellaista säätämistä, että luoja sentään. Ja sitten ne lataustauot, ne ovat tosiaan kauhistuttavan pitkiä siitä huolimatta vaikka asentaisikin pelin kovalevylle. Ja grafiikka tökkii, uuden sukupolven tehoja ei ole osattu hyödyntää, vaan peli on paljon hitaampi kuin PC:llä.

Ei näin!

Minun hyppysiinihän tämä peli ei kyllä edes alennuslaarista päätyisi. Ja kovemmankin luokan The Sims -fani joutuu pelin suhteen tekemään tiukan valinnan – kannattaako tuhlata rahaa tällaisen rahastushömppääni? Pitäisikö sittenkin ostaa ihan se oikea koira tai kissa? Nämä ovat niitä kysymyksiä, joihin vastaa ostaja. Voinen kuitenkin lupailla, että lemmikkien ystävät saattavat saada pelistä jotain irti, wuh wuh.