World Championship Snooker 2004

Kirjoittanut: Livegamers

10.07.2004

Noin kymmenisen vuotta sitten kaikkien aikojen parasta snookerpeliä, Jimmy White´s Whirlwind Snookeria, pelatessani en vielä ymmärtänyt lajin hienouksia, mutta viihdyin kuitenkin pelin parissa useita tunteja. Nyt hieman vanhempana ja paremmin lajiin tutustuneena tiedän, että snooker on hieno herrasmiesten laji, joka on käytännössä erittäin vaikeaa hallita (ainakin allekirjoittaneelle). En ole pelannut salilla aikoihin, vaan olen tyytynyt osaani ja siirtynyt katsomon puolelle jännittämään huippupelaajien suorituksia. Televisiossa pari kuukautta sitten näkyneitä MM-kisoja ja varsinkin Ronnie O´Sullivanin suorituksia katsellessani en voinut muuta kuin ihmetellä keppiä heiluttavien herrasmiesten käsittämätöntä taituruutta.
Viimevuotinen World Championship Snooker 2003 ei ollut arvostelujen perusteella mielestäni ostamisen arvoinen tekele, joten jätin sen kaupan hyllylle. Tänä vuonna Codemasters yritti uudelleen ja julkaisi pelille Live-tuellisen jatko-osan. Tällä kertaa päätin kuluttaa pienen summan rahaa enkä kadu sitä pätkääkään. Koin täydellisen yllätyksen pelatessani ensi kertaa WCS2004:sta ja voin huoletta sanoa, että Jimmy Whiten on aika siirtyä eläkkeelle.

Game graphics does the job

Graafisesti peli on upean näköinen. Amigan ajoista on edetty paljon ja peli muistuttaa lähes TV:ssä näkyviä lähetyksiä. Pöydät ja pallot on tehty hyvin ja autenttisen tunnelman luomiseksi kaikkiin pikkuseikkoihin on panostettu – muun muassa voit nähdä saleilta tutuksi tulleita liitutahroja pelipöydällä. Hienot pallojen heijastukset ansaitsevat ehdottomasti myös maininnan, varsinkin hidastuksissa. Pelihahmot on toteutettu mainiosti ja niistä on helppo tunnistaa maailman parhaita pelaajia kuten esim. Stephen Hendry, Ronnie O´Sullivan, Mark Williams ja Steve Davis. Yhteensä pelattavia hahmoja löytyy yli 30.

Areenat on mallinnettu aidoista esikuvistaan ja ottelutapahtumiin reagoivaa yleisöä riittää. Hahmoanimaatioita pelistä löytyy myös paljon – muun muassa tuomari nostaa pallot pöydältä samalla niitä kiillottaen, pelaajat hermostuvat toisen hyvistä otteista ja tietenkin lyöntianimaatio, joka on toteutettu aidonnäköisesti. Kärsimättömien pelaajien iloksi hahmoanimaatiot voi kuitenkin kytkeä pois päältä tai kelata pikakelauksella.

Naapurit eivät hermostu tämän pelin äänimaailmasta

Musiikkia pelistä on turha etsiä vaikkakin se tukee omien soittolistojen soittamista kovalevyltä. Allekirjoittaneen pelirytmi meni heti sekaisin pistäessäni oman jukeboxini pauhaamaan, koska onnistuneet lyönnit vaativat keskittymistä ja tarkkaa silmää eikä taustalla pauhaava musiikki oikein auta asiaa. Pelitapahtumissa syntyvät äänet, esimerkiksi lyönnit ja osumat, ovat aidon kuuloisia. Yleisö reagoi onnistuneisiin lyönteihin raikuvin taputuksin ja epäonnistuneiden lyöntien jälkeen kuuluu huohahduksia. Pelin aikana hiljaisuuden rikkoo välillä yleisöstä kuuluvat yskähdykset. Pelistä löytyy myös televisiotyylinen kommentointi, mutta en ole erityisen vaikuttunut kyseisestä ominaisuudesta aitoon vastaavaan verrattaessa. Se ei ole kuitenkaan häiritsevää, vaan pikemminkin huvittavaa.

Kerrankin pussitukset onnistuvat

Salilla aitoa snookeria pelatessani en ikinä onnistunut kunnon sarjoissa ja se masentaa innostuneenkin pelaajan. WCS2004 tarjoaa tähän vaihtoehdon, jossa palloja tipahtelee pussiin välillä erittäin vakuuttavalla tavalla, mutta samalla haastavuus kuitenkin säilyy. Tästä saa kiittää hyvin toteutettua lyöntisysteemiä. Nuolien avustuksella valitset lyöntisuunnan. Pystyt vaikuttamaan kierteisiin sekä lyöntikulmaan ja tietenkin pallon nopeuteen. Näet pelipöydän lyöjän silmistä, ylhäältä sekä myös vapaalla kameralla ja kohdepallon suunnasta. Vaikeustasoa vaihtamalla nuolia häviää tai ne lyhenevät. Yksinkertaista ja toimivaa.

Snookerin lisäksi pelistä löytyy pelimuotoina myös suomalaisille tutummat 8- ja 9-pallo. Myös temppulyönnit ovat mukana ja niitä pääsee lyömään trick shots -mestari John Virgon opastuksella. Turnauksia pelistä löytyy paljon mm. LG Cup, British Open, Welsh Open, Irish Masters, The Masters ja tietenkin MM-kisat. Snookerin historiaan ja muistettavimpiin hetkiin pääsee palaamaan Classic Match -pelimuotoa pelaamalla. Kyseisessä pelimuodossa pelaaja hyppää ajassa taaksepäin ja astuu jonkun tunnetun pelaajan saappaisiin ottelun tärkeimmällä hetkellä. Pelistä löytyy myös useita erilaisia snookeriin liittyviä minipelejä.

Voit halutessasi luoda itsellesi oman hahmon, jonka ulkonäköön, vaatetukseen sekä moniin muihin pikkuasioihin, pääset vaikuttamaan. Tavoitteena luomallasi hahmolla on pelata ja tietenkin voittaa turnauksia sekä avata pelistä löytyviä lukittuja ominaisuuksia. Voit käyttää hahmoasi myös Livessä.

Haluatko olla maailman paras pelaaja?

Peli tukee Xbox Liveä, joka oli allekirjoittaneelle yksi tärkeimmistä ostopäätökseen vaikuttavista tekijöistä. Hyvin toteutettu nettikoodi takaa sujuvan pelin, mutta äänikommunikaatiossa on välillä pieniä ongelmia. Suurimmaksi osaksi äänituki kuitenkin toimii hyvin. Pelin isäntä pääsee vaikuttamaan tärkeimpiin seikkoihin eli esimerkiksi tilastoidaanko peli ja montako erää (frame) pelataan. Huoneeseen liityttäessä ei valitettavasti näe kyseisen pelin asetuksia, mistä pieni miinus. Lisäksi tilastoissa ei huomioida huijareita, jotka lopettavat pelin kesken esimerkiksi ollessaan tappiolla. Onneksi lajin herrasmiesmäisen luonteen mukaisesti huijareita tuskin montaa löytyy tai sitten itselläni on vain käynyt hyvä tuuri pelikaverien valinnassa.

Pelimuotoina Livessä ovat World Championship Snooker (tilastoitu) ja tavallinen snooker (tilastoimaton) sekä In My Pocket -pelimuoto, jossa pyritään estämään vastustajaa pussittamasta palloja. Valitettavasti 8- ja 9-palloa ei pysty pelaamaan Livessä, enkä keksi siihen mitään järkevää syytä.

Livessä pelaajat ovat suurimmaksi osaksi brittejä, mutta olen törmännyt myös suomalaisiin ja ruotsalaisiin pelaajiin. Pelaajat käyttäytyvät asiallisesti ja vastustajaa onnitellaan onnistuneista lyönneistä, mikä kertoo pelin kohderyhmästä hieman. WCS2004:sta ei ole tehty suurille pelaajamassoille vaan lajista oikeasti kiinnostuneille ja ehkäpä hieman vanhemmille pelaajille.

Loppusanat

Pelin tarjoaman jännityksen pystyy tuntemaan vain ja ainoastaan itse kokeilemalla. Varsinkin Livessä tai kaverin kanssa kotona pelatessa huomaa pelin parhaat puolet. Suorituksiin joutuu keskittymään, jos haluaa pärjätä ja pelirytmi on rauhallista. Nopeasormiset räiskintäpelien sankarit eivät pärjää elleivät h-i-d-a-s-t-a tahtiaan ja keskity lyönteihin huolella.

Ottelut voivat venyä pitkiksi ja jännittäviksi. Olin aina miettinyt mitä pelaajien mielessä liikkuu kun vastustaja pussittaa palloja varmaan tahtiin ja itse voi vain toimettomana odottaa virhettä ja vuoroaan. Nyt ei enää tarvitse miettiä, koska olen kokenut kyseisen piinaavan tuskan ja herkeämättömän odotuksen päästä näyttämään omat taitoni. Tunne on mahtava, kun pallot uppoavat pusseihin, yleisö riehaantuu sekä hidastukset näyttävät lyönnin uudestaan kommentaattorien hehkutuksen kera.

Jos pidät snookerista ja mahdollisesti omistat Liven, niin peli on pakko-ostos. Erittäin kauniit grafiikat sekä toimiva lyöntisysteemi luovat virtuaalipelaajalle onnistuneen kokemuksen ja peli onnistuu tavoittamaan biljardisaleilta tutun tunnelman. Vain tuoksu puuttuu.