Transformers: Fall of Cybertron

Kirjoittanut: Livegamers

23.09.2012

Lähemmäs kaksikymmentä vuotta sitten leluina lanseeratun Transformers-sarjan tuotoksia on nähty melkeinpä jokaisessa mahdollisessa median muodossa. Noin viisi vuotta sitten julkaistu Michael Bayn ohjaama Transformers-elokuva herätteli kuitenkin sarjaa uudelleen massojen tietoisuuteen. Todelliset Transformers-fanit eivät sitä ehkä haluaisi myöntää, mutta näiden Hollywood-pläjäyksien suosion ansiosta myös sarjan videopelien kehitykseen on ruvettu panostamaan huomattavasti enemmän. High Moon Studiosin kehittämä Transformers: Fall of Cybertron on suoraan jatkoa kaksi vuotta sitten julkaistulle War for Cybertronille, joka sai kaiken kaikkiaan positiivisen vastaanoton pelimediassa, mutta jota myös kritisoitiin ”hiomattomuudestaan”. Fall of Cybertronin kohdalla kritisoinnin kohteita on selvästi lähdetty hiomaan parempaan kuosiin, eikä uusien ominaisuuksien lisäystäkään ole täysin unohdettu.

Every end is a new beginning

Transformers: Fall of Cybertron käynnistyy melkoisella ryminällä, ilman sen suurempia pohjustuksia. High Moon Studios tuntuu olettavan hieman liiakseenkin, että War for Cybertronin tapahtumat ovat pelaajalla tuoreessa muistissa – tai että kyseinen teos on edes entuudestaan tuttu. Onneksi Fall of Cybertronin juoni ei kuitenkaan ole sieltä monimutkaisimmasta päästä, vaan teoksen lisänimike tiivistääkin tarinan melko ytimekkäästi. Autobottien ja Decepticonien välinen pitkään kestänyt sisällissota on kuluttanut Transformersien kotiplaneetan – Cybertronin – asumiskelvottomaan kuntoon. Viimeisenä oljenkortena Autobotit päättävät jättää kuolevan kotiplaneettansa ja lähtevät etsimään uutta kotia kaukaisesta galaxista, jonka me tunnemme nimellä Linnunrata. Pakomatka on katketa kuitenkin lyhyeen, kun Decepticonit hyökkäävät raivoisalla voimalla pako-aluksen kimppuun. Kaoottisen alun jälkeen tarina hyppää kuusi päivää taaksepäin, jolloin pelaaja lähtee avaamaan alun sekasortoon johtavia tapahtumia. Pelin aikana ei kuitenkaan juurikaan valoteta syytä Autobottien ja Decepticonien väliseen kärhämään, joten jos robottien mytologia ei ole sinulle tuttu entuudestaan, niin pelin tarina ja siinä olevat henkilöt jäävät helposti erittäin laihaksi kokemukseksi.

Fall of Cybertronin tarina ei ole kuitenkaan täysin suoraviivainen, sillä sitä kuljetetaan kahdesta näkökulmasta: Autobottien ja Decepticonien. Tarinan edetessä puolta vaihdellaan lennosta ja välillä tuntuukin siltä kuin pelaaja pelaisi itseään vastaan. Erikoinen tarinankuljetus saattaa sekoittaa varsinkin sellaisia pelaajia, jotka eivät osaa sijoittaa Transformerseja oikean ryhmittymän puolelle pelkkien nimien perusteella. Puolien vaihtelulla on kuitenkin muukin tarkoitus kuin vain esittää tarina kummankin osapuolen näkökulmasta. Kyseistä lähestymistapaa käyttäen pelaaja pääsee nimittäin kummankin robottiryhmittymän kuuluisimpien hahmojen ohjaksiin – yhteensä siis noin kuudentoista eri Transformersin saappaisiin. Hahmojen aseiden ja kykyjen päivitys on toteutettu siten, että kukin ominaisuus siirtyy tarinan edetessä aina robotilta toiselle, eli jokaisen Transformersin varustuksia ei tarvitse päivitellä erikseen.

Transformers are online

Kolmannesta persoonasta kuvattu toiminta on sujuvasti toteutettu ja suurimmaksi osaksi robottien ohjaus on vaivatonta. Vastaan tulee kuitenkin hetkiä, jolloin kamerakulma asettaa itsensä täysin käsittämättömään kulmaan ja aiheuttaa muutoin ehkä vältettävissä olevan kuoleman. Fall of Cybertronissa hengenlähtö on muutoinkin kokoajan läsnä ja kampanjan aikana joutuu yllättävän usein kiertämään ”Restart Checkpoint” -toiminnon kautta. Onneksi tarinassa tulee kuitenkin vastaan tasaiseen tahtiin automaattisia tallennuskohtia, joten koskaan ei tarvitse aloittaa hirveän kaukaa uudestaan.

Yksinpelikampanjan lisäksi pelaajat pääsevät ottamaan toisistaan mittaa kilpailullisen moninpelin muodossa. Pelimuotoja on yhteensä neljä kappaletta, joista kukin edustaa jo tutuksi tulleita konsepteja, kuten lipunryöstöä ja alueenvaltausta. Pelattavia hahmoluokkia löytyy myös neljä kappaletta, joista jokaisella on pieni lista erilaisia kykyjä, aseita ja päivityksiä, joita availlaan kokemuspisteiden kertyessä – kyseessä on perusominaisuuksiltaan hyvin tavanomainen moninpeli.

Oman persoonallisen lisäyksen usean pelaajan kinkereihin tuo kuitenkin Transformersien muuntautumiskyky, jonka ansiosta yksittäisten yhteenottojen lopputulos voi saada yllättäviä käänteitä: panssarivaunuksi muuntautumalla pelaaja kestää enemmän vahinkoja ja hävittäjämuodon ottamalla taistelun voi viedä ilmatiloihin. Kilpailullisten taisteluiden lisäksi Fall of Cybertron sisältää myös ”Escalation”-nimisen yhteistyöpelimuodon, jossa pelaajat yrittävät selviytyä alati vaikeutuvilta vihollisaalloilta – kyseessä on täysi kopio Gears of War -sarjan lanseeraamasta Horde-pelimuodosta.

More than meets the eye!

Fall of Cybertronin visuaalinen anti on ehdottomasti yksi pelin vahvimmista puolista; ohjattavat tinapurkit ovat todella kauniita ja yksityiskohtaisia, ja varsinkin muuntautumisprosessi ajoneuvomuotoon ja takaisin on mallinnettu erittäin laadukkaasti. Pieniä kömmähdyksiä tapahtuu tosin myös visuaalisella puolellakin, joista silmäänpistävimmät tapahtuvat välivideoiden aikana, kun tekstuurien latautuminen ei oikein meinaa pysyä toiminnan mukana. Ääninäyttely on toteutettu sarjalle uskollisesti siinä mielessä, että Transformersien ääninä toimii näyttelijöitä, jotka ovat tehneet robottien parissa paljon töitä – varsinkin sarjan fanit osaavat varmasti arvostaa kuulevansa Peter Cullenin äänen Optimus Primella ja Fred Tatascioren äänen Megatronilla.

Jos olet kunnon aivot-narikkaan -tyyppisen räiskinnän tarpeessa, niin Fall of Cybertron on juuri oikeaa lääkettä sinulle. Yksinpelikampanja on täyttä adrenaliinitykitystä alusta loppuun, minkä aikana pelin tarinankuljetus jää ikävä kyllä turhan pieneen rooliin. Tästä huolimatta kyseessä on erittäin viihdyttävä paketti, joka sisältää laadukkaan yksinpelikampanjan lisäksi erittäin vauhdikkaan moninpelin. Kyseessä on siis tuhti paketti Transformerseja, mikä varmasti miellyttää niin sarjan faneja, kuin myös uusia tuttavuuksia.

Alla olevan videon kautta voit katsoa Transformers: Fall of Cybertronin julkaisutrailerin: