Trials HD (Xbox Live Arcade)

Kirjoittanut: Livegamers

02.09.2009

Suomalaisen RedLynxin taidonnäyte on vihdoin ladattavissa Xbox Liven kauppapaikalta. Kyseinen mestariteos on yksi Arcaden parhaimmistoa Battlefield 1943:n ohella. Trials HD:ssa on kyse nimensä mukaisesti trial-pyöräilystä, eli moottoripyöristä otetaan kaikki irti ja yritetään edetä toinen toistaan haastavammissa ympäristöissä.
Mieleen muistuu väistämättä ajat jolloin Pentium oli kovaakin kovempi sana ja sen ajan klassikot, kuten ElastoMania, olivat jokapäiväisessä käytössä. Idealtaan simppeli peli pystyy onnistuessaan luomaan niin pahan koukutuksen, ettei pois pääse vaikka kuinka tahtoisi. Tässä on onnistunut myös Trials HD.

Ei heikkohermoisille!

Pelaajille on tarjolla huikea määrä pelattavaa ja monissa eri vaikeusluokissa. Lajityyli on jaettu kahteen eri luokkaan: kisamuotoon ja taitoluokkaan. Ensimmäinen pitää sisällään 51 rataa viidellä eri vaikeusasteella (Aloittelija, Helppo, Keskivaikea, Vaikea, Extreme sekä myöhemmin avautuvat Platinium-mitalit). Ratojen lisäksi tästä luokasta löytyy myös turnauksia. Taitoluokassa kisataan siitä, kuka onnistuu vaikkapa lennättämään kuskiaan hyyppyrimäestä pisimmälle. Taitopeleissä väistellään räjähteitä, varotaan rikkoutuvia esteitä sekä pyritään pitämään kuski tolkuissaan mahdollisimman pitkään. Loukkaantumisilta ei tässä voida välttyä!

Loistavat kontrollit takaavat tämän herkkupalan koukuttavuuden. Simppeli ohjattavuus on tällaisessa pelissä hyvin tärkeä ja muun muassa yhden napin uudelleenaloitus on melkeinpä se käytetyin namiska. Joissain kohdissa tuota restart-painiketta tulee paineltua jo kulumiseen asti, sillä osa radoista ja niiden kohdista vie kyllä hermokäyrän aivan tappiinsa. Yli sadan uudelleenaloituksen jälkeen alkaa jo hieman vitsit vähetä. Onneksi radat ovat jaoteltu lyhyisiin etappeihin, joista voi aina aloittaa uudelleen, jottei aivan alusta asti tarvitse pyyhältää. Vaikean kohdan peittoaminen tuottaa kyllä positiivisella tavalla yllättävän mielihyvän, joka vaan pakottaa pelaajaa jatkamaan.

Hyvien ratojen lisäksi yksi koukuttavimmista aktiviteeteista on yksinkertaisesti kilpailuvietin ylläpito, sillä kavereiden ajat on vain pakko voittaa. Ratojen edetessä ruudun yläosassa vilahtelee kuinka nopeasti kukakin frendilistalla on siihen asti päässyt. Tämä on yksi loistavimmista ominaisuuksista koko pelissä.

Tuunausta!

Pelaajille on myös tarjolla mahdollisuus muovata menopelejä sekä kuljettajaa. Autotallissa pääsee tuunaamaan jokaista moottoripyörää, mutta ainoastaan ulkonäöllisesti. Moottoritehoja tai muuta vastaavaa ei pääse muovaamaan, ainoastaan katteiden, vanteiden, rungon sekä pakoputkiston väriä voi vaihtaa. Kuljettajan suojavarusteiden väriä sekä ihonväriä pystyy myös vaihtamaan mieluisekseen. Hyvin yksinkertainen muokkaus-työkalu on ihan mukava lisä, muttei kuitenkaan kovin tarpeellinen.

Jotain uutta, jotain sinistä, jotain lainattua…

Monille tulee kuitenkin mieleen kysymys: Miten tämä eroaa ilmaisista PC:lle ladattavissa olevista samanlaisista peleistä? Niin, perusideahan on pitkälti täysin sama – taiteillaan moottoripyörillä läpi haastavien esteiden ja ratojen. Kuitenkin Trials HD on erinomaisesti koottu vanhoista ideoista nykyaikaiseksi Arcade-peliksi. Jokaista osa-aluetta on parannettu ja peli on vain todella koukuttava. Näyttävät grafiikat sekä menevä musiikki luovat loistavan pelimekaniikan päälle erittäin hyvän kombon, joka vaan jaksaa koukuttaa päivästä toiseen.

Trials HD:ssa näkisi tulevaisuudessa mieluusti lisää kenttiä sekä uusia taitopelejä. Vanhojen jo alkaessa kyllästyttää olisi oiva aika iskeä muutama lisäkierros peliin. Muutama moottoripyörälisäys voisi myös olla positiivinen asia. Nykyisellään tarjolla on vain kahdeksan pyörää, joista muutamaa ei voi käyttää kuin tietyissä Skill-peleissä.

Kaikenkaikkiaan kyseessä on yksi Arcade-pelien parhaimmista julkaisuista, joten Suomalainen RedLynx on kyllä onnistunut työssään loistavasti. 1200 Microsoft-pisteen hintaisenakin tämä tuote on jokaisen pisteen arvoinen. Suosittelen ehdottomasti kaikille. Jos vähääkään epäilyttää, kannattaa testata kauppapaikalta löytyvää demo-versiota.


5 tähteä