Ticket to Ride (Xbox Live Arcade)

Kirjoittanut: Livegamers

09.09.2008

Ticket to Ride jatkaa Live Arcaden lautapelien käännösten sarjaa loistavien Settlers of Catanin ja Carcassonnen jälkeen. Suomessakin Menolippu-nimellä mainetta niittänyt (Vuoden perhepeli 2005) saksalainen lautapeli on suosittu ympäri maailmaa.
Juna kulkee vaan

Pelin tarkoituksena on rakentaa rautatieverkostoa 1900-luvun alun Yhdysvaltoihin. Pelaajalla on käytössään eri värisiä rakennuskortteja, joilla pelilaudalle voi rakentaa omaa verkostoaan kaupunkien välille. Peli alkaa yhden tai useamman määränpääkortin nostolla. Määränpääkorteissa on kaksi kaupunkia, joiden välille pelaajan täytyy rakentaa rautatie. Pelilaudalla kaupunkien välillä kulkee yleensä useita mahdollisia reittejä, jotka on merkitty eri väreillä rakennuskorttien mukaan. Yhden reitin valmistamiseen saattaa tarvita siis esimerkiksi viisi vihreää korttia. Toisiin reitteihin saattaa kelvata myös tietty määrä keskenään samanvärisiä kortteja. Joidenkin kaupunkien välillä ei kulje kuin yksi reitti, joten jos vastustaja ehtii napata sen, täytyy pelaajan kiertää jotain toista kautta.

Pisteitä saa määränpäiden suorittamisen lisäksi yksittäisten reittien valmistuksestakin. Etenkin pidemmistä reiteistä saa pisteitä varsin mukavasti, joten pelaajia kannustetaan ottamaan myös enemmän työtä vaativia määränpääkortteja.

Peli perustuu siis varsin suuressa määrin oikeanväristen korttien saamiseen ja huonolla tuurilla korttien saaminen voi olla todella vaikeaa. Toisaalta mukana on myös jonkin verran strategiaakin vaativia elementtejä, kuten reittien valinta ja vastustajan reittien estäminen. Koska kyseessä on loppujen lopuksi melko yksinkertainen peli, on oppiminen nopeaa ja aloittaminen helppoa.

Pippalot pystyyn… neljällä ohjaimella

Kyseessä on varsin suoraviivainen lautapelikäännös, joten ulkoasu on melko pelkistettyä. Pelin käyttöliittymä on melko selkeä ja karttaa saa suurennettua tarpeeksi. Pieni miinus täytyy kuitenkin antaa pelin väripaletille, sillä välillä punaiset ja oranssit reitit tahtovat mennä sekaisin. Pelilaudan reittisillisalaatista huolimatta kokonaisuus pysyy todella selkeänä, kiitos toimivan käyttöliittymän.

Pelistä löytyy viiden pelaajan Xbox Live -moninpelin lisäksi myös neljän pelaajan paikallinen moninpeli. Valitettavasti tähän vaaditaan myös neljä ohjainta, vaikka periaatteessa homman voisi hoitaa aivan hyvin yhdellä ohjaimellakin. Tämä on sääli, sillä nyt mukava moninpeli-ilta Ticket to Riden parissa voi kaatua ohjainten vähyyteen. Live-puolella tuetaan toki myös leaderboardeja ja Xbox Live Vision -kameraa. Ladattavaa sisältöä löytyy arvostelun kirjoitushetkellä kahden lisäosan muodossa. Peliseuran puuttuessa tekoälystä saa oivan vastustajan, ja haastetta löytyy jopa Easy-vaikeustasolla riittämiin lautapeliä tuntemattomalle.

Kokonaisuutena kyseessä on varsin onnistunut lautapelikäännös, jota voi suositella kaikille alkuperäisen lautapelin ystäville ja muillekin. 800 Microsoft-pisteen (~9,3e) hintaisena peli on huomattavan paljon halvempi kuin alkuperäinen lautapeli ja tarjoaa mahdollisuuden pelata myös silloin kun kavereita ei ole kylässä.