Top Spin 3

Kirjoittanut: Livegamers

23.07.2008

Viime vuosina virtuaalitennispelaajien ykkösvalinta on ollut ehdottomasti Top Spin -sarja. Kyseinen sarja ylsi tänä vuonna jo kolmanteen osaan ja pelaajien odotukset ovat tälläkin kertaa korkealla. Tuttuun tapaan tarjolla on erinomaisen pelimekaniikan lisäksi myös kattava uramoodi. Pelaaminen on yksinkertaista, mutta pärjätäkseen pelissä täytyy omaksua lyönnit ja taktiikat. Eli peli suoraan sanotusti näyttää helpommalta kuin mitä se oikeasti on. Kyseessä on selvästi taktisempi kokonaisuus kuin vuosi sitten ilmestynyt Segan Virtua Tennis 3.
Lyö poika palloa

Pelimekaniikka on säilynyt ensimmäisestä osasta asti lähes koskemattomana, paitsi nyt pallon lyöminen tapahtuu hieman eri tavalla: lyöntinappia on pidettävä pohjassa kunnes pallo saapuu lyötäväksi. Tämä tuntuu aluksi vähän oudolta, mutta siihen tottuessa peli alkaa luistaa varsin liukkaasti. Pelissä on mahdollista lyödä joko roikkupalloja, sivuttaislyöntejä tai smasheja. Lyöntien lyöminen onnistuu oikealla tatilla tai perusnapeista. Näppäimet ovat helppoja omaksua. Pallon sijoittaminen kentän oikeaan kolkkaan taas onkin sitten eri juttu, mutta taitojen karttuessa alkaa sekin sujua kuin vettä valaen. Puhun nyt juuri siitä, että peli vaatii harjoittelua niin kuin mikä tahansa urheilulaji. Pelimekaniikan osalta Top Spin 3 ansaitsee lähes täydet pojot!

Tunnelmassa peli taas häviää täysin Segan Virtua Tennikselle. Voisinpa verrata Top Spin 3:n fiilistä kentällä melkeinpä kirkon tunnelmaan. Tähän asiaan oltaisiin voitu paneutua hieman paremmin. Toinen asia mikä pisti silmään oli graafisen ulkoasun vanhahtavuus, siitä oli puhetta ja Top Spin 2:ssa. Välillä nykii ja välillä paukkuu. Myöskin pelin areenat ovat suurimmilta osin varsin karua katsottavaa. Joskus pelaajien liikkeet kentällä myöskin bugaavat, josta seurauksena pallo vain liruu ohi, vaikka lyöntinappia takoisi monta kertaa. Myös pelaajien tuuletukset ja äänehtelyt kentällä ovat varsin vaisuja.

Jokainen peli on erilainen

Pelin pelaajarykelmä koostuu huippupelaajista ja itsekeksityistä pelaajista. Huippupelaajat ovat käytettävissä pikapeleissä, joita on mahdollisuus pelata joko 1vs1- tai 2vs2-kokoonpanoilla. Keksittyjä pelaajia taas pääsee kohtaamaan pelin loistavassa uramoodissa, joka on todellakin puolet Top Spin 3:n viehätyksestä. Uran alkuvaiheessa luodaan tietenkin ensin pelaaja, jonka luomiseen peli antaa hyvät eväät. Tämän jälkeen pelaaja etenee turnauksesta toiseen yhä hankalampia vastustajia kohdaten. Jokaisesta voitetusta pelistä saa itselleen käytettäväksi kykypisteitä, joilla voi kehittää hahmoa paremmaksi eri osa-alueilla. Tämä on kerrassaan mahtava asia, nimittäin tietokonevastukset ovat jokainen hyviä ja huonoja eri asioissa: joku syöttää hyvin, mutta on hidas, joku lyö valtavia smasheja, mutta kuntopuoli ei olekaan yhtä hyvä. Tämä johtaa myös siihen, että pelaajat käyttävät eri taktiikoita peleissä. Kova smash-pallojen lyöjä hakeutuu luonnollisesti verkon läheisyyteen, jossa tietää olevansa paras. Uramoodi on mukavan haastava ja vaikeustasoja pystyy vaihtamaan myös kesken uran, jos alussa valittu taso onkin liian haastava.

Livessä leikitään sutta

Top Spin 3 tarjoaa moninpelin sekä samalla koneella että Livessä. Mahdollisuus on pelata 2-4 pelaajan pelejä joko Player- tai Ranked Matcheissa. Player Match on täysin rankingista ja tasosta riippumaton pelimuoto. Ranked Matchissa taas voi pelata ainoastaan uramoodissa tehdyllä hahmolla. Tämä ei ole todellakaan mukavaa, nimittäin tasoerot pelaajien luoduilla hahmoilla ovat suuret ja vastaan voi käydä kuka tahansa vastustaja. Onko täyteen viritetty hahmo vastaan nollatehoilla oleva hahmo teidän mielestänne mukavaa pelattavaa? Vastaus on todellakin ei. Niinpä ainakin moninpelin Ranked Match osoittautui täydeksi sudeksi, johon on asiaa vasta sitten, kun on kehittänyt oman hahmonsa täysille tehoille. Pelissä on kuitenkin mukana myös leaderboardit, jotka liittyvät vahvasti uramoodiin. Myös pelin kansi ja uramoodissa oleva ostospaikka antoivat ymmärtää, että lisäsisältöä on tulossa tulevaisuudessa.

Yhteenveto

Loppujen lopuksi Top Spin -sarja pyörii aikalailla paikallaan. Mitään suuria uudistuksia ei olla tehty, ja niitä kyllä kaivattaisiin. Johtuuko se sitten siitä, että Top Spin -sarjalla ei ole varsinaista kilpailijaa, jota vastaan kilpailla vakavasti otettavien tennispelien sarjassa? Kuitenkin Top Spin 3 on viihdyttävää tennistä ainakin niille, jotka tennistä lajina rakastavat. Muille pelaajille myös, jos ei lätkä nyt näin kesähelteellä innosta.