Ultra Street Fighter IV

Kirjoittanut: Livegamers

29.10.2014

Street Fighter IV oli kuutisen vuotta sitten menestys. Ja sitä se on vieläkin – Capcom on vuosi vuodelta uudistanut peliä mitä erinäisimmillä lisäosilla: kuuteen vuoteen mahtuu Super Street Fighter IV:ää, Street Fighter X Tekkeniä ja Street Fighter IV: Arcade Editionia. Nyt julkaisunsa saava upouusi Ultra Street Fighter IV kertoo, että näille lisäosille on oikeasti kysyntää.
Viime vuonna paljastettu Ultra Street Fighter IV tuo mukanaan viisi uutta tappelijaa, kuusi uutta kahakointikenttää ja liudan uusia pelimuotoja. Peliä on viilattu myös sieltä täältä ja hahmojen voimasuhteita on tasapainotettu. Capcom on ottanut paljon fanien mielipiteitä huomioon uudistaessaan peliä: yritys esimerkiksi järjesti faneille erilaisia koetilaisuuksia ennen pelin varsinaista julkaisua ja viilasi peliä yhä mukavammaksi kokemukseksi niistä saadun palautteen mukaan.

Koukuttavaa ja palkitsevaa

Pelin uusista hahmoista Rolento, Hugo, Elena ja Poison nähtiin jo tovi sitten julkaistussa Street Fighter X Tekkenissä, mutta Decamprea ei ole mahdutettu vielä yhteenkään Street Fighteriin. Nopea ja kissamainen Decampre on mukava väriläiskä ja uljas lisä jo yli 40 hahmon taistelukaartiin.

On jännää huomata, että pelissä ei ole oikeasti yhtään hahmoa ylitse muiden. Tasoeroja on häivytetty ja periaatteessa jokaisella hahmolla pystyy voittamaan matseja. Onko missään mätkintäpelissä ollut näin tasapainoista hahmopalettia kenties koskaan? Pelattavuuteen suurimmat lisät tuo Focus-liikkeen korvaava paranneltu, enemmän Super-mittaria kuluttava Red Focus -liike ja niin sanottu ”delayed wakeup”, jossa tyrmätyllä pelaajalla on enemmän aikaa viivytellä maassa ennen varsinaista ylösnousemista takaisin kentälle.

Pelaaminen on edelleen satunnaispelaajille aluksi haastavaa ja harjoitusta vaativaa. Sanottakoon siis, että tästäkin versiota vanhan koulukunnan pelaajat saavat nopeammin juonen päästä kiinni. Kaikkia nappeja yhtäaikaa näpyttävät häviävät matsit alta aikayksikön – pelaaminen vaatii keskittymistä, sekä taktista valmiutta niin hyökkäyksiin kuin puolustamiseenkin.


Peliin saa uppoamaan reilusti aikaa, kun jokaiselta hahmolta oppii vielä kaikki erikoisliikkeet. Sitten kun homma on hallussa, niin ei muuta kuin nettiin kokeilemaan omaa onneaan ihmispelaajia vastaan.

Kun otetaan huomion, että eletään vuotta 2014 ja alusta on Xbox 360, peli näyttää edelleen hämmästyttävän hienolta. Sarjakuvamainen toteutus yhdistettynä kolmiulotteisiin kenttiin on hienointa mitä tappelupeligenrelle on tapahtunut pitkään aikaan. Ulkoasu on todellinen ilo silmälle!

Hieno lisäosa

Street Fighter IV:ää on edelleen todella hauska pelata. Se on sen kummemmin jaarittelematta edellisen konsolisukupolven paras tappelupeli niin pelattavuudeltaan kuin ulkoasultaan. Se, että tätä peliä edelleen parannellaan fanien palautteen perusteella yhä parempaan suuntaan, on sanoinkuvaamattoman hienoa. Capcom on vielä lupaillut peliin ilmaista lisäsisältöäkin tämän syksyn aikana.

Minulle riittää hinnan väärtiksi jo se, kuinka peliä on hiottu jälleen yhä pelattavuudeltaan parempaan suuntaan. Siihen kun lisätään vielä uudet hahmot ja kentät, fanin ei kannata tämän ostamista kahta kertaa miettiä.

Odottakaahan kun tämä pelisarja lyödään vielä jossain vaiheessa uuden sukupolven konsoleille.