UP The Video Game

Kirjoittanut: Livegamers

20.09.2009

UP The Videogame perustuu Disneyn uusimpaan Pixar-elokuvaan. Peli seuraa vahvasti elokuvan juonta ja välissä nähdään hieman videopätkiä rainasta tarinankulun vauhdittamiseksi. Tapahtumapaikkana toimivat Etelä-Amerikan tutkimattomat viidakot, jonne kaksikko pyyhältää kartoittamaan ympäristöä. Heidän talonsa saa kuitenkin niin sanotusti siivet selkäänsä, sillä ilmapallojen vallattua talon joutuvat he sitomaan koko huushollin köysillä selkäänsä. Näin matkanteko osoittautuu välillä mutkikkaaksi ja ongelmien voittamiseksi on työskenneltävä tiivisti yhdessä hahmojen välillä.
UP and Away!

Pelissä ohjastetaan vanhusta nimeltä Carl, joka kulkee rollaattorin avustuksella ja pelkää olevansa liian kaavoihin kangistunut. Ajattelevainen nuori partiolainen Russell on toinen ohjattava päähenkilö. Ajoittain päästään myös ohjastamaan Dug-koiraa sekä Kevin-lintua. Pelaaja voi päättää millä henkilöllä haluaa pelata – ohjausvastuu siirtyy hahmosta toiseen napin painalluksella. Jos sohvalla istuu myös kaveri, voi hän hypätä mukaan missä vaiheessa tahansa.

Yhteistyö on koko pelin avainsana: eteen tulee jatkuvasti pulmia, jotka on ratkottava käyttämällä jokaisen hahmon vahvuuksia. Russell taitaa ohuiden kielekkeiden ylittämisen sekä Carlin hinaamisen köydellä. Carl käyttää rollaattoriaan hyväkseen kiivetäkseen kallionkielekkeitä ylöspäin ja nostaakseen Russellin ylöspäin. Molemmat pystyvät myös käyttämään mukana kulkevia välineitä taisteluun vihamielisiä koiria sekä muita viidakon eläimiä vastaan.

Cut the ropes, Russell!

Pelin grafiikka on kohderyhmää ajatellen oikein mainio. Kentät ovat värikkäitä ja sisältävät runsaasti erilaisia objekteja. Vaikkakin itse kulkeminen on määritelty hyvin tarkasti ja varaa tutkiskeluun ei paljoa ole, ei tämä käy liian putkimaiseksi pelaajalle. Erilaisia kulkureittejä tulee tarpeeksi usein esiin ja väylät kannattaakin tutkia tarkoin, sillä ne usein sisältävät keräilyesineitä, joita koko peli on täynnä. Keräilykorteissa on muun muassa erivärisiä koppakuoriaisia ja perhosia, joita liikuskelee ympäriinsä pelialuetta. Mukana on myös harvinaisia keräilyesineitä.

UP The Videogame sisältää jo mainitun tarinan yhteistyötilan lisäksi moninpelin, jossa enintään neljä peluria voi ottaa toisistaan mittaa muun muassa lentokoneiden lentämisen taidoilla. Valitettavasti peli sisältää vain samalta konsolilta pelattavan moninpelin, eli Xbox Liven kautta ei pääse kaverin kanssa pelaamaan. Ratkaisu on hieman erilainen, mutta kuitenkin toimiva kohderyhmää ajatellen.

Overall, not that great journey.

THQ:n UP-peli on kaiken kaikkiaan ihan onnistunut peli. Peliin on saatu runsaasti lisäsisältöä erilaisten keräilyesineiden ansiosta. Itse juoni on kuitenkin harmittavan lyhyt: se ei varasta kuin muutaman tunnin ja peli on läpäisty. Esineiden kerääminen on kuitenkin mielenkiintoista ja siihen kuluu toinen parin tunnin sessio. Ajallisesti siis pelaajille ei ole mitään kovin pitkäikäistä tarjolla. UP on parhaimmillaan kaverin kanssa yhteistyötilassa koettuna, jolloin pelin idea pääsee oikeasti valloilleen. Yksin pelatessa ei UP juuri eroa lisenssipelien massasta.