The Walking Dead (Xbox Live Arcade)

Kirjoittanut: Livegamers

11.05.2012

The Walking Dead on ollut jo pitkään yksi arvostetuimmista zombi-aiheisista sarjakuvista; kaksi vuotta sitten kävelevien kuolleiden tarina siirrettiin myös televisiokansan nautittavaksi ja nyt on vihdoin videopeliharrastajien vuoro. Kyseessä on siis Telltale Games -studion ja Robert KirkmaninThe Walking Dead -sarjakuvan luoja – yhteistyössä kehittämä viisiosainen videopelisarja, jossa seurataan poikkeuksellisen pariskunnan selviytymistarinaa zombien kansoittamassa maailmassa.
Uusi päivä

Pelin tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen sarjakuvan tapahtumia, eli pelaajat joutuvat selviytymään epidemian alkukaaoksessa. Tarina alkaa poliisiautosta, joka on kuljettamassa pelin päähahmoa, Lee Everettiä kaupungin laidalla olevaan vankilaan – syy vangitsemiseen: murha. Lyhyen alkurupattelun päätteeksi poliisiauto suistuu yllättäen tieltä, jonka seurauksena Lee saa päähänsä kovemman luokan tömäyksen ja menettää tajuntansa useammaksi tunniksi. Kauneusunien aikana luonnon lait ehtivät mullistua päälaelleen ja herätys uuteen maailmaan on karu.

Ensimmäisen zombi-kohtaamisen shokki saa Leen pakenemaan lähimpään asutusalueeseen hakemaan apua. Viranomaisten sijaan sankari löytää kuitenkin Clementinen – nuoren tytön, joka on joutunut selviytymään lopun alusta aivan yksin. Tytön vanhemmat ovat jääneet epidemian kynsiin lomamatkallansa ja kaiken lisäksi lapsenvahtikin on muuttunut aivoja himoitsevaksi epäkuolleeksi. Olosuhteiden pakottamana Lee ja Clementine päättävät lyöttäytyä yhteen ja lähteä etsimään turvallisempaa paikkaa, jossa he voivat odottaa tilanteen laantumista. Tästä alkaakin pitkä selviytymismatka, jonka aikana pelaaja joutuu tekemään vaikeita päätöksiä, joiden seuraamukset tulevat vaikuttamaan suoraan siihen, miten Leen ja Clementinen tarina kehittyy.

Tunteita ja väkivaltaa

The Walking Deadin pelimekaniikka pohjautuu pääasiassa ”Point and Click” ja “Quick-Time-Event” -toimintoihin, joskin päähahmoa pystyy kyllä ohjaamaan vapaasti rajatuissa ympäristöissä. Tylsähköltä kuulostava pelimekaniikka toimii kuitenkin yllättävän hyvin ja esimerkiksi reaktio-toimintoon tukeutuvat toimintakohtaukset tuntuvat yksinkertaisuudestaan huolimatta erittäin tyydyttäviltä – todennäköisesti niiden hyvin väkivaltaisen toteutuksen ansiosta. Peli sisältää myös jonkin verran erilaisten pulmien ratkaisua, mutta niiden käsittämätön yksinkertaisuus lähinnä vain rikkoo pelin tunnelmaa.

Onnistuneista toimintakohtauksista huolimatta on kuitenkin selvää, että kyseessä on peli, jonka pääpaino on juonessa ja hahmojen välisessä dialogissa. The Walking Deadin laadukas käsikirjoitus ja ääninäyttely takaavat jo yksistään sen, että peli ei käy missään vaiheessa tylsäksi, mutta keskusteluissa oleva rajattu vastausaika on se, joka vetää pelaajan lopullisesti pelimaailman sisään. Pieneltä lisältä kuulostava ”kikka” toimii loistavasti, sillä rajattu vastaus- ja reaktioaika aiheuttavat sen, että pelaaja reagoi tilanteisiin ”fiilis”-pohjalta, eikä monen minuutin miettimisen jälkeen. Aikaraja-ominaisuus aiheuttaa erityisen voimakkaita tunteita varsinkin sen takia, että Telltale Games on lupaillut valintojen vaikuttavan koko pelisarjan läpi – nähtäväksi jää pitääkö tämä paikkansa.

Kauneus on katsojan silmissä

The Walking Deadin visuaalinen ilme pohjautuu cel shading -tekniikkaan, joka ei välttämättä kaikkia pelaajia miellytä. Kyseisen tekniikan avulla pelin visuaalisuus noudattaa kuitenkin sarjakuvamaista linjaa ja luulisi näin ilahduttavan ainakin sarjakuvan paperiversion faneja. Toisaalta edellä mainitulla tekniikalla luotu värikkyys luo peliin piirroselokuvamaista pehmeyttä, jonka takia pelin maailma ei välttämättä saavuta samanlaista karuutta kuin sarjakuvassa ja tv-sarjassa nähdään.

Ensimmäistä kertaa peliurani aikana uskon, että sarja-formaatti voi toimia videopelien maailmassa. Toivonkin hartaasti, että tekemäni valinnat ”A New Day” -jaksossa kantavat läpi koko sarjan, sillä vaikka kaikkiin valintoihini en ole tyytyväinen, niin mitään en kuitenkaan tekisi toisin. Tästä syystä en ole myöskään aloittanut toista pelikertaa, sillä haluan nähdä kuinka nykyisen Lee Everettini tarina päättyy.

Seuraavan jakson julkistamisajankohdasta ei ole vielä kirjoitushetkellä tietoa, mutta lupauksien mukaan tarinan pitäisi jatkua toukokuun aikana.