Tom Clancy´s Ghost Recon 2: Summit Strike

Kirjoittanut: Livegamers

29.09.2005

Tom Clancy’s Ghost Recon 2 sai yllättävän lyhyessä ajassa jatkoa uudella GR2: Summit Strike -laajennusversiollaan. Mitään teknisesti tai pelillisesti merkittäviä muutoksia ei edeltävään Xbox-versioon nähden Summit strike kuitenkaan tuonut. Mutta kyseisen pelin hintakaan ei kohonnut kovin korkeaksi ja tarjoaa kaikesta huolimatta edeltävän GR: Island Thunderin tapaan taas pienen palan uutta ja vanhaa.
Vuosi vaihtuu ja suuntana Kazakstan

Summit Strike jatkaa samaa tuttua ja toiminnallista Tom Clancy -tyyliä, mitä edeltävätkin GR-versiot ovat yksinpelipuolella faneilleen tarjonneet. Toisin sanoen Ghost Recon-sarjan fiktiiviset ja virtuaaliset sodat ovat myötäilleet tulevaisuuden poliittisia ja militaristisia kriisejä/uhkakuvia ympäri maailmaa.

Tällä kertaa pelaajan käskyttämä Ghost-yksikkö komennetaan Kazakstaniin ratkomaan tulenarkoja konflikteja. Vuosi on 2012 ja militaristiset ääriainekset nostavat jälleen maailmalla päätään. Kazakstanin presidentti on juuri kuollut ja maa on sisällissodan partaalla. Pakistanin armeijan pahamaineinen komentaja ja sotalordi Aamid Rahil yrittää vallankaappausta pyrkien käyttämään Kazakstanin poliittisesti sekavaa tilannetta ja sen korruptoitunutta armeijaa hyväkseen. Haamu-yksikön taustatukena toimii Kazakstanin pirstoutuneen armeijan tiedustelu-upseeri Grigoriy Koslov. Heidän yhteisenä tehtävänä on myös auttaa kansainvälisiä rauhanturvaajia, jotka ovat joutuneet vastaamaan vallankaappausta yrittävien joukkojen tuleen.

Yksinpeli ei pelillisesti ja luonteeltaan tarjoa juuri mitään uutta. Kampanja pitää sisällään yhteensä 11 uutta tehtävää, joita on pyritty laihoilla scripteillä entisestään vaikeuttamaan. Vihollisten tekoäly ei ole edelleenkään mitään kovin kehuttavaa tasoa, ainakaan nykypeliksi. Sama koskee myös oman yksikön hahmoja, jotka saattavat ajoittain siirtyä suoraan pelaajan tulilinjalle. On kuitenkin selvää, että GR-sarjan pelit on alunperinkin suunniteltu pääasiallisesti vain moninpeleiksi.

Moninpeli

Moninpeli puolelta löytyy vuorostaan hieman enemmän laajennuksia kuin pelin muusta osa-alueesta. Vanhojen pelimuotojen lisäksi SS tarjoaa useamman uudenkin moninpelimoodin, näistä mainittakoon esimerkiksi Heli Hunt (Co-op), Armor Strike (Squad) ja Double Siege (Squad). Moninpelitiloja löytyy pelistä yhteensä 24. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että perinteinen Siege säilyy live-pelaajien keskuudessa edelleen suosituimpana GR-sarjan moninpelimuotona.

Edeltävän version moninpelikarttoja löytyy yhteensä yhdeksän, jotka ovat suunnilleen täysin samanlaisia kuin alkuperäisessä GR2-versiossa. Vanhempiin kenttiin on lisätty lähinnä vain muutamia kiinteitä objekteja, kuten esimerkiksi raskaita konekivääripesäkkeitä, joita pelaajat voivat hyödyntää myös moninpelissä. Uusia moninpelikarttoja on yhteensä 17 ja osa niistä myös tavallista laajempia. Visuaalisesti ja teknisesti ne ovat kuitenkin suunnilleen samaa tasoa GR2:n kanssa. Häiritseviä seikkoja ovat edelleenkin tietyissä kohdin karttoja olevat näkymättömät tekstuuriesteet, kuten ”betonipensaat” .

Visuaalisuus ja pelattavuus on säilynyt myös jokseenkin samana. Äänimaailma on kiitettävää tasoa ja tunnelmaa tehostavat uskottavat ympäristön tila- ja aseäänet. Lisäksi peli pitää sisällään muutaman uuden aseen sekä uusia univormu-skinejä hahmoluokille joita voidaan hyödyntää paremmin erilaisissa kenttäympäristöissä.

Käyttövalikon sekavuus vaivaa edelleen, se on lievästi entistäkin sekavampi. Tämä ei tietenkään itse moninpelin pelattavuutta haittaa, mutta ajoittain kuitenkin häiritsevä tekijä tämäkin, varsinkin serverin ja pelaaja asetuksien hallintaa koskevissa seikoissa. Tietyt samat lievät ruudunpäivitys-, lagi- ja bugi-ongelmat vaivaat ajoittain myös SS:n live-peliä, mutta tuntuisi olevan kuitenkin hieman vähäisempää kuin orginaali-versiossa.

Yhteenveto:

Hintaansa ja laatuunsa nähden Summit Strike on ihan tyydyttävä laajennus, vaikka kaikesta huolimatta muutamista onlinepelin lastentaudeista vielä tämäkin tuotos kärsii. Monella pelaajalla odotukset ovat ymmärretysti myös jo siellä seuraavan sukupolven Xbox 360 ja Ghost Recon 3:n puolella. GR2-faneille Summit Strike tuo kuitenkin lievitystä tähän odottamisen tuskaan. 😉 Tätä vääntöä voikin surutta suositella niille pelaajille jotka pitivät jo edeltävästä GR2 Xbox Live-versiosta.