Tiger Woods PGA TOUR 09

Kirjoittanut: Livegamers

24.11.2008

Electronic Artsin golfpeli alkoi jo niinkin kauan aikaa sitten kuin vuonna 1990 PC:llä nimenään PGA Tour Golf. Kahdeksan, melkein vuosittaisen, uuden painoksen jälkeen sarja sai käyttöönsä huippupelaaja Tiger Woodsin, ja 1998 julkaistusta Tiger Woods PGA TOUR 99 –pelistä lähtien sarja on kantanut mukanaan miehen nimeä ja imagoa. Erilaisten pelimuotojen ja monien muokkausmahdollisuuksien ansiosta Tiger Woods PGA TOUR 09 on melko lähellä EA:n muita urheilupelejä eikä tämä ole missään nimessä huono asia. Golfpelien ystäville 09 tarjoaakin täysipainoisen simulaation, jossa riittää tekemistä pitkäksi aikaa.
Nyypän neitsytmatka alkaa

En ole koskaan pelannut golfpelejä lukuun ottamatta Nintendon Wii Sportsin mukana tullutta minipeliä sekä klassista, jo vuonna 1986 päivänvalon nähnyttä, 8-bittisen NES:in Golfia. Sitä ihan oikean valkopallon lyömistä en myöskään ole eläessäni kokeillut, joten arvosteluni 09:n parissa peilaa lähinnä sitä, miten helposti lähestyttävä pelisarjan uusin osa on sellaiselle, joka ei ole aikaisempien painoksien parissa aikaansa viettänyt. Tekemäni taustatyön perusteella uusin versio ei paljoakaan eroa edeltäjistään, mikä ei ole lainkaan yllättävää, kun ottaa huomioon EA:n tavan tuottaa urheilupelisarjoistaan uusi painos 11 kuukauden sykleissä.

Ensimmäiseksi vastaan iskee kauttaaltaan vihreä ja aurinkoinen grafiikka, joka tekee kyllä tehtävänsä, mutta ei myöskään missään mielessä häikäise lukuun ottamatta veden pinnasta heijastuvaa aurinkoa. Toisaalta kukapa sitä silmäkarkkia Gears of Warin ja Wipeout HD:n jalanjäljissä olisi golfpeliltä odottanutkaan. Pelihahmojen animointiin on selvästi käytetty ympäristöjä enemmän aikaa ja se myös näkyy laadukkaana liikemallinnuksena ja kasvojen elävyytenä. Otteluita viheriön laidalla seuraava yleisö sen sijaan on kirjaimellisesti täysin kasvotonta ja kulmikasta joukkoa, jonka ohjelmointiin kehitystiimin olisi pitänyt paneutua huomattavasti enemmän.

Soundtrack on kevyttä listamusiikkia istuen pelin muutenkin leppoisaan ja kiireettömään tunnelmaan hyvin. Vaikka valitusta tyylistä ei pitäisikään niin ainakaan sen kuunteleminen kisan taustalla ei ärsytä muutaman yksittäisen biisin poikkeusta lukuun ottamatta. Varsinaisia ääniefektejä on vähänlaisesti, mutta pallon lyöminen erilaisilla mailoilla kuulostaa ilahduttavan erilaiselta huomioiden myös sen, onko pelaaja puttaamassa vai taistelemassa itseään pois bunkkerista. Paikan päällä olemisen tuntua lisää tuulen suhina, mutta samalla tehokeinon vaikutus laskee pelaajan huomatessa, etteivät pelialuetta ympäröivät puut juuri liiku kovassakaan puhurissa.

Koska varsinaisia ääniefektejä on ei paljoa ole, saa pelaaja suurimman osan ajasta kuunnella kahta kommentaattoria penkkiurheilun tyyliin. Selostajat tuovat omaa tunnelmaansa, mutta heidän jutustelunsa ei useinkaan synkkaa keskenään ja ajoittain letkautukset eivät liity ruudun tapahtumiin mitenkään. Ärsyttävintä ovat kuitenkin matalaäänisemmän selostajan kommentit matsin aikana: monotoninen viskibassoääni ei tunnu olevan koskaan tyytyväinen mihinkään. Lyönnin onnistuessa vallitsee joko täydellinen hiljaisuus tai sitten korviin kaikaa ah niin rohkaiseva ”nice putt, but it could have been a lot better”. Jos taas sattuu lyömään pallonsa bunkkeriin, karheikkoon tai vesiesteeseen niin äijällä on taatusti sanansa sanottavaan.

Tatin avulla svingi kuntoon

Maallikon silmin katsottuna oikeassa golfkassissa on jos jonkinlaista mailaa sellainen määrä, että itku meinaa päästä jo ennen ensimmäistäkään lyöntiä. Ilokseni huomasin kuitenkin, että PGA TOUR 09 valitsee pelaajalle automaattisesti tilanteeseen sopivan mailan, jota voi halutessaan kätevästi vaihtaa. Itse en tiedä mailojen nimistä tai ominaisuuksista mitään, mutta oikean pelivälineen valinta onnistui hienosti katsomalla pallon kulkema maksimimatka, jos saan svingistäni irti sen täydet 100%. Varsinainen lyöminen tapahtuu joko intuitiivisesti vasemmalla tatilla tai klassisella kolmen napin kombinaatiolla, jossa lyönnin teho määräytyy painamalla nappia kolmesti oikeaan aikaan. Pidemmän päälle analogitatin käyttäminen tuntui miellyttävämmältä ja aidommalta.

Pelkkä lyönnin onnistuminen ei tokikaan auta tekemään kenestäkään hyvää (virtuaali)golfaria, vaan pelaajan on hallittava myös ympäristöolosuhteiden käyttö. Tuulen suunta ja voimakkuus tulee huomioida, mutta onneksi väärään suuntaan huitelevan pallon lentorataa pystyy hieman muuttamaan naputtamalla tilanteen mukaan villisti joko LB-painiketta tai A-nappia. Myös korkeuserot vaikuttavat eli jos puttausalue on merkittävästi aloituspaikkaa ylempänä tai alempana niin on usein viisautta miettiä uudestaan aloituslyöntinsä voimakkuutta. Bunkkeriin tai vesiesteeseen joutuminen tuntuu oikeaa golfia katsoessa olevan suorastaan katastrofi pelaajille ja tätä heijastelee myös pelin haasteellisuus esteitä ja karheikkoja kohdattaessa.

Vaikka et olisi koskaan aikaisemmin pelisarjaan tutustunut niin EA on onnistunut hiomaan kontrollit ja pelattavuuden helposti lähestyttäviksi. Puhdas aloittelijakin pääsee nopeasti kokemaan onnistumisen elämyksiä. Kehotan kuitenkin sulkemaan korvat kommentaattorien letkautuksilta kisan aikana.

Monimuotoisuus kunniaan

Tiger Woods PGA TOUR 09 on pakattu täyteen erilaisia pelimuotoja ja muokkausmahdollisuuksia. Melkein kaikki kuviteltavissa olevat asiat ovat vapaasti valittavissa ja muokattavissa omaa kenttäeditoria lukuun ottamatta. Pelissä on 16 erilaista rataa, joista osa aukeaa vasta kauemmin pelanneille. 16 saattaa kuulostaa pieneltä, mutta erilaisten pelitapojen lukumäärä saa helposti unohtamaan ratojen vähäisen määrän.

Personointi alkaa oman golfarin tekemisellä. Kasvot saa muokattua haluamakseen joko käsin tai hakemalla netistä haluamansa valokuva pelaajalleen. Helpoin tapa lienee kuitenkin otattaa Xbox Live Vision –kameralla kuva kasvoistaan ja antaa pelin tehdä siitä naama golfarille. Live Vision –kasvot ovat kohtuullisen hyvää jälkeä, mutta haittapuolena on latauksen kesto: masiina latailee naamaa helposti 5-15 minuuttia ja siitä huolimatta lopputulosta saattaa joutua muokkaamaan pitkän aikaa ennen kuin lopputulos miellyttää. The Sims –vaikutteita edustaa mahdollisuus ostaa pelaamalla ansaitulla rahalla hahmolleen uusia vaatteita, aurinkolaseja ja pelivälineitä. Itselleni oli yllätys, että myös varsinaiset pelikyvyt muuttuvat jatkuvasti roolipeleistä omaksutun mallin mukaisesti: jos golfari onnistuu tasaisesti puttauksissaan tai svingeissään niin hiljalleen taitomittarit nousevat kohti kattoa.

PGA TOUR 09 antaa pelaajalleen mahdollisuuden harjoitella joko erillisessä harjoittelumoodissa tai halutessaan vaikka jokaisen kisan jälkeen. Kuten jo mainitsin niin harjoittelulla voi parantaa oman golfarinsa ominaisuuksia. Koukku on siinä, että pelaajan taitomittarit nousevat ja laskevat suoritusten perusteella aina kun omalla golfarillaan pelaa. On kohtuullisen helppoa saada oma taitotaso nousuun, mutta sen jatkuvasti siellä pitäminen onkin kokonaan toinen juttu. Pelin aloittava perustutoriaalijakso Tiger Woodsin valmentaja Hank Haneyn kanssa on hauska kokea ainakin kerran: jos ei muuta niin ainakin suorittamisesta saatavan achievementin takia.

Kalenterin mukaan etenevä uramoodi on varmasti se osio, johon pitkäaikaiset pelaajat käyttävät eniten aikaansa luotsatessaan oman golfarinsa läpi kauden. Mielenkiintoinen lisä on Tiger Challenge, jossa haastetaan yhteensä 10 tunnettua ammattilaista erilaisiin kisoihin ja viimeisenä kohdataan tietenkin itse Tiger Woods. Jos taas perinteinen pelaaminen kiinnostaa enemmän niin se onnistuu Traditional Game Modesin osiossa joko yksin tai jopa kolmen kaverin kanssa paikallisesti. Kaikesta pidetään myös kattavaa tilastoa, joista on helppo seurata omaa kehitystään ja halutessaan verrata niitä myös muiden tilastoihin.

Livessä aina parempaa

Xbox Livessä Pga TOUR 09 on parhaimmillaan. Normaalin kisan tekeminen tapahtuu luomalla oma Lobby (tai liittymällä valmiiseen Lobbyyn) ja sitten odottamalla maksimissaan kolmea muuta ihmistä saapuvaksi. Varsinaista ottelua nopeuttaa merkittävästi Simultaneous Online Play ja sen ansiosta kaikki pelaavat samaa reikää yhtä aikaa. Kilpailijoiden pallojen lentoradat näkyvät ruudulla värillisinä nauhoina. Tuntui olevan melko vaikeaa löytää täyttä neljän pelaajan Lobbya, mutta onneksi golf on aina yhtä hauskaa riippumatta siitä onko kilpailijoita kaksi vai neljä.

Livessä tarjolla on myös Daily Tournament, jossa on mahdollisuus pelata päivittäin hieman erilainen kisa. Tällainen lisä on edelleen erittäin omiaan lisäämään 09:n kestoa golfpelien fanien keskuudessa. Päivän kisaa suorittaessaan pelialueelle ilmestyy GamerNet-haasteita eli pelaaja voi koettaa päihittää jonkun toisen suorituksen. Yleensä haasteet ovat kisaa siitä, kuka pääsee viheriölle vähimmillä lyönneillä tai kenellä onkaan pisin aloitussvingi.

Täysipainoinen paketti

Tiger Woods PGA TOUR 09 on täysipainoinen paketti golfpelien ystäville. Se tarjoaa pitkäksi aikaa tekemistä ja jos asiaan haluaa paneutua niin erilaisten ominaisuuksien muokkaustoiminnoilla on mahdollista rakentaa itselleen parhaiten sopiva kokonaisuus. Pelisarjaan aiemmin tutustumattomille 09 tarjoaa oivan lähtökohdan: helpot ja intuitiiviset kontrollit on helppo oppia ja golfin perussäännöt iskostuvat mieleen vaivattomasti pelaamisen aikana. Vain turhan vaatimaton grafiikka ja kärsivällisyyttä koettelevat kommentaattorit aiheuttavat rypyn muuten moitteettomassa kokonaisuudessa.