Tiger Woods PGA Tour 2005

Kirjoittanut: Livegamers

05.10.2004

Sherwood Country Club – kahdeksastoista reikä, tiiauspaikalta lipulle matkaa noin 398 metriä. Reippaan svingin siivittämä avauslyönti kantaa 259 metriä vesiesteen ja kummun yli keskelle väylää. Sieltä napakka lähestymislyönti rautamailalla aivan lipun tuntumaan ja kevyt putti sisään. Sitten klubille pelikierrosta tarkastelemaan. Kyllä golf on helppoa…
Skotlantilaislähtöisestä reikäpelistä kiinnostuneille on tänä syksynä tarjolla ainoastaan yksi uusi vaihtoehto, Electronic Artsin Tiger Woods PGA Tour 2005. Pelkästä päivityspaketista vuoden takaiseen versioon ei ennakkotietojen mukaan ole kyse, sillä pelin pitäisi sisältää suuri määrä uudistuksia ja parannuksia. Miten lupaukset toteutuvat käytännössä, sitä käymme läpi seuraavassa.

Ihmisiä ja hahmoja

Peli aloitetaan profiilin ja sitä kautta oman pelihahmon luomisella. Yksityiskohtien määrä tässä rakennusprojektissa on valtava, miltei jokaista pientä yksityiskohtaa pääsee säätämään. Muun muassa kasvojen uurteet, erilaiset arvet ja luomet ovat määriteltävissä. Säädettävää on jopa niin paljon, että monesti pelaajalla ei ole aavistustakaan mikä muuttuu tiettyä arvoa suurentamalla tai pienentämällä.

Myös golffaajan svingi on kustomoitavissa pelaajakohtaisesti. Eli esimerkiksi kuinka paljon polvet joustavat tietyssä tilanteessa ja niin edelleen. Sama tyyli jatkuu vaatetuksessa ja muussa tyylissä. Pelaajan voi koristella mitä kummallisimmilla asustekokonaisuuksilla, kelloilla ja koruilla. Lopuksi omalle golfsankarille voidaan jakaa kykypisteitä, jotka sitten mahdollistavat esimerkiksi pidempiä avauksia, enemmän kierrettä, Power Boostia tai jopa onnea vaikeisiin pelitilanteisiin.

Oman hahmon parissa saa siis helposti kulutettua useita tunteja, mikä ei ole ollenkaan huono asia – onhan tyyli ja yksilöllinen olemus tärkeää myös oikeilla golfkentillä.

Pelaatko yksin…

Yksinpelin ytimenä toimii Legend Pursuit -pelimoodi joka mahdollistaa legendaaristen pelimiesten, kuten Jack Nicklaus tai Arnold Palmer haastamisen golfin merkeissä. Ennen näiden herrasmiesten kohtaamista on kuitenkin voitettava joukko tietokoneen ohjastamia golffareita. Osa vastustajista on kuvitteellisia, osa taas oikeilta viheriöiltä tuttuja – muun muassa naapurimaan Jasper Parnevikista pääsee ottamaan mittaa.

Legendat voi myös haastaa pelaamaan omalle unelmakentälle, mikäli se on riittävän haasteellinen eli Tiger Proof. Tälle kentälle voi poimia reikiä kaikista pelissä esiintyvistä kentistä ja niiden ominaisuuksia voi säädellä hyvin monipuolisesti.

Hauska yksityiskohta on Real Time Calendar Events (RTE), joka on konsolin päivämääräasetuksiin perustuva tapahtumakalenteri. Eli jos olet pelaamassa tiettyinä päivinä, voit kokeilla taitojasi erilaisissa haasteissa – ja sitäkin kautta ansaita lisää rahaa.

…vai mielummin ystävien seurassa

Moninpeliin yhdellä konsolilla on panostettu ilahduttavan paljon. Perinteisten Stablefordin sekä lyönti- ja reikäpelien lisäksi löytyy muun muassa Battle Mode, jossa reiän voittaja saa poistaa yhden mailan vastustajan bägistä.

Sitten huonoihin uutisiin. Tiger Woodsin PAL-versio ei tänä vuonna pidä sisällään minkäänlaista Xbox Live -verkkopelitukea . Tämä on todella iso miinus, sillä golfpelit ovat mitä mainiointa ajanvietettä ja tarjoavat taustapuuhastelua pitkillekkin juttutuokioille. Verkkopelaajat joutuvatkin kääntämään katseensa vuoden ikäiseen Links 2004 -peliin tai vaihtoehtoisesti odottamaan parannusta ensi vuoden julkaisuissa.

Pelaaminen

Svingi suoritetaan vasemman tatin avulla sivaltamalla se ensin taakse (backswing) ja sitten sieltä napakasti eteenpäin. Erilaiset kierteet saadaan aikaan muuttamalla tatin liike pystysuorasta aavistuksen viistosuuntaiseksi. Lyöntiin saadaan vauhtia (Power Boost) napauttamalla valkoista painiketta backsvingin aikana. Kun pallo on ilmassa siihen voi lisätä kierrettä mustan painikkeen ja vasemman tatin avulla. Power Boost ja etenkin kierteet ovat äärimmäisen tärkeitä pelissä, sillä niillä voidaan tietyissä tilanteissa korjata hiukan sivuun tai pitkäksi mennyt pallo parempaan asemaan.

Peli tarjoaa hienolta kuullostavia ominaisuuksia kuten stanssin siirto eteen ja taakse, prosentuaalinen kuvaus siitä millaisessa maastossa ja miten syvällä pallo lepää ja niin edelleen. Näitä edistyneempiä ominaisuuksia tarvitaan kuitenkin varsin harvoin, sillä peli on jopa TOUR MODE -asetuksella varsin helppo – etenkin väylälyönnit ja chipit napsahtelevat erittäin tarkasti kohteisiinsa. Näinhän toki ammattilaisilla onkin, mutta vaikeustason nostamisella peliin olisi saatu lisää haastetta ja yllämainituille optioille lisää käyttötarkoituksia. Vasta tuuliasetusten muuttaminen ja kentän Tiger Proof -optimointi kohottaa vaikeustasoa virtuaaligolfin konkareiden vaatimustasoa vastaavaksi. Toki helpohko vaikeustaso tarkoittaa myös sitä, että peliin on erittäin helppo päästä sisään, ja siinä pärjää mainiosti ilman minkäänlaista lajin taustatuntemusta.

Osa-alueista selkeästi haastavin on puttaus. Normaaliasetuksilla caddie antaa vinkkiä mihin suuntaan reiästä pelaajan olisi lyöntinsä tähdättävä. TOUR MODE -vaikeustasolla nämä vinkit tipahtavat pois ja ainoa apuväline on reiän suuntaan epämääräisesti häämöttävä katkoviiva.
Mikäli viheriö ei ole aivan tasainen, joutuu puttilinjaa miettimään usein hyvinkin pitkään – mikä on mielestäni pelkästään hyvä asia, ratkaistaanhan ne oikeatkin golfmittelöt hyvin pitkälti lähipelissä. Arcademaista vivahdetta peliin tarjotaan uuden Tiger Vision -ominaisuuden myötä. Tämä muutamaan käyttökertaan rajoitettu ”tiikerivisio” mahdollistaa käytännössä varmasti reikään tipahtavan putin. Tämä ominaisuus avaa aivan uudenlaisia taktikointimahdollisuuksia, mutta on toisaalta askel poispäin realistisesta golfista.

Ulkoasu ja äänet

Tiger Woodsin tuotantopuoli on laadukasta jälkeä Electronic Artsin tapaan. Pelistä löytyy runsaasti aitojen ammattilaispelaajien tähdittämiä videopätkiä, esimerkiksi itse Tiger Woods käy esittelemässä pelitaitojaan pelaajan kohottaessa statustaan yksinpelin edetessä.

Sen sijaan grafiikka itse pelissä on varsin vaatimatonta, osin jopa karua. Ilmeisesti peli on kehitetty alusta alkaen ns. multiplatform-peliksi, eikä Xboxin tarjoamia graafisia resursseja ole käytetty hyödyksi. Miinukseksi voidaan myös laskea se, että peli ei tue laajakuva-formaattia. Pienenä poikkeuksena grafiikan keskinkertaisuuteen toimivat hahmojen kasvot – ne on mallinnettu erittäin aidon oloisiksi ja yksityiskohtia on valtavasti.

Golf on luonteeltaan hiljainen peli, joten äänipuolella ei ihmeemmin revitellä. Pallon matkaan siivittävien kilahdusten ja kolahdusten lisäksi yleisö intoutuu aplodeihin onnistuneen putin jälkeen. Hauska yksityiskohta on myös satunnaisesti taustalta kajahtava ”Fore!”-huuto

Eagle, birdie vai tripla-bogey?

Tiger Woods PGA Tour 2005 on laadukkaasti tuotettu kokonaisuus, joka tarjoaa muutamia mielenkiintoisia uudistuksia verrattuna pelin edelliseen versioon. Peli soveltuu intuitiivisen kontrollisysteemin ja kattavien opasteiden ansiosta hyvin myös ensikertalaisille. Xbox Live -moninpelituen puuttuminen PAL-versiosta on iso miinus, verkkogolffaajien ainoa vaihtoehto on edelleenkin Links 2004.

Monipuoliset pelimuodot ja laaja yksinpeliosuus tarjoavat runsaasti pelattavaa, ja sitä kautta erityisesti golfin ystävät saavat rahoilleen hyvän vastineen.