Tiger Woods PGA TOUR 10

Kirjoittanut: Livegamers

06.09.2009

Tiger Woods PGA TOUR –pelit ovat jo vuosia hallinneet suvereenisti markkinoita tarjoamalla kuluttajille sen ainoan vakavan golfsimulaation. Electronic Artsin suunnittelufilosofiana urheilupeliensä vuosipäivityksissä näyttää olevan ”lisää vähän uutta, mutta älä poista vanhaa”. Tämän seurauksena Tiger Woods PGA TOUR 10 on jälleen hieman parempi kuin edeltäjänsä sisältäen erittäin runsaasti muokkausmahdollisuuksia ja valinnanvaraa. Tänä vuonna Xbox Liven tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntäminen on erityisen suuressa roolissa.
Puttaa sateessa kuudella uudella radalla

Ensimmäisestä reiästä lähtien on ilo huomata, että PGA TOUR 10:n lyömisessä on edellisvuodesta puuttunutta massan tuntua. Veteraanillakin saattaa mennä sormi suuhun viimeistään viheriöillä, sillä uusi precision putter vaatii valitsemaan suunnan lisäksi myös lyöntiin käytettävän voiman. Uusi pelitapa on onnistunut, mutta samalla melkoisen haastava: varsinkin alussa pallo jää joko reilusti vajaaksi tai suihkii reiästä ohi tuhatta ja sataa.

Ensimmäistä kertaa sarjan historiassa sää vaikuttaa pelaamiseen. Vallitsevat olosuhteet voi valita itse tai luottaa sattumaan, mutta paras vaihtoehto on valita Live weather. The Weather Channelin tarjoaman palvelun ansiosta pelissä vallitsee juuri sellainen sää kuin oikeallakin kentällä juuri sillä hetkellä. Uudistuksen ansiosta väylillä ja viheriöillä saa olla jatkuvasti valppaana, sillä sää voi muuttua myös kesken kierroksen.

PGA TOUR 10 tarjoaa sen perinteisen ”pari uutta rataa”, joita on yhteensä kuusi kappaletta. Lisää pelattavia kenttiä voi ladata Liven kauppapaikalta täysin ylihinnoiteltuun 600 Microsoft-pisteen hintaan. Ainakin osan näistä DLC-kentistä olisi voinut sisällyttää varsinaiseen peliin ilman erillisen lisähinnan lypsyä.

Surffaile valikoiden aalloilla

Erilaisia valikoita on todella runsaasti ja hieman yllättävästi yksi ja sama toiminto löytyy joskus useamman kuin yhden pääotsikon takaa. Ratkaisu on erikoinen ja viimeistään ensi vuoden painokseen lienee lupa odottaa uudistuksia valikoiden asettelun suhteen. Nykyisellään kaikkien pelimuotojen, tilastojen ja kauppojen seassa sukkuloimisen oppimiseen menee oma aikansa jopa sarjan veteraaneilta.

Uusien tulokkaiden oppimiskynnystä on pyritty madaltamaan lisäämällä erittäin kattavat ja onnistuneet tutoriaalit. Avainominaisuudet esitetään havainnollistavilla videoilla ja syventävämpiä kikkoja pääsee ohjatusti itse harjoittelemaan. Asiasta kiinnostuneille tarjolla on mahdollisuus lukea United States Golf Associationin eli USGA:n tarjoamat golfin säännöt, joiden valikoituja paloja voi lukea myös pelin aikana.

Edellisten painoksien malliin melkein kaiken saa muokattua mieleisekseen aina golffarin naamataulusta pelin kokonaisvaikeustasoon saakka. Sarjaan aiemmin tutustumattomien on syytä tietää, että ennen ensimmäisenkään pelin aloittamista oman pelihahmon tekemiseen saa kulumaan aikaa yli tunnin. Juuri itselleen sopivaksi muokkaaminen myös kannattaa, koska sillä on ratkaiseva vaikutus tulevaisuuden menestymiseen.

Kuivaa sadetta uudella selostajalla

Graafisesti PGA TOUR 10 on himpun verran parempi kuin edeltäjänsä. Värit ovat kirkkaammat ja tänä vuonna valon aiheuttamiin varjoihin on selvästi panostettu. Kisaa seuraavan yleisön määrä on kolminkertaistettu, mikä lisää hieman (ja vain hieman) draaman tuntua peleihin. Suurin pettymys on kuitenkin sateen mallinnuksen jättäminen puolitiehen. Vettä saattaa sataa kuin saavista kaatamalla, mutta kosteus ei siltikään kerry lätäköiksi tai kastele pelaajien vaatteita.

Musiikki noudattaa edellisvuosien linjaa, mutta tällä kertaa torvivoittoisuus on korvattu bassovoittoisuudella. Lopputuloksena on erikoinen yökerhon ja stressiä lievittävän rentoutusmusiikin yhdistelmä. Erittäin iloinen uudistus on tapahtunut selostajien puolella: apaattisen Sam Torrancen korvaa ESPN:n Scott Van Pelt ja The Golf Channelin Kelly Tilghman on edelleen läsnä.

Elä uudelleen golfin lähihistoriaa

Pelimuotojen puolesta tarjolla on miltei kaikki mahdollinen, mikä nyt saattaisi mieleen juolahtaa golfin saralla. Poissaolollaan loistaa ainoastaan Wii-versioon sisällytetty frisbee golf. Monipuolisuus takaa sen, että erilaista tekemistä riittää taas vuodeksi eteenpäin.

Edellisvuoden Tiger Challengessa suoritettiin kuvitteellisia haasteita ja kohdattiin lopuksi joku oikea ammattilaispelaaja virtuaalisessa kaksintaistelussa. PGA TOUR 10:ssä tämän korvaa Tournament Challenge, jonka haasteissa pelaaja pääsee elämään uudestaan lähihistorian golf-tapahtumia. Itse pelaaminen on aivan samanlaista kuin aiemminkin, mutta tehtävien kytkeminen oikean ammattilaisgolfin menneisyyteen tekee yhden asian selväksi: Tiger Woods PGA TOUR 10 haluaa olla kaikin tavoin täysipainoinen simulaatio kevyen arcade-heiluttelun sijaan.

Entistäkin monipuolisempi Liven hyödyntäminen

Ehkä hieman yllättävästi PGA TOUR 10:n pelaaminen tuntuu erittäin yhteisölliseltä puuhalta. Tämä on seurausta entistäkin paremmin hyödynnetyistä Live-ominaisuuksista. EA GamerNetissä pelaajat asettavat toisilleen pieniä haasteita ja niiden suorittaminen tapahtuu usein jopa normaalin pelin aikana. Palvelun käyttämisestä saa erityisiä gamernet-pisteitä, joiden ahkera kerääminen palkitaan gamerscoreen avautuvilla saavutuspisteillä.

Live Tournaments saa todennäköisesti jatkamaan pelaamista aina ensi vuoden painokseen saakka, sillä se tarjoaa laajan valikoiman joko päivittäin tai viikoittain pelattavia kisoja. Varsinainen uudistus on kuitenkin Play the Pros: kisa on käynnissä vain sen aikaa kuin oikeakin turnaus, toiminta tapahtuu juuri sillä radalla kuin oikea koitos ja tietenkin juuri siinä säässä kuin oikeassa elämässä. Pisteenä iin päällä kilpailijoiden oikeat tulokset päivittyvät virtuaalipelaajien tuloksien kanssa. Tämä tarjoaa mahdollisuuden verrata virtuaaligolffareiden ja oikeiden pelaajien tuloksia keskenään. Varsinaista pelattavuutta tällainen ei muuta miksikään, mutta Play the Pros linkittää PGA TOUR 10:n askeleen lähemmäksi oikeaa golfia.

Tavallinen Live-pelaaminen onnistuu maksimissaan neljän pelaajan kesken. Valitettavasti ansaituilla rahoilla voi tänä vuonna ostaa entistä enemmän ominaisuudet tappiin asettavia max stats –asuja. Kaiken huipuksi tällaisella erikoisasulla Livessä pelaaminen palkitaan saavutuksella gamerscoreen. Seuraukset onkin helppo arvata: ihmiset pelaavat Livessä lähes yksinomaan max stats –pukuihin sonnustautuneina.

Jälleen parempi kuin edeltäjänsä

Tiger Woods PGA TOUR 10 on normaali vuosipäivitys, joka onnistuu olemaan kaikin tavoin hieman parempi kuin edeltäjänsä. Tämän vuoden suurimmat uudistukset ovat tapahtuneet Liven puolella ja niiden ansiosta pelisarja on taas askeleen lähempänä sitä aitoa golfia. Seuraavan vuosipäivityksen on kuitenkin syytä tasapainottaa max stats –pukujen käyttöä Livessä ja muokata valikoita käyttäjäystävällisemmiksi.

Sarjan veteraaneille luvassa on taas vuodeksi tekemistä ja uusille pelaajille PGA TOUR 10 tarjoaa oivan lähtökohdan. Noviisien kannattaa kuitenkin muistaa, että valikoiden opettelemiseen ja oman golffarin luomiseen kannattaa käyttää riittävästi aikaa.