UFC Undisputed 3

Kirjoittanut: Livegamers

23.02.2012

Todelliset vapaaottelufanit tietävät, että kahdeksankulmainen häkki ei suinkaan ole lajin kehto. Nousevan auringon maan Bushido-kulttuuri muuntui nykypäivän muotoon jo 1997, kun Pride-organisaatio perustettiin. Kymmenen vuoden valtakausi antoi gladiaattorimeiningin ystäville leipää, sirkushuveja ja uskomattomia MMA-matseja. UFC-tähdet, kuten Wanderlei Silva, Alistair Overeem ja Mirko Filipović, ovat kaikki iskeneet nimensä historiaan Priden köysien sisällä kymmenien tuhansien ihmisten hurratessa.
Vapaaottelun ylpeys

Oikein mieltä lämmittää kuulla alkuun Priden tunnusmusiikki ja nähdä latausruudussa Shogun Rua uransa huipulla, sovittamassa lentävää oikeaa suoraa Rogerio ”Little-Nog” Nogueiran leukaperiin. Priden mukaantulo UFC 3 Undisputedissa ei rajoitu pelkästään visuaalisiin muutoksiin, vaan rajuja futispotkuja ja polvi-iskuja voi jakaa myös kontallaan olevalle vastustajalle. Lisäksi ensimmäisen erän pituus, tuomaripisteiden perusteet ja ottelijoiden taitopisteet on viritelty vastaamaan idän turpakäräjien kulta-aikaa.

Näytösmatsien ohella Priden kovimpaan koitokseen, Grand Prix -otteluiltaan, voi osallistua selvästi suoraviivaistetussa uramoodissa. Undisputed 3:ssa ei tarvitse huolehtia oman ottelijan väsymisestä treenikaudella, sillä energiamittari on poistettu kokonaan. Samalla häipyi sponsorirahojen perässä juoksentelu. Tämän lisäksi harjoittelusessiot voi skipata kokonaan yhdellä painalluksella, ja oman ottelun simuloiminen on myös mahdollista. Noin neljänkymmenen matsin uramoodissa harjoitusleirit ja minipelit ovat ennallaan, tosin ennen lähinnä ärsyttävistä treenipeleistä on tehty hivenen maistuvampia. Ainakin nyrkkeilysäkkiin kombottamisen ja monipuoliset sparrausmoodit nielee kakomatta.

Priden sääntöjen pelimekaaniset uudistukset liimaavat mukaansa joitain pienempiä viilauksia, kuten mahdollisuuden väistellä lyöntejä ylävartalon liikkeillä myös selätettynä tai sidottuna. Lisäksi horjutettua (rocked) vastustajaa voi tällä kertaa kontrolloida paremmin pelkän takomisen sijaan, mikä on hyvä juttu, sillä nyt ottelut eivät välttämättä pääty ensimmäiseen tipahtamiseen. Edellisosien lukotussysteemi, joka perustui rämpyttämiseen, on vaihdettu minipeliin ja mittariin. Selkeämpää ehkä, mutta itse korvaisin kaikki mittarit ja ylimääräiset kuvakkeet tarkalla kontekstuaalisella vahingonmallinnuksella.

Isot pienet miehet

World Extreme Cagefightingin taannoinen sulautuminen UFC:hen tuo myös höyhensarjan ja kääpiösarjan ottelijat pelattavaksi. Hahmokaarti kasvaakin jopa yli 150 ottelijaan lopettaneine legendoineen. Yllättävästi raskaansarjan ykköshaastaja Alistair Overeem ja Japanin tunnetuin veteraani Sakuraba jäävät odottamaan esiinmarssiaan mahdollisessa DLC:ssä. Lisäsisällön varaan jaa myös edellisosien suosikkipelitilani, Ultimate Fights -moodi, joka tarjoaa vaivaiset viisi huippuottelua pelattavaksi. Lopuista reilusta paristakymmenestä kaksinkamppailusta täytyy nimittäin maksaa. Olisin ollut valmis antamaan periksi rahastukselle, jos matsien sisäisiä tavoitteita ei olisi muutettu huonompaan suuntaan. Nyt historian mukailemisen sijaan täytyy suorittaa ”vältä osumia 10 sekunnin ajan” tyylisiä pikkutehtäviä.

Nettipeliserverit olivat julkaisupäivän testihetkillä useasti kumollaan. Matseja ehti kuitenkin pelailemaan noin kymmenkunta, minkä perusteella voi todeta otteluhaun parantuneen. Muutamat säädettävät hakukriteerit – joista puuttuu kokemustason valinta – vaikuttavat oikeasti verkkovastustajan yhteyteen, ja ottelemaan pääsee ilman pitkiä odotteluja. Tosin vihreilläkin palkeilla jenkkejä vastaan voi havaita selvää näppäilyviivettä (input lag). Finskien ja svenskien kanssa tapellessa homma toimi sujuvammin. Pelaajamatsien puolelle olisin toivonut Street Fighter -tyyppistä serverilistaa, jotta sparraajan olisi voinut valita tarkemmin. Uusi Fight Camp -pelitila jäi valitettavasti tuntemattomaksi, sillä kokeiluversiossa se oli lukittuna.

UFC:n edellisosan omistajille Undisputed 3 ei ole kovin kummoinen houkutin, paitsi jos Pride on lähellä sydäntä. Verkkopelipuolella olisi vielä tekemistä, vaikka suunta on parin harharetken jälkeen nyt oikea. Verkkopelipassittomille tarjotaan tuhtia seitsemän päivän testiaikaa, missä pitäisi ehtiä kokeilemaan hyvin nettiyhteyksien ja pelaajayhteisön sopivuutta omaan makuun. MMA:n saloihin vihkiytymättömille taas UFC Undisputed 3 on oiva ensiostos. Se opettaa laajan tappelurepertuaarinsa videoillaan ja harjoittelutiloillaan perinpohjaisesti, ja kuten lätkä- tai futispeleissä on huomattu, päivitetty rosteri on tärkeä juttu.