UEFA Euro 2008

Kirjoittanut: Livegamers

08.06.2008

Marraskuun 17. vuonna 2007, käynnissä Suomi–Azerbaidžan Helsingin Olympiastadionilla. Suomelta odotetaan pakkovoittoa. 63. minuutti ja Suomen puolustus yllättyy ja kotikatsomo kauhistuu, kun Makhmud Gurbonov iskee azerit johtoon. Toiveet ensimmäisestä arvokisapaikasta hiipuvat. Onneksi Mikael Forssell tasoittaa tilanteen akrobaattisella potkulla 79. minuutilla ja Shefki Kuqi onnistuu myös loppuhetkillä maalinteossa aivan maalinedustalta Jari Litmasen lähettämän vapaapotkun aikaansaamasta epäjärjestyksestä Azerbaidžanin maalilla. Kaikki oli edelleen mahdollista karsinnat päättävässä vieraspelissä Portugalissa.
Tämä ottelu on ikuistettuna yhdeksi skenaarioksi UEFA 2008:n valikoimassa, kun pelaaja voi toteuttaa uudelleen ruudulla viime aikojen karsintojen muistettavimmat hetket. Mukana on myös esimerkiksi kaikkien aikojen suurimman karsintavoiton uusinta Saksa–San Marino vuodelta 2006, joka tosielämässä päättyi 13-0. Mahdollista on myös palauttaa kuningaspelin kotimaa Englanti mukaan kisoihin uusimalla ottelu Kroatiaa vastaan, jossa engelsmannit taipuivat tuloksella 2-3. Samaten voi myös levittää suolaa haavoihin kokemalla uudestaan Suomen karsinnat päättäneen illan Portossa, jossa pelkkä tasapeli riitti Portugalille jättämään suomalaiset jossittelemaan menetettyjä mahdollisuuksia.

Bubi lentää ja laulu raikaa

EM-kisat ovat juuri alkamassa, eikä Electronic Arts petä, vaan tarjoaa tapahtuman virallisen pelijulkaisun. Pienenä pettymyksenä Hollannin joukkue on jäänyt lisenssin ulkopuolelle ja maan pelaajat esiintyvät eriskummallisilla nimillä pelikentällä. Muuten tunnelma on kohdallaan ja tunnetuimmat pelaajat ovat pitkälti esikuviensa näköisiä. Lähikuvissa peli näyttää ajoittain jopa erinomaiselta, kun pelaajien kasvoilla näkyy hikeä tai sade piiskaa nurmikenttää. FIFA-pelien alkuaikojen toisiaan muistuttavat maalitilanteet ja kankea ohjaus on jalostunut varteenotettavaksi futispeliksi, joka ansaitsee tämän kesän parhaan futisjulkaisun tittelin.

Captain Your Country –moodi on UEFA:n merkittävin pelimuoto. Pelaaja valitsee edustamansa maajoukkueen, sieltä yhden pelaajan hahmokseen ja sitten kilpailee karsintaotteluiden kuluessa kapteeninnauhasta kolmen muun pelihahmon kanssa. Nämä muut kapteeniehdokkaat ovat myös muiden kanssapelaajien ohjattavissa. Pelimuoto tuo aivan uuden virikkeen neljän pelaajan yhteistyöpelille saman joukkueen puolella, sillä kaikki syötöt, laukaukset ja taklaukset tilastoidaan sekä pisteytetään. Hyvin pelaamalla ansaitaan roolipelimäisesti pelihahmon kykyihin kehityspisteitä ja suoritukset kentällä ratkaisevat kenestä valitaan kapteeni otteluihin.

Tämä pelimuoto on etenkin yhteistyönä kaveriporukalla erinomainen, sillä se yhdistää pienen kilpailuasetelman ja samalla säilyttää kuitenkin myös joukkuepelin hengen. Lopputuloksena kaikki teot kentällä kannustavat hyvään pelaamiseen ja pientä lisäjännitettä tulee joukkueen pelaajien keskinäisestä kilpailusta. Pelkillä syötöillä taaksepäin ei kapteeninnauhaa ansaita, vaan myös sijoittuminen kentällä ja ratkaisevat syötöt vastustajan kenttäpuoliskolla vaikuttavat. Kapteenipelimuoto on hahmonkehityksen ja suoritusten tilastoinnin myötä erittäin addiktoivaa.

Kiinnitä katseesi

Pelimekaniikka on samaa tasoa kuin FIFA08:ssa. Ottelun tempo ja pelaajien nopeus on nyt ehkäpä aavistuksen ripeämpää, mikä on selvä parannus. UEFA peseekin karmean PES2008:n mennen tullen, jossa tosin jo FIFA08 onnistui keveästi (todettakoon vielä varmuudeksi sivuhuomautuksena, että viimeisin Konamin esitys Xbox 360:lla kuuluisasta jalkapallosarjastaan oli viime pelivuoden pahimpia pettymyksiä). UEFA:n ohjaus toimii mainiosti niin perinteisestä televisiolähetystä muistuttavasta kuvakulmasta kuin myös vain yhteen pelaajaan kohdistuvasta Be a Pro –kamerasta.

Be a Pro –kamera on käytettävissä Captain Your Country –tilassa yksin pelattaessa, mutta FIFA08:n edistyksellinen ominaisuus nettipelaamisesta useiden ihmispelaajien kanssa samalla puolella kontrolloiden vain yhtä pelaajaa on jostakin syystä unohdettu tästä julkaisusta pois. Ratkaisu on pettymys, sillä tavanomaisia 1vs1-nettipelejä on nähty jo riittävästi. Pelinkehittäjä Electronic Arts voisi hyvin ottaa asiakseen tämän ominaisuuden kehittämisen loppuun asti, sillä hyvin toteutettu joukkueurheilupeli useamman pelaajan kesken netin välityksellä olisi jotakin, mitä on odotettu jo ensimmäisen Xboxin ajoista lähtien. Kunnollinen ratkaisu nettiviiveongelmiin ja käytännön vaikeuksiin vielä puuttuu peleistä.

FIFA08:ssa nähtiin päivityksen myötä jo tämä genreä uudistava nettipelimahdollisuus, mutta yhteysongelmat ja suoranaiset ohjelmointivirheet latistivat pelikokemusta. Tilausta kunnolliselle futisnettimoninpelille olisi edelleen. Perustason Live-ottelut onnistuvat kyllä tässäkin julkaisussa mainiosti, mutta parempaakin olisi varaa. Testatessa nettipeli jumittui kerran vastustajan katkaistessa yhteyden, mutta muita ongelmia joitakin vähäisiä tavanomaisia nettiviivenykimisiä lukuun ottamatta ei esiintynyt.

Missä Roy ja Stuart?

Peliä vaivaa muutama tekninen ongelma ja hiomattomuuden puute. Esimerkiksi ajoittain tekoäly tuntuu pysähtyvän. Testipeleissä nähtiin kulmapotkun jälkeen kummallisia tilanteita, joissa lähes kaikki kenttäpelaajat jäivät ihmettelemään kulman antamisen jälkeen vastustajan maalille, vaikka pallo olikin jo menossa toisessa päädyssä kenttää. Tekoäly heräsi vasta katkon jälkeen mukaan pelitapahtumiin. Captain Your Country –tilassa pelaaja voi luoda kentälle oman hahmonsa, mutta testatessa itseluodun hahmon nimi pelipaidassa vaihtui ensimmäisen ottelun jälkeen geneeriseksi ”Player”-nimeksi. Ärsyttävä graafinen ongelma on välianimaatioissa ilmenevä viive, jossa nurmikenttä ja taustat näkyvät ensiksi ruudulla, mutta pelihahmot ilmestyvät vasta pientä hetkeä myöhemmin kuvaan. Hauskasti kentänlaidalla näkyvät myös suurten jalkapallomaiden valmentajat, mutta Suomen peleissä Hodgsonia tai Baxteria ei nähdä. Naapurin Lars Lagerbäck on kyllä peliin mallinnettu sinikeltaisissa verkkareissaan, kuinkas muutenkaan.

Peli kaipaisi parempaa lokalisointia ja tarkempaa hahmojen kykyarvojen kartoitusta. Suomen joukkueen kyvyt ovat liiankin tuttuun tapaan vain vähän sinnepäin. Peli kyllä latailee netistä päivitettyjä pelaajarostereita, mutta ymmärrettävästi kisojen ulkopuolelle jäänyt kotimaamme ei nähtävästi ole prioriteettilistalla kovinkaan korkealla. Vaikka pelin audiovisuaalinen toteutus on korkeaa tasoa, on FIFA-sarjan tapa piirtää hahmojen kasvonpiirteet hieman turhankin kookkaiksi edelleen havaittavissa. Jotkut pelaajat vaikuttavat enemmänkin kehonrakentajilta kuin jalkapalloilijoilta ja monien pelaajien kasvot ovat epäaidon järkälemäisiä. Nämä pienet asiat pistävät helposti silmään muun graafisen toteutuksen ollessa korkeaa tasoa.

Taktiikkojen hiominen ei edelleenkään ole yhtä vaivatonta kuin Konamin pelisarjassa. Samaten myös joidenkin kykyjen mielekkyydelle on vaikea keksiä selitystä, miksi esimerkiksi vetojen voimakkuudelle ja kaukolaukauksille on oma arvonsa? Periaatteessa mielenkiintoinen Battle of the Nations –ominaisuus ei käytännössä tunnu toimivan. Teoriassa pelaajan valitseman valtion maapisteet karttuisivat maailmanlistalla kaikkien maata edustaakseen valinneiden pelaajien pelaamien pelien kautta, mutta ainakaan arvostelukappaleella tulosten lähettäminen ei näyttänyt vaikuttanut mitenkään Suomen sijoitukseen listalla.

Tämän hetken paras futispeli?

Ennen jalkapallopelin ostaminen oli helppoa. Helppona nyrkkisääntönä aikaisemmin piti vain muistaa ostaa se uusin Pro Evolution Soccer, mutta nyt tilanne on kääntynyt. FIFA-sarja pääsi jo ohi Xboxin pelisektorilla, mutta PES2008-versio Nintendon Wii-konsolilla oli innovatiivisen ohjausmetodinsa ansiosta varsin näppärä esitys. Silti Live-pelinä PES6 on edelleen varman toimivuutensa ansiosta muuten hyvä, mutta vanhan suosikin peli-iloa netissä nakertavat yksinomaan epätasapainoisilla Interillä tai Brasilialla pelaavat suorituskeskeiset pelaajat.

FIFA08 sisältää seurajoukkueiden myötä periaatteessa enemmän sisältöä, mutta pelimekaniikan hienosäädön myötä UEFA on hivenen parempaa pelattavaa. Silti UEFA:sta välittyy kiireisen välityön maku, onhan FIFA09 kehittyneemmällä tekoälyllä ja animaatiolla taas ilmestymässä jo syksyllä. Sitä odotellessa ja EM-kisafiilistä nostattamaan UEFA Euro 2008 ottaa hetkeksi paikan kuningaslajin simulaatioiden valtaistuimella. Markkinoilla olisi kyllä edelleen tilaa kolmannelle vakavasti otettavalle pelifirmalle, joka yhdistäisi EA:n ja Konamin parhaat puolet yhdeksi ylivertaiseksi jalkapallopeliksi.