Trials Evolution (Xbox Live Arcade)

Kirjoittanut: Livegamers

22.05.2012

Trials HD julkaistiin elokuussa 2009 Xbox Live Arcadessa ja se sai välittömästi loistavan vastaanoton. Arvostelut olivat ylistäviä ja Xboxin ympärillä pyörivä yhteisö äänesti pelin parhaimmaksi Arcade-peliksi; Trials HD sai myös Paras Innovaatio -palkinnon. Peliä on myyty Live Arcadessa reilut kaksi miljoonaa ja sille on nyt julkaistu jatkoa. Saanko esitellä: Trials Evolution.
Pääsin viime vuoden puolella pikaisesti testailemaan Trials Evolutionia ja sessiosta jäi hyvin odottava sekä positiivinen fiilis. Varsinkin moninpeli crossiradoilla kutkutti mukavasti pelihimoja. Kuinkas sitten kävikään kokonaisen pelin kanssa?

Koukutusta ja turhautumista

Heti pelin käynnistyttyä on tietysti kokeiltava yksinpeliä. Itselläni ei ole juurikaan aikaisempaa kokemusta Trials HD:n parista, joten en pysty vertailemaan pelejä suoraan keskenään. Perusidea kuitenkin on ennallaan: ajetaan radalla mopolla mahdollisimman nopeasti samalla yrittäen pysyä pystyssä – yksi virhe ja joko häntäluu tai käkätin on koetuksella. Helpoimmat radat ovat luonnollisesti alussa, jotta peliin pääsee helpommin sisään ja pelaaja tottuu sekä pyörän että kuljettajan käyttäytymiseen. Alussa voi painella suhteellisen surutta täydellä vauhdilla korjaten välillä hieman asentoa; myöhemmässä vaiheessa ratojen vaikeutuessa se ei kuitenkaan ole enää niin simppeliä. Arvostelijan matka hidastui huomattavasti hard-tason aikana, kun yhden radan virhetilasto karttui samaan tahtiin hermojen kiristymisen kanssa. Kun samaa parin metrin matkaa sahaa viitisenkymmentä kertaa, niin näillä hermoilla on parempi laskea ohjain käsistä ja antaa takakumin jäähtyä.

Taitopelejä taidottomille

Hermojen lepäillessä on hyvä kokeilla peliin ympättyjä niin sanottuja taitopelejä. Osa peleistä on hauskoja, kun taas osa turhauttavia. Tietysti asiat ovat täysin mielipidekysymyksiä, mutta esimerkkinä mainittakoon hauska ja koukuttava taitopeli, jossa alla ovatkin mopon sijaan sukset ja rata pitää suorittaa suksimalla mahdollisimman pitkälle tietyn aikarajan puitteissa – kaatumatta totta kai. Temppuja tehden saa lisäpisteitä. Hauskaa ja koukuttavaa, välillä myös turhauttavaa. Henkilökohtaisessa ääripäässä taitaa olla ison pallon kuljettaminen mahdollisimman pitkälle pudottamatta sitä mopon päälle rakennetusta telinekourusta. Yleisesti kaikki taitopelit vaativat tarkkuutta ja ajoitusta. Kieltämättä kavereiden tekemät tulokset motivoivat yrittämään vain parempaa ja parempaa tulosta, samoin kuin itse pääpelissäkin.

Trials Evolution

Kavereille kanssa

Entä se moninpeli sitten? Julkaisun jälkeen Trials Evolutionissa on ollut ongelmia löytää peliseuraa tai seuran haku on kestänyt tuskastuttavan kauan. Tilanne on sittemmin hiukan parantunut, vaikka toisinaan pelikaveria saa odottaa pitkään ja silloin tällöin yhteys katkeaa toisiin pelaajiin juuri ennen radalle lähtöä.
Kun radalle viimein pääsee, on se niin hauskaa kuin odottaa saattaa. Varsinkin crossiradalla päristely neljästään on todella mukavaa, vaikka välillä toivoisi ratojen olevan pidempiä – sen verran intensiivistä on taistelu voitosta. Myös trials-ajo on moninpelattavana vaihtoehtona, mutta itse en kokenut sitä niin hauskana kuin crossiajoa. Moninpeliä voi harrastaa joko Liven välityksellä tai samalla konsolilla, enkä malta odottaa pääseväni järjestämään illanistujaisia ja istuttaa muutamaa kaveria sohvalle ohjaimet kädessä. Voisin kuvitella, että kaveriporukalla pelaaminen vasta intensiivistä olisikin.

”Onpas sedällä kivat liivit ja ruma mopo”

Kulkupelejä voi myös ehostaa, tosin vain pintapuolisesti ja vaikuttamatta ominaisuuksiin. Oman motskarin värejä voi muuttaa, siihen voi ostaa keräämällään valuutalla lisää härpäkkeitä kuten vanteita, haarukansuojia, lokasuojia ja sitä rataa. Samoin myös kuskin ulkonäköön voi vaikuttaa ostamalla uusia kypäriä, hanskoja ja vaikkapa paitoja. Suurempi näpertelykohde onkin sitten rataeditori. Radoista voi tehdä vaikka minkälaisia, vain mielikuvitus vaikuttaisi olevan rajana. Pelaajat ovat tehneet muun muassa Terminator-radan, jossa ajellaan elokuvasta tutulla pätkällä rekkaa pakoon. Varsinaista pelattavaa radassa ei ole, mutta se antaa kuvan siitä, mitä mahdollisuuksia editori tarjoaa.

Ulkoilmassa rockia

Evolution on siirretty HD:n tutusta varastomiljööstä ulkoilmaan ja voi pojat, on se komean näköistä. On räjähdyksiä ja kirkkaita valoja, tulta ja vettä. Tästä seuraa valitettavasti myös pieniä miinuksia; jotkut ovat raportoineet kuvan ajoittaista ”repeämistä” isommilla televisioilla. Tietyt radat tekevät mutkia, jolloin – tosin onneksi harvoin – kamerakulma käväisee pelaajan takana ja pyörän liikkeen hahmottaminen vaikeutuu. Myös bugeja löytyy sieltä täältä, esimerkkinä mainittakoon pyörän uppoaminen tukkiin, jota pitkin pitäisi jatkaa matkaa. Ohjelmointivirheet ovat onneksi suhteellisen harvassa, eivätkä estä pelaamista. Äänimaailma on komeata peruskauraa. Prätkän äänet pärisevät todentuntuisesti sekä kuljettajan kiljumiset ja karjumiset antavat pienen lisämausteen ilmalentojen suuruuteen. Musiikki on pääasiassa rockia tai muuten vain raskasta ja sopii miehiseen menoon. Tosin ainakaan itselläni musiikki ei kiinnittänyt liiemmin huomiota.

Trials Evolution

Sanoisin Trials Evolutionin olevan parhaimmillaan loistavaa viihdettä, mutta pahimmillaan veret kiehauttavaa sahaamista. 1200 Microsoft-pistettä kustantava peli tarjoaa hupaisia ja mukavia pelihetkiä, mutta loppupään radat vaativat joko tuuria, opettelua tai tuhansia toistoja – tai kaikkea sitä. Kun yksi pelimuoto turhauttaa, voi hermojen laantumista odottaessa pelailla jotain toista. Lajityypin ensikertalaiselle peli on oikein hyvä ja hintansa arvoinen tuotos.