Tour De France 2014

Kirjoittanut: Livegamers

21.07.2014

Tour De France -pelejä on julkaistu tähän mennessä jo viisi. Kuinka tätä pelisarjaa voi parantaa, mitä siihen voi tuoda lisää? Tätä varmasti mietti Cyanide Studiosin porukka, kun ottivat Tour De France 2014 -pelin tehdäkseen.
Pyöräilypelit eivät koskaan ole ottaneet tuulta alleen, ja pelikaupassa Tour De France -peliä kysyttäessä usein takahuoneesta muutama kappale löytyy olemattoman kysynnän takia. Miksei iso yleisö ole tarrannut sormiaan tähän maailman tunnetuimpaan yksittäiseen urheilutapahtumaan?

Maitoa ja happoja

Tour De France 2014 on, kuten arvata saattaa, peli jossa pyöräillään Ranskan ympäri. Pyöräilystä mitään tietämättömänä hämmentynein fiiliksin pistin levyn koneeseen. Päävalikko on yksinkertainen ja taustalla soi omaa korvaa miellyttävä musiikki.

Pelimuotoja pelissä on kolme: Tour De France, joka sisältää kilpailun kaikki 21 tasoa, uutena lisäyksenä peliin tuotu Warm Up -muoto, joka ajaa tutoriaalin asian. Warm Upissa käydään läpi kaikki näppäimet ja niiden toiminnot sekä mitä mikäkin palkki ruudun reunassa tarkoittaa. Kolmas pelimuoto, Pro Team, on myös uusi. Pro Team antaa pelaajalle tiiminjohtajan natsat ja tavoitteen: kerätä tiiminsä mahdollisimman kuuluisia polkijoita. Tasojen ajamisen lisäksi pääsee itse järjestelemään tiiminsä kokoonpanoa. Jos haluaa tiimiinsä ainoastaan pyöräilijöitä, jotka ovat hyviä ylämäessä, peli ei sitä estä. Tyyli on periaatteessa vapaa, mutta tavoitteen saavuttaakseen pitää olla ajatus mukana.

Itse pääpelimuoto Tour De France antaa mahdollisuuden valita jokaisesta oikeasta tiimistä, joka kilpailussa on mukana. Tiimit on arvosteltu tähdillä; parhaiten menestystä niittäneellä on viisi, huonoimmalla yksi. Kun tiimi on valittu, päästään tasojen valitsemiseen. Ranskan ympäriajo on jaettu 21 tasoon, jotka ovat pituudeltaan ja tyyliltään vaihtelevia. Peli valitsee automaattisesti niin monta tasoa, kuin vähintään vaaditaan tiimin tavoitteiden täyttämiseen. Pelaaja voi valita joko yhden tai aitoa kokemusta hakeakseen kaikki 21 tasoa. Ennen tason alkua voi valita pyöräilijälleen pientä naposteltavaa, joka auttaa väsymyksen vähentämisessä tai kunnon lisäämisessä.

I came here to listen to some music and ride bicycles, and I’m all out of music

Kun vihdoin päästään polkemaan, tulee ruutuun ennen lähtölaskentaa toiminnantäytteinen pätkä oikeasta reitistä, joka seuraavaksi pelissä ajetaan. Ruutu hälvenee ja lähtölaskenta alkaa. Mihin katosi se tunnelma? Se toiminta? Tour De France 2014 ei sisällä valikkojen lisäksi musiikkia lainkaan. Urheilijan puuskutus ja sydämen tykytys ovat rytmitajuisille ainoaa musiikkia, jota polkiessa kuulee, ja välillä huomaa itsekin hengästyvänsä pelkästä puuskutuksen kuuntelusta. Satunnaiset selostukset ja ohjeet kommentaattorilta ovat hilpeää kuunneltavaa, kun joku lähteekin polkemaan muita nopeammin. Kuin kellonaikoja harrastava yrittäisi saada vauhtia ja huumaa rakastavaa innostumaan harrastuksestaan.

Toisaalta musiikin poissaolo on myös hyvä asia. Tour De France 2014 on keskittymistä vaativa peli: polkijan staminatasoa on pidettävä silmällä ja muita kilpailijoita vahdittava, ettei kukaan pääse karkaamaan, ainakaan yksin. Tour De France 2014 on paljon taktikointia vaativa peli. Pelkällä kaasu pohjaan -menetelmällä ei pötkitä pitkälle.

Jos kaikki näyttäisivät samalta

Ranskan ympäriajo tarjoaa upeat maisemat pyörälenkille, mutta sitä maisemaa ei tässä teoksessa ole osattu vangita. Kameraa kääntäessä vuoristoreitillä maasto poukkoilee taustalla kuin pullataikina ja välillä ruutu täyttyy nurmikosta. On sääli, ettei pelin graafiseen ilmeeseen ole satsattu enempää.

Tien vieressä seisovat katsojat ovat vahakabinetin ylijäämää. Jokainen katsoja seisoo paikallaan, ja samat huudot kuuluvat muutaman kilometrin välein. Myös laitumella seisovat eläimet ovat yhtä elottomia.

Kun vihdoin on poljettu taso maaliin asti, päästään palkinnonjakoon. Kuka voitti keltaisen paidan, kuka vihreän? Suureksi pettymykseksi myös itse urheilijat ovat vahakabinetista. Voittokorokkeelle nousee vuoronperään kolme eri pyöräilijää noutamaan palkintonsa, mutta jokainen polkija näyttää täysin samalta eri trikoot päällä.

Vaikka pelin graafinen ilme ei ole aivan vuoden 2014 tasoa, tarjoaa Tour De France 2014 silti paljon pelattavaa pyöräilyn ystäville. Peliä voisin suositella kaupan alelaarista noudettavaksi paremman pelattavan puutteessa. Kaikki 21 tasoa ajettuaan tajuaa ehkä hieman pitävänsä tästä tekeleestä. Vaikka Tour De France 2014 ei ole se kirkkain timantti, se tarjoaa silti erinomaiset puitteet erilaisille taktiikoille ja viihdykettä tylsään sunnuntai-iltaan.