Tour De France 2013: 100 Edition

Kirjoittanut: Livegamers

04.09.2013

Tour De France on kilpailtu tähän mennessä jo sata kertaa, ja se on maailman tunnetuin vuosittainen urheilutapahtuma. Viime vuonna Cyanide Studios uskalsi ensimmäistä kertaa koskea näpeillään tähän urheilutapahtumaan konsolipelin merkeissä. Cyanide Studiosin CV:stä löytyy muun muassa Pro Cycling Manager -pelisarjaa ja läjä RPG-pelejä. Jälkimmäisistä mainittakoon ainakin Loki: Heroes of Mythology, Dungeon Party ja Bloodbowl.
Konsolipelinä pyöräilyurheilu ei ole koskaan ottanut tuulta alleen. Miten polkemisesta voisi saada mitenkään mielenkiintoista peliohjaimella pelatessa? Yritykseen lähtee Tour De France 2013: 100 Edition, joka on nimensä mukaisesti Tour De Francen sadannen järjestämiskerran nimikkoversio.

Letkassa mennään

Monet varmaan palavat halusta tietää, tarvitseeko pelissä rämpyttää – vastaus on ei. Peukalon raiskaaminen on karsittu minimiin, pyöräilijää ohjataan muutaman napin voimin napiska pohjaan painaen. Varsinkin viimeisimmissä olympialaispeleissä jokainen laji tunnetusti perustui tatin tai nappulan äärimmäiseen vatkaamiseen, mutta Tour De Francessa meno on onneksi rauhallisempaa. A-nappia tosin joutuu rämpyttämään jos pyörällä haluaa saada pikaista kiriä aikaan, mutta sitä ei todellakaan tarvitse tehdä koko aikaa..

Pelin maastoissa on kivasti vaihtelua. Mukana on kunnon vuoristoetappiakin, jossa vauhti pitää osata jakaa järkevästi, jotta paukkuja riittää myös rankkoihin nousuihin. Pelin idea onkin päästä etapit läpi mahdollisimman taloudellisesti, niin että loppukiriinkin riittää vielä vimmaa. Jos alussa lähtee polkemaan äärimmäistä vauhtia, eväät loppuvat jo ennen puoliväliä. Kilpailuissa saa lisäenergiaa pienistä eväistä, joita pystyy pureskelemaan kisan tiimellyksessä.

Oman lisänsä pelin taktiikoihin tuovat myös pyöräilytiimit. Oman tallin jäseniä voi käyttää hyväksi esimerkiksi siten, että joku lähtee käskystä viemään letkaa tai vastaavasti passailemaan, jotta pelaaja saavuttaisi mahdollisimman nopeasti kärjen kiinni. Jokaisella tallilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Kisoissa pääsee myös seuraamaan statistiikkaa välietapeilta samalla kun polkee pyörällä eteenpäin.

Hautajaispyöräilytournamentti

Tour De France 2013: 100 Editionissa on täydellinen lisenssi. Se tarkoittaa ainakin sitä, että joka ikisen tallin kilpailijat ja sponsorit, samoin kuin jokainen pyöräilyetappi ovat ihan oikeasti olemassa pyöräilyturneessa. Kaikki kilpailijat aina viimeisimmästä voittajasta, Chris Froomesta Bradley Wigginsiin ja Peter Saganiin ovat mukana pelissä.

Graafisesti pelissä ei olla ihan tällä vuosituhannella. Pyöräilijät ovat ihan siedettävän näköisiä, mutta ruudunpäivitys, maisemat ja yleisö ovat kuin suoraan Minecraftista – huonossa mielessä. On myös todella ihmeellistä, ettei kilpailussa ole edes kunnollista selostusta tai musiikkia. Varsinkin pisimmillä etapeilla meno alkaa tuntua nopeasti puurolta. Pelissä vain poljetaan, ilman minkäänlaista jännitysmomenttia. Kuka jaksaa innostua kisasta, jos tunnelma on kuin hautajaisissa?

Et tarvitse tätä peliä

Ehkä se on nyt sitten vihdoin todistettu: pyöräilystä ei saa kirveelläkään hyvää konsolipeliä. Kuinka paljon lie tähänkin lisenssipläjäykseen rahallisesti panostettu? Tour De France 2013: 100 Edition on sanalla sanoen todella tylsä peli.

Tunnelmaan ja grafiikkaan olisi voinut panostaa paljon, paljon enemmän. Mutta tuskin sekään olisi tästä mestariteosta tehnyt. Suosittelen peliä varauksella Tour De France -fanipojille, en kenellekään muulle.