Top Spin

Kirjoittanut: Livegamers

04.12.2003

Microsoftin urheilupelit tekevät tuloaan. Amped 2, Links 2004 ja Project Gotham Racing 2 on julkaistu kuten myös tällä kertaa arvostelussa oleva Top Spin -tennispeli. Kaikki edellä mainitut tukevat Xbox Live -verkkopelipalvelua sekä Live-turnauksiin tarkoitettua XSN-palvelua.
Virtua Tennis on jo pitkään ollut yksinoikeutettuna valtiaana tennispelien genressä, mutta Microsoftin ja Power and Magicin työstämä Top Spin tulee takavasemmalta ja ottaa hieman yllättäen tennispelien kuninkuuden itselleen. Erittäin hienot grafiikat, helposti omaksuttava pelattavuus, kattava uramoodi sekä Xbox Live -tuki tekevät Top Spin -pelistä suositeltavan ostoksen vaikka mailaa ei itse heiluttelisikaan kuin Jarkko Nieminen.

Grafiikat

Grafiikka on kauttaaltaan erittäin hienoa ja yksityiskohtaista, varsinkin kentällä. Varjostukset ja pelaajien liikkeet ovat silmiä hivelevää katsottavaa, mutta välillä yleisö näyttää kuin laumalta pahvinukkeja seuraamassa tennispeliä. Tiukkien pallorallien ja viime hetken pelastuksien jälkeen he tosin nousevat seisomaan antaen raikuvat taputukset. Yksittäisiä kannustushuutoja kuuluu yleisön joukosta myös silloin tällöin. Pallopojat sekä linjamiehet ovat hieman passiivisia eli he eivät liiku hakemaan palloja eivätkä väistä vaikka syöttäisit yli 200km/h heitä kohti. Nämä ovat kuitenkin vain kosmeettisia virheitä eivätkä vaikuta pelaamiseen lainkaan, sillä peliä pelatessa tulee nopeasti fiilis ettei tätä lähemmäksi tenniskokemusta voi päästä omassa olohuoneessaan.

Otteluita voi pelata kahdella eri kuvakulmalla, joista toinen on pelaajan takaa, kentän tasolta kuvattu ja toinen on hieman kauempaa ja korkeammalta antaen koko kentän näkymän. Kumpikin toimii hyvin pelattavana kamerana, mutta joskus harvoin korkeat tai leveät pallot häviävät ruudulta vaikkakin ne ovat pelattavissa. Se ei kuitenkaan ole häiritsevää. Jokaisen pelatun pallon jälkeen voit katsoa suoritustasi hidastuksena, jotka ovat erittäin kauniisti toteutettu.

Lisenssin turvin peli on saanut oikeudet käyttää muutamia oikeita pelaajia ja heidän mallinnuksessaan on onnistuttu mainiosti, esim. Lleyton Hewitt ja Pete Sampras sekä naisista Anna Kournikova ja Martina Hingis ovat varmasti useiden vähemmänkin tennistä seuranneiden tiedossa ja heidän yhdennäköisyyden huomaa helposti jo ulkonäön perusteella. Myös heidän peli- ja käytöstavoissa sekä lyönneissä on onnistuttu mainiosti mallintamaan esikuvilleen persoonallisia piirteitä. Huonoa taas on se, ettei kaikkia huippuja ole mukana – eli siis kirjaimellisesti tämän hetkisen ATP- ja WTA-listojen kymmenestä parhaasta vain pari on pelissä mukana. Itse olisin toivonut pelistä löytyvän esim. Andre Agassin, Andy Roddickin sekä naisista Williamsin siskokset, mutta heitä ei ikävä kyllä pelistä löydy. Valmiiksi pelattavana löytyy siis 16 mies- ja naispelaajaa, sekä mahdollisuus oman hahmon luomiseen.

Äänet

Tennispeleissä ei musiikki ole yleensä kovin vahvasti esillä, eikä Top Spin tee poikkeusta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että musiikkia kuulet vain valikoissa ja pelin aikana korviisi kantautuu vain lyöntien ja pallon pomppimisen äänet sekä yleisön kohahdukset, taputukset ja satunnaiset kannustushuudot. Nämä kaikki ovatkin erittäin hyvin toteutettu ja esim. kovien ja pehmeiden lyöntien eron kuulee helposti. Olisin itse toivonut mahdollisuuden soittaa kovalevylle tallennettua musiikkia, mutta Top Spin ei tue kyseistä toimintoa.

Pelimuodot

Pelimuotoja löytyy kiitettävästi. Perinteiset ystävyysottelut, uramoodi ja mukautetut turnaukset sekä Xbox Live -turnaukset ja -ottelut antavat vaativallekin pelaajalle vaihtoehtoja pelasitpa sitten yksin tai kaveriporukassa.

Pelissä on panostettu erittäin paljon uramoodiin, joka pyörähtää käyntiin oman hahmon luomisesta. Voit luoda itsellesi mies- tai naispelaajan ja pääset kirjaimellisesti tekemään pelaajasta juuri sellaisen kuin haluat. Ensiksi keskitytään ulkonäköön, jossa pääset vaikuttamaan pieniinkin kasvon ja vartalon muotoihin kuten esim. nenään, korviin, leukaan. Myös vaatetus on itse valittavissa ja myöhemmin voit sponsoreiden avulla saada uusia vaatteita ja käydä leikkaamassa vaikka hiuksesi. Kun olet tyytyväinen pelaajasi fysiikkaan voit aloittaa urasi.

Uramoodin päämääränä on päästä maailman ykköspelaajaksi ja pelaajahahmo aloittaa tietenkin tulokkaana. Kätevän maailmankartan ja lentokenttien avulla pääsee matkustamaan eri maanosiin harjoittelemaan lyöntejä ja pelaamaan turnauksia. Pelaaja voi tehdä hahmostaan pitkälti haluamansa tennispelaajan hyvine ja huonoine puolineen. Rystylyöntiä, kämmenlyöntiä, syöttöä ja lentolyöntiä pääsee kehittämään maksimissaan viiden tähden verran per taito ja tähtiä on käytettävissä yhteensä 14 kpl. Näiden perustaitojen lisäksi voi kehittää muutamia erikoistaitoja, joten persoonallisia pelaajahahmoja syntyy pakostakin.

Rahalla on suuri merkitys pelissä. Pelaajan on pärjättävä turnauksissa voittaakseen rahaa ja päästäkseen valmentajan luokse taitojaan kehittämään. Ymmärrettävästi suurimmat turnaukset tuovat eniten rahaa, mutta ne ovat lukittuna kunnes nousee tarpeeksi maailmanlistalla. Niissä vastukset ovat myös maailmanluokkaa. Rahaa pääsee käyttämään myös urheiluvaatteisiin ja eri sponsoritkin tarjoavat vaatteitaan ja heidän järjestämiään otteluita pääsee pelaamaan. Myös naamavärkkiä ja hiuksia pääsee muokkaamaan myöhemmin jos pelaajan ulkonäkö ei enää miellytä.

Kontrollit

Ohjattavuus ratkaisee paljon ja onneksi pelin tekijät ovat ottaneet sen huomioon ja onnistuneet lähes täydellisesti. Pelaajaa liikutellaan vasemmalla tatilla, jolla myös ohjataan lyönnit vasemmalle, oikealle, takarajalle tai verkolle. Lyönnit suoritetaan napeilla; A on peruslyönti, B on yläkierteinen lyönti, X on alakierteinen lyönti ja Y on koholyönti ja lisäksi oikealla liipaisimella lyödään riskilyönti ja vasemmalla pudotuslyönti. Syöttäessä voit käyttää kaikkia edellisiä lyöntejä paitsi koholyöntiä. Lyönnit on helppo oppia, mutta niiden täydellinen hallitseminen vaatii jo huomattavasti enemmän harjoittelua. Mitä kauemmin pidät nappia alhaalla sitä kovempi lyönti on. Myös sijoittuminen ja ennakointi ovat erittäin tärkeä osa lyöntiä kuten oikeassakin tenniksessä. Riski- ja pudotuslyönnit taas lyödään painamalla liipaisin pohjaan ja vapauttamalla palkki mahdollisimman lähellä riskimittarin keskusta. Ne toimivat myös syöttäessä. Riskimittari on selkeä uudistus vanhoja tennispelejä pelanneille ja jakaa mielipiteet helposti kahtia. Sen hallitseminen on harjoittelun jälkeen kohtalaisen helppoa vaikkakin sen pitäisi olla tarkoitettu hyvin satunnaiseen riskinottoon. Se ei kuitenkaan ole ylivoimainen lyönti vaan on mahdollista palauttaa hyvänäkin lyöntinä takaisin riskinottajan hämmästykseksi. Sitä ei siis ole pakko käyttää voittaakseen otteluita jos peruslyönnit ovat hyvin hallussa ja lyönnit ovat monipuolisia.

Tietokoneen tekoäly toimii hyvin. Helpoissa otteluissa tietokoneen voittaminen ei ole vaikeaa, mutta parhaimmat vastustajat antavat kovan vastuksen ja pelit voivat venyä pitkiksi. Miinuspisteen uramoodi saa siitä ettei siinä voi edes halutessaan pelata pitkiä kuuden pisteen eriä, vaan erät ovat poikki kolmesta voitosta. Tämä on ilmeisesti sen takia etteivät pelit veny liian pitkiksi ja pelaaja kyllästy.

Xbox Live

Oman hahmon kehityksen taustalla on tietenkin ajatuksena käyttää sitä Xbox Live -palvelussa ympäri maailman. Verkkopeli on Top Spinin ehdoton suola. Verkossa on mahdollisuus pelata samalta Xboxilta kaksin- tai nelinpelejä miehillä tai naisilla, omilla tai pelistä valmiiksi löytyvillä hahmoilla. Pelit voivat olla joko virallisia tai epävirallisia otteluita sekä myös XSN-turnausotteluita.

Verkkoviiveeseen olen törmännyt vain muutaman kerran pelaamastani yli puolesta sadasta ottelusta ja vastustajat olivat silloin toiselta puolelta maailmaa. Puhetuki toimii mainiosti ja tiukoissa otteluissa saa todellakin hien kirjaimellisesti pintaan, sillä häviämistä yrittää loppuun asti välttää. Peli tukee scoreboard-tilastoja ja se antaa motivaatiota pelata verkossa kunnolla. Kukapa ei haluaisi tavoitella maailman kärkeä virtuaalitenniksessä.

Livegamersin järjestämä Livegamers Open 2003 Top Spin -turnaus onkin pyörinyt jo viikkoja ja virtuaalitenniksen mestari on kohta löydetty 32:n pelaajan joukosta.

Loppulausunto

Top Spin on loistava tennispeli ja paras markkinoilla mukaan lukien kaikki konsolit sekä tietokoneet. Sen vahvuuksina ovat hyvät ja selkeät kontrollit, joita pääsee käyttämään hienoilla grafiikoilla höystettynä. Verkkopelien ja erilaisten turnauksien mahdollisuus on hyvä lisä kovia vastustajia etsiville. Uramoodi ja hahmonkehitys on myös erittäin hyvin toteutettu ja antaa pelaajalle mahdollisuuksia vaikuttaa valintoihin. Top Spin on ehdoton ostos tenniksen ystäville!